Aproape un milion de euro costă reabilitarea fațadei sediului din Sibiu a Băncii Naționale a României, estimată pentru a doua parte a acestui an. Clădirea a fost sediul primei instituții de credit românești din Ardeal - Banca Albina, iar construirea acesteia a început după ce, mai întâi, pe poziție au fost amplasate ușile viitorului seif bancar. Un seif pentru a cărui deschidere este nevoie de cinci persoane.
Reprezentanții Băncii Naționale a României au semnat un contract în valoare de 4,6 milioane de lei, cu tot cu TVA, cu o firmă din Baia Mare, pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a fațadei clădirii agenției din Sibiu.
Situată în centrul istoric al orașului, la numărul 16 de pe strada Mitropoliei, clădirea a fost sediu al Băncii Albina. Înființată la Sibiu, în 1871, de către mai multe personalități românești, băncii i-a fost ridicat sediul de pe strada Mitropoliei în 1882.
Iar unul din lucrurile interesante la clădire este un seif sub forma unei încăperi, în care se află casele de valori în care oamenii înstăriți ai orașului își păstrau bunuri. Seiful este de dimensiunea unei camere generoase, pe pereții acesteia fiind păstrate și astăzi casetele de valori originale. Pe ușile acestora sunt păstrate și astăzi numele celor care își depozitau aici bunurile.
Camera în care se află casetele de valori ale fostei Bănci Albina. Sursa foto: Turnul Sfatului
Uși de câte trei tone fiecare
Seiful din clădirea care, acum, este monument istoric, are două uși care cântăresc trei tone fiecare. După cum arată inscripțiile care și astăzi se păstrează, ușile și întreg sistemul seifului au fost construite tot la Sibiu, în fabrica lui Gustav Moess (deschisă în 1864, pe strada Tribunei, aceasta a fost prima fabrică de case de bani din Ardeal).
Fiecare ușă cântărește câte trei tone. Au fost construite la Sibiu. Sursa foto: Turnul Sfatului
Greutatea mare a ușilor seifului a schimbat ordinea derulării unui șantier, arată acum reprezentanții BNR. „Întâi au fost aduse ușile seifului, puse pe poziție, iar abia apoi s-au construit zidurile”, a fost descrierea culeasă de reporterul Turnul Sfatului de la reprezentații Agenției BNR Sibiu, la momentul în care aici a fost inaugurată o expoziție despre tezaurului românesc trimis la Moscova.
Pentru deschiderea ușilor – care sunt funcționale și azi – este nevoie de mai multe persoane. „Pentru a fi deschis seiful este nevoie de cinci persoane: trei care să învârtă cheile, iar alte două care să acționeze sistemele de blocare/deblocare”, mai arată sursa citată.
În seiful Băncii Albina nu puteau intra nicicând mai puțin de trei persoane. După ce intrau, înainte de a deschide casetele de valori, cei din camera seifului se închideau înăuntru cu ajutorul unor grilaje.
Casetele de valori mai poartă numele celor care le utilizau. Sursa foto: Turnul Sfatului
De la sediu de bancă, la cantină pentru studenții nevoiași
Înființarea Băncii Albina este pusă în contextul eforturilor de creștere a bunăstării etnicilor români din Transilvania, sub regimurile austro-ungare. A fost fondată de Visarion Roman, care a condus-o până în 1884, cu sprijinul mai multor personalități politice și culturale, finanțând atât țăranii care doreau să-și cumpere teren, cât și demersurile românilor în ceea ce privește meșteșugurile ori comerțul.
Inscripție pe sediul central al Băncii Albina. Sursa foto: BNR
În clădirea în care a funcționat Banca Albina și-au găsit sediu mult mai multe inițiative. „La sfârşitul sec. XIX a funcţionat Societatea Română de lectură din Sibiu, iar din 1895 se inaugurează în edificiul băncii «masa studenţilor» prin care se acorda zilnic o masă gratuită unui număr de 50 de elevi nevoiaşi. Un rol principal la această acţiune, care a durat 21 de ani, a avut-o doamna Maria Cosma. Dintre elevii care au beneficiat de aceste servicii - de amintit pe Octavian Goga, Ioan Lupaș, Andrei Oţetea sau Dumitru D. Roşca”, descriu reprezentanții administrației locale, pe site-ul dedicat patrimoniului local.
Banca Albina a fost desființată de către regimul comunist, în 1948.
Reabilitarea: proiectarea durează mai mult decât execuția
Civil Construct SRL este numele firmei angajată acum de BNR pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a fațadei și înlocuire a tâmplăriei de pe fațadele principale. Conform caietului de sarcini, proiectarea lucrărilor se va face în termen de șase luni, pentru execuție fiind alocate patru luni.
„Ca urmare a vechimii sale, imobilul prezintă deficiențe care au dus la degradări ample la nivelul finisajelor exterioare, cu riscuri atât pentru personalul bancar, cât și pentru trecători, iar conform legii, în cazul producerii unui accident soldat cu pagube materiale, pierderi de vieți omenești sau vătămare corporală gravă, ca urmare a neîntreținerii corespunzătoare a construcțiilor, întreaga responsabilitate îi revine proprietarului. Astfel, necesitatea realizării urgente a obiectivului este impusă de prevederile legislației în vigoare,” explică autoritatea contractantă necesitatea renovării.
Actual sediu al BNR, clădirea va intra anul acesta în lucrări de reabilitare a fațadei. Sursa foto: Turnul Sfatului
„Se ia în considerare faptul că în ultimii 25 de ani nu s-au efectuat lucrări de recondiționare, ușile exterioare și poarta acces auto se prezintă într-o stare de degradare evidentă (structura de rezistență, stâlpii laterali deteriorați și fisurați) nemaifiind corespunzătoare din punct de vedere estetic și funcțional. Tâmplăria și geamurile montate pe fațadele clădirii nu asigură o izolare termică corespunzătoare. Tâmplăria veche (din anul 1938) montată pe frontal stradal are pierderi mari de căldură în anotimpul rece și nu asigură izolarea pe perioada verii,” mai arată sursa citată.
Modernizarea acoperișului și a elementelor de tinichigerie (jgheaburi și burlane) a făcut obiectul unor lucrări executate în anul 2022.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: lucrru de reabilitare , usi de seif , agentia bnr sibiu , foto , Strada Mitropoliei , Banca Albina
Vizualizari: 27543
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Predator
Acum 10 ore
Mihai Muntean
Acum 10 ore
@john
Acum 10 ore
Sibian
Acum 10 ore
Kukuruku