Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
12°C

„Am realizat că ne îndreptam spre ceva de unde oamenii fug”. Mărturiile pompierilor care au intervenit la incendiul din 14 martie, de lângă Podul Gării

„Am realizat că ne îndreptam spre ceva de unde oamenii fug”. Mărturiile pompierilor care au intervenit la incendiul din 14 martie, de lângă Podul Gării

„Apelul a fost diferit față de cele cu care sunt obișnuit în dispecerat. S-a întrebat doar ce arde și, deja, mașinile ieșeau din curte.” Așa a început, pentru pompierii sibieni, intervenția de vineri, când un incendiu de proporții a cuprins un service auto din centrul Sibiului. Impactul vizual, degajările mari de fum și numărul forțelor care au intervenit îl fac să fie cel mai complex incendiu din ultimii șapte ani.

Cpt. Adrian Buciu, împuternicit comandant de detașament, stă în sala de conferințe de la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu (ISU). Alături de el sunt o parte dintre colegii care au participat la intervenția din 14 martie. Numărul de efective a fost unul impresionant, iar Adrian explică faptul că fiecare pompier și fiecare mașină prezentă la locul incendiului au fost justificate. Prezența cisternei, de exemplu, a asigurat continuitatea în alimentarea cu apă.

Citește și: Incendiul de la vopsitoria auto: Au ars 3 mașini, 4 motociclete și două microbuze. Cauza a fost un scurtcircuit produs la un cablu electric defect

„Este bine să avem tot timpul această cisternă ca rezervă. Poate hidrantul nu face față să umple 8.000 sau 10.000 de litri, cât are autospeciala, și atunci se poate face transferul din cisternă, iar noi ne putem face treaba mult mai bine”, spune el.

Cpt. Adrian Buciu, împuternicit comandant de detașament

În plus, comandantul explică și de ce a fost nevoie de solicitarea unor echipaje din alte județe, cum au fost pompierii care au venit de la Brașov și din celalalte județe învecinate. „Efortul unui om este limitat. Obosește la un moment dat, iar în astfel de intervenții ai nevoie de continuitate. Oamenii care intervin au nevoie de pauze, să se odihnească. De aceea vin forțe din alte județe, tocmai în acest scop: să putem roti pompierii care intervin. Nu a fost cazul vineri, dar a fost bine să știm că ei sunt acolo. Colegii de la Brașov, căci ei au ajuns cel mai repede la fața locului, au stat într-un punct de regrupare a forțelor, o zonă sigură unde se strâng autospecialele și așteaptă. Dacă este nevoie, intervin, dacă nu, nu sunt folosite. O altă situație care poate să apară, așa cum am avut chiar anul acesta, este aceea în care sunt mai multe incendii în același timp. Dacă am fi avut vineri un alt incendiu, chiar dacă nu atât de însemnat, dar poate mai grav, cu victime, trebuia să avem forțe pe care să le redirecționăm. În primă fază, au fost chemate și mai multe județe în sprijin. Nu știam exact cu ce ne confruntăm”, spune Adrian Buciu.

A intrat în rândul incendiilor de la Jifa și Liquid

Sunt șapte pompieri în sala de conferințe de la ISU. Toți erau pe tură vineri. Ultimul incendiu de o asemenea complexitate, cu pericol de explozie și degajări mari de fum, de care își amintesc, a fost cel de la Societatea JIFA SRL, care a avut loc în toamna anului 2018, adică în urmă cu șapte ani. Tot ei spun că un alt incendiu cu care poate fi comparat a fost cel în care a ars Clubul Liquid, în anul 2011.

O parte dintre pompierii care au participat la incendiu 

Plt. adj. șef Lucian Căluțiu a coordonat întreaga intervenție de vineri în calitate de șef gardă intervenție stingere (șef GIS). El spune că riscul major a fost faptul că nu au avut un proprietar cu care să vorbească și care să le spună ce se află în interiorul locației care ardea.

„Singurul lucru pe care l-am aflat a fost că înăuntru se află cel puțin o butelie care se folosește în industria auto, asta pe lângă diluanți, vopsele, cauciucuri și autoturisme. De aici și degajările mari de fum. Șansele ca incendiul să se extindă au fost mari în acea zi. Am avut noroc că vântul a bătut moderat și a dus fumul într-o singură direcție. Oricum, noi am luat măsuri de siguranță atât pentru blocul din apropiere, cât și pentru case”, spune el.

Plt. adj. șef Lucian Căluțiu, șeful GIS

Blocul, care se poate vedea și în multe dintre imaginile de la incendiu, este nou și nu era locuit. Pompierii, însă, au evacuat persoanele din casele învecinate și din împrejurimi. „Ca la orice apel, atunci când vine pe 112, cei de la dispecerat au o informație limitată. Prima dată fost anunțați că arde un garaj. În timp ce ne deplasam spre locație, ni s-a spus că este posibil să se extindă și la o casă. În acel moment, am transmis să se pregătească și colegii de la Punctul de Lucru Șelimbăr, în caz că va fi nevoie să ne ajute. Când am făcut stânga la sensul giratoriu de la Ramada și am văzut fumul gros, am realizat care este, în realitate, amploarea incendiului și am transmis să plece toate forțele disponibile, să vină CBRN-ul, ca să monitorizăm aerul, pentru că se vedea deja că acolo este ceva cu care nu ne întâlnim foarte des. În astfel de situații, chemăm toate forțele și ne luăm toate măsurile de precauție. Dacă suntem mai mulți decât trebuie, nu este o problemă”, mai spune Lucian Căluțiu.

Nici când au ajuns la fața locului, informațiile nu erau clare. Unii spuneau că arde fabrica de mobilă. Și-au dat seama la recunoaștere că arde un service auto care are și vopsitorie auto. „Pentru că știam că înăuntru este cel puțin o butelie, le-am spus tuturor să lucreze cât mai retras, să se protejeze, să lucreze cu elemente de structură rigide sau din poziție de culcat, astfel încât, dacă va exista o explozie, suflul să fie peste ei.”

Pompierii acționează în două moduri atunci când merg la o intervenție: defensiv, atunci când nu sunt victime sau ofensiv atunci când sunt victime și acționează mult mai repede pentru a ajunge la cei captivi în incendiu. Regula de bază a oricărui salvator este aceea de a rămâne, în primul rând, el în siguranță. Așa își poate duce misiunea de salvare la bun sfârșit.

În cazul incendiului de vineri, pompierii spun că intervenția s-a desfășurat ca la carte, iar flăcările au fost izolate în scurt timp. Astfel, casele din jur au rămas intacte și curate. „Oamenii ne-au mulțumit. A fost o intervenție reușită. Dacă ați văzut imaginile cu acea mașină care este avariată doar pe jumătate, trebuie să știți că ele vă arată modul nostru de acțiune. Când am ajuns la fața locului, era pe jumătate arsă și așa a rămas. Am reușit să izolăm incendiul în scurt timp”, povestește șeful GIS.
Apoi explică faptul că, în astfel de situații, când focul arde cu o asemenea intensitate, se izolează perimetrul și se asigură că intensitatea flăcărilor este scăzută. „Faci răcire, așa spunem noi. Adică reduci flăcările din zona expusă.”

Nu au fost victime

Fumul gros provocat de incendiul de vineri s-a văzut din toate colțurile Sibiului. Cu toate acestea, din fericire, nu au existat victime, iar asta nu poate fi decât un motiv de bucurie pentru salvatori.

„Este primul lucru la care ne gândim: să nu fie victime. De asta ne asigurăm prima dată atunci când ajungem la o intervenție. Ulterior, ne ocupăm de limitarea incendiului și, în final, de stingerea acestuia. Cazul incendiului de săptămâna trecută a fost unul fericit, pentru că nu am avut victime și am reușit să evacuăm în siguranță oamenii și patru pisici”, spun băieții râzând. Apoi redevin serioși. „La un interval de zece minute, intram în case și făceam monitorizarea cu camera de termoviziune pentru a fi siguri că orice ființă vie, pe care am fi putut să o salvăm, este în afara oricărui pericol.”

Citește și: Vecinii de lângă vopsitoria auto care a luat foc: „Nu vedeam nimic și simțeam că mă sufoc.” „Pompierii au venit rapid, și-au făcut treaba și le mulțumim că nu ne-a luat foc casa”

Din ceea ce povestesc ei, trei case erau în pericol și mult prea aproape de incendiu. „Erau două case lipite una de alta și a treia la distanță de câțiva metri.”

Martorii se expun nejustificat pericolului

O fotografie care, la prima vedere, nu spune mare lucru în afară de faptul că a fost un incendiu cu degajări mari de fum, arată, la o privire mai atentă, implicarea și riscul la care se supun, de cele mai multe ori, pompierii. Imaginea surprinde un nor imens de fum, cel mai probabil toxic, iar la baza lui sunt pompierii care luptă să țină pericolul cât mai departe de oameni. Par atât de mici în comparație cu norul de fum, că abia se văd.

Acum, la câteva zile după acest incendiu, pompierii au un mesaj puternic pentru oameni. „Este foarte important să se înțeleagă că, în astfel de situații, trebuie să se păstreze distanța și oamenii să nu se pună inutil în pericol. Noi suntem echipați, iar echipamentul nostru are o anumită rezistență la foc. Ei nu sunt protejați. Vineri, dacă exploda o butelie sau orice altceva din locație, suflul ar fi putut afecta o rază de două-trei sute de metri, poate și mai mult. Mulți ar fi fost răniți. Era plin de oameni care nu conștientizau pericolul, atât pe pod, cât și pe sub pod, practic peste tot. Mulți dintre ei filmau și fotografiau. Ne-am tot chinuit să-i îndepărtăm, unora le-am dat sarcini ușoare doar ca să reușim să-i facem să plece de acolo, pentru că totul a fost periculos, inclusiv fumul. Cel puțin sub pod era un fum dens și ei stăteau acolo și filmau. S-au expus unui risc major de intoxicare. Toate autoritățile le spuneau: «dați-vă mai în spate, vă rog, păstrați perimetrul de siguranță!», dar mulți ignorau avertismentele. Erau atât de acaparați de dorința lor de a filma, încât nu mai conta nici propria lor siguranță. Păcat”, spun pompierii.

Potrivit lor, ceea ce a diferențiat acest incendiu de altele la care au participat au fost impactul vizual, zona centrală în care a izbucnit și degajările mari de fum.

„Cu o zi înainte, am avut un incendiu la Tălmaciu. A ars un depozit cu o cantitate mare de lemn. Și acolo au fost degajări de fum, și acolo a fost cuprinsă o suprafață destul de mare, și s-a extins la mai multe anexe. Dar eu, personal, când am ajuns acolo, aveam o senzație de calm, pentru că ne aflam undeva în câmp și știam că nu există un pericol pentru populație, nici măcar din punct de vedere al fumului, pentru că acesta nu mergea într-o zonă locuită. În cazul de la Tălmaciu, nu s-a impus un mesaj RO-Alert. Pe când la incendiul de vineri, da”, spune Cpt. Adrian Buciu.

Șeful GIS a ținut să sublinieze și el faptul că un mesaj RO-Alert indică un pericol real, iar oamenii ar trebui să acționeze ca atare. „Eu sunt curios dacă s-ar da un RO-Alert că este un tigru pe stradă, dacă oamenii ar mai ieși așa. Ideea este că fiecare RO-Alert, indiferent de natura pericolului, ar trebui să fie luat în serios. Mesajul de vineri, de exemplu, a însemnat: stați în casă, închideți bine ferestrele și nu ieșiți afară să filmați”, spune Lucian Căluțiu.

Cum au trăit salvatorii incendiul?

În ciuda pericolelor majore, intervenția a avut un final pozitiv. Pompierii au reușit să protejeze locuințele din apropiere și să controleze incendiul într-o perioadă scurtă. Ce a însemnat pentru fiecare în parte?

„Pentru mine o mare responsabilitate. Am mai avut intervenții dificile, care au necesitat nu doar gestionarea echipajelor de la fața locului, ci și a mulțimii care se strânge, precum și multe alte aspecte. De aceea, am acționat cum am putut noi mai bine. Am solicitat și intervenția pompierilor voluntari de la Cisnădie și de la Rășinari și vreau să le mulțumesc pentru toată implicarea”, spune Lucian Căluțiu.

Plt. adj. șef Coman Pleșa este comandant de echipaj, iar la incendiul de vineri a fost șofer pe una dintre autospeciale. „A fost palpitant. Mie îmi place să conduc mașini, dar când am ajuns în zona spitalului și am văzut fumul și oamenii panicați, a fost destul de greu. Mulți s-au blocat în trafic. Când am ajuns, am făcut dispozitivul de intervenție, am căutat hidrant și m-am asigurat ca mașina să fie tot timpul alimentată.”

Citește și: ISU Sibiu despre pompierii care au intervenit la „unul dintre cele mai dificile incendii”: Nu au renunțat niciun moment, chiar dacă fumul le îngreuna intervenția, chiar dacă hainele le erau îmbibate de apă și funingine

Plt. maj. Raul Gheorghiu este și el comandant de echipaj, iar vineri a fost pe o mașină de intervenție SMURD. „De când am plecat, s-a activat o adrenalină puternică, care a crescut și mai mult când am văzut despre ce este vorba. Mi-am dat seama că va fi o intervenție diferită față de ce avem noi, în general. De data aceasta, am fost pe SMURD și, pentru că, din fericire, nu am avut victime, mi-am ajutat colegii la alimentare, la dispozitiv, la evacuarea persoanelor și am fost în punctul de regrupare a mijloacelor. Am condus autospecialele acolo unde era nevoie de ele. Este o mare satisfacție atunci când avem o asemenea intervenție și totul se termină cu bine, când știm că am dat tot ce am putut, când nu am avut victime și, mai ales, când plecăm toți și ne întoarcem toți.”

Plt. maj. Raul Gheorghiu este pompierul din imagine. Sursa foto Facebook Tudor St. Popa 

Sld. Bogdan Stanciu este soldat profesionist. El se afla în dispecerat ca radio-telefonist când a fost anunțat incendiul. „A fost ceva diferit față de alte apeluri la care am participat în dispecerat. Erau mai multe apeluri simultan. S-a întrebat doar ce arde și imediat s-a dat alarma, iar mașinile au fost gata de plecare. Așa cum au spus și colegii mei, după Ramada deja am știut ce ne așteaptă acolo. Eu am fost pe prima mașină de intervenție. Am intrat pe strada din spate, la cele două case, am realizat dispozitivele de protecție și s-a acționat cu calm. Fiecare a știut ce are de făcut și am reușit să protejăm acele case care se aflau la aproximativ doi metri de zidul curții în care era incendiul. A fost o intervenție grea, dar reușită, din punctul meu de vedere.”

Sld. Bogdan Stanciu 

Plt. Alexandru Senche este subofițer operativ principal. „Eu trebuie să vă spun că, în momentul în care am intrat pe bulevard și i-am auzit pe colegi vorbind despre intensitatea incendiului, m-am uitat și am confundat fumul acela gros și alb cu un nor. Nu înțelegeam pur și simplu ce vor să spună și unde arde”, povestește Alex, ușor amuzat. Revine apoi și spune: „În momentul în care am realizat că este fum, impactul vizual a început să capete o cu totul altă conotație în mintea mea, iar calmul pe care îl aveam a fost înlocuit de adrenalină. Am trecut podul și am realizat că ne îndreptam spre ceva de unde oamenii fug. Treaba noastră a fost să protejăm blocul de lângă, ca, în cazul în care vântul și-ar fi schimbat direcția, să nu ajungă flăcările și fumul la acel bloc. Ulterior, am intervenit și pentru stingerea directă în focar. Din punctul meu de vedere, a fost o intervenție în care nu s-a greșit cu nimic și nimeni nu a dat o secundă înapoi.”

Plt. Alexandru Senche 

Plt. adj. șef Alin Viziteu este comandant de echipaj și a fost pe prima mașină de intervenție. „A fost multă adrenalină, șoc, mai ales când afli că pot fi și butelii, oameni care mai încearcă să salveze câte ceva și se expun enorm. Au fost oameni care încă alergau prin curte când flăcările erau deja mari – temperaturi ridicate, fum, substanțe toxice. Chiar vreau să atrag atenția că oamenii s-au expus foarte mult. În rest, în acele momente în care vezi ce ai în față, te gândești la familie și acționezi din experiență, curaj și devotament, pentru că noi iubim meseria asta.”

La incendiul de vineri, 14 martie, de pe strada Dorobanților, au participat șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autocisternă, cinci autospeciale de primă intervenție și comandă, o autospecială SMURD și o autospecială CBRN.
De asemenea, a fost prezent un număr de 43 de pompieri din cadrul ISU Sibiu. S-a primit sprijin și de la SVSU Cisnădie și Rășinari, dar și de la ISU Brașov. „Le mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat”, încheie pompierii sibieni.

Sursa foto: ISU Sibiu / Turnul Sfatului

Soldat Raul Marinică

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Mesterul dupe net

Acum 1 lună

Bravo pentru munca depusa si pentru comunicat! Felicitari!

Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Respect pompierilor!
Raspunde

Multumim!

Acum 1 lună

Multumim ISU/SMURD!
Raspunde

Radi

Acum 1 lună

Bravo băieții! Sunteți minunati!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus