În toamna anului trecut National Geographic vizita Transilvania și ajungea la Moșna, mai exact la ferma Bio-Moșna, unde Tom Burson era răsfățat cu mezeluri și brânzeturi de casă, chiar și cu „unt făcut din laptele de vacă de azi dimineață”. În această săptămână, am plecat pe urmele jurnaliștilor de la National Geographic, iar rubrica Turist în județul tău a ajuns la punctul gastronomic Bio-Moșna, loc în care ne aștepta gazda Lavinia Schuster.
Am ajuns la Moșna marți, iar Lavinia ne-a așteptat cu gustări preparate din producția proprie într-o atmosferă caldă și liniștitoare. Lavinia povestește despre cum a început povestea Bio-Moșna.
„Eu sunt medieșeancă, soțul meu a fost născut în Târnăveni, însă a copilărit în Oradea și acolo ne-am și căsătorit. Sunt mămică a cinci copii și bunică de două ori. Soțul meu a lucrat ca și translator, iar prin traducere a intrat în legătură cu agricultura ecologică în Elveția, Germania. Noi nu am cunoscut altă agricultură, decât cea ecologică și el s-a îndrăgostit de ea.
Noi locuiam la Oradea la bloc și cumpăram orice firicel de pătrunjel și ne-am gândit că vrem să le oferim copiilor o viață liberă, să zburde, să meargă pe dealuri și așa a venit visul”, spune aceasta.
„Intenția noastră a fost să avem circuit închis, să ne producem cât mai mult hrana noastră”
Au urmat apoi trei ani în care Lavinia a locuit cu soțul său în Germania, unde a venit pe lume cel de-al treilea copil al lor, iar în anii 99 s-au întors la Moșna cu gândul de a pune bazele unei microferme.
„În 2000 soțul meu a construit o gospodărie, grajd, șură. Intenția noastră a fost să avem circuit închis, să ne producem cât mai mult hrana noastră. Era foarte important ce mânâncă familia, îmi plăcea să gătesc și atunci mentorii noștri fiind elvețieni și nemți ne-au învățat foarte multe lucruri.
După o lună, printr-un program guvernamental elvețian, am fost la o școală de gospodine montane eu având zero cunoștințe despre ce înseamnă viața la țară și nu știam ce mă așteaptă. Acesta a fost fundamentul, am învățat brânzărie, am învățat ecologie, cum să aleg săpunurile, detergenții, grădinărit, facerea pâinii, conserve, gătit, copt, tot felul de lucruri de care are nevoie o gospodină”, a detaliat aceasta.
„Am fost printre promotorii agroturismului de la noi din țară”
Apoi, cei doi au adaptat toate învățăturile la gospodăria pe care o aveau la Moșna.
„Aveam cunoștințe teoretice, dar cu practica a fost mai greu, a fost ca o săritură într-un lac de gheață. Am plătit foarte mult pentru că am greșit foarte mult, dar am fost pe linia de plutire.
Cu turismul am început răzleț, am început să facem agroturim pe tematici agricole. Din vorbă în vorbă cei care ne vizitau și-au adus fiecare prietenii. Pe vremea aceea nu exista legislație, nu se știa nimic despre ceea ce înseamnă ideea de punct gastronomic local. Am fost printre promotorii agroturismului de la noi din țară”.
„Oamenii experimentează viața de la țară”
Lavinia spune că toți cei care ajung la Bio-Moșna pot experimenta viața la țară, cu tot ce cuprinde ea: foc în sobă, hrănitul animalelor, culesul fructelor, îngrijitul grădinii.
„Noi facem agricultură, avem o gospodărie, dacă vin oamenii experimentează viața de la țară, pot mulge vaca cu mâna, pot participa la treburile gospodărești, este o experiență completă. Acesta este stilul nostru de viață. Eu servesc mâncarea pe care o mâncăm noi oaspeților noștri”, a mai spus ea.
În pandemie au venit și turiști români
Ceea ce a bucurat-o foarte mult pe Lavinia este faptul că în pandemie au venit și turiști români, până atunci fiind exclusiv turiști străini din locuir precum Singapore, Japonia, Canada, America.
„Au venit mulți români în pandemie, a fost o redescoperire. Foarte rar mi se spune când își fac programare cam ce-și doresc să mănânce, de obicei au încredere și gătesc din cea am atunci. Totdeauna îmi aleg meniul în funcție de sezonul în care suntem, de ce pot găti în acea perioadă”, a concluzionat ea.
La Bio – Moșna există și posibilitatea de cazare, fiind disponibile două camere a câte două persoane. Cazarea pentru o cameră dublă cu mic dejun inclus este 600 de lei.
„Există două tipuri de găzduiri, lucrez cu agenții și vin numai pentru prânz sau brunch sau cină. Am deja programate 50 de grupuri anul acesta și 10 grupuri pentru anul viitor.
Pe urmă am clienții direcți, care mă sună după ce ne spun că ne-au văzut pe instagram și pe facebook și ne cer detalii”, a concluzionat aceasta.
Bio Moșna poate fi urmărită și pe pagina de Instagram Bio-Moșna. ,iar rezervări se pot face la numărul de telefon 0741 391 444.
Foto și Video: Adina Torop/Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 8950
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
V.
Acum 6 ore
Coste s
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
Sibian