În seara în care Sibiul a găzduit decernarea premiilor în cadrul evenimentului Destinația Anului 205, primarul Astrid Fodor a vorbit despre impactul pe care turismul îl are asupra orașului. Și care, potrivit primarului Sibiului, se simte inclusiv în Piața Cibin.
Astrid Fodor: Ce am observat de-a lungul timpului este că a crescut numărul turiștilor români, sunt foarte importanți. Da, ne bucurăm că vin foarte mult străini să viziteze Sibiul, dar și turistul român este un consumator. Și ne bucură că numărul crește constant. De exemplu, anul trecut Sibiu a fost Destinația anului 2024, un premiu foarte important, și am obținut premiu și la categoria Destinații care inspiră, deci Sibiul a obținut două premii, ceea ce se întâmplă rar. În seara asta sunt foarte curioasă cui predăm ștafeta, pentru că, sincer, nu cred că se da încă o dată în premiul aceleiași destinații, cred că nici n-ar fi foarte corect pentru că ai ca decizie juriul, chiar dacă ai majoritatea votului publicului, juriul poate să decidă altfel.
Reporter: S-a simțit vreun impact în urma premiilor câștigate anul trecut?
Am văzut drept rezultate că sunt foarte mulți turiști și mi-a plăcut statistica prezentată despre Târgul de Crăciun, pentru că s-a vorbit despre faptul că că suntem „bătuți” de Craiova. Dar statistica a arătat că numărul turiștilor pe timpul Târgului de Crăciun a fost mai mare la Sibiu. Fiecare oraș cu specificul lui, cu târgul lui specific, cred că al nostru se potrivește Ardealului, cel de la Craiova se potrivește acelei zone a țării. Eu sper că numărul turiștilor va crește și în contextul actual. Dar depinde foarte mult de noi, nu numai de administrație, fiindcă depinde foarte mult și ce oferă cei care prestează în acest domeniu, mă refer la sectorul HoReCa. Trebuie să facă într-adevăr eforturi să-și crească calitatea serviciilor. Deci facem parte dintr-un tot și fiecare trebuie să facă ceva: noi, în primul rând, să prezentăm orașul în cea mai bună formă a sa și eu mi-am propus să investim mult mai mult în marketing turistic. Este un proiect la care lucrăm, o să avem și un contract cu o firmă specializată, dorim să vină o firmă care să aibă experiență în studii de marketing turistic. Prin urmare, vom urmări prin caietul de sarcini să angajăm o firmă care are experiență.
Primarul Astrid Fodor. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului
Un oraș turistic are avantaje și dezavantaje. De exemplu, sunt sibieni care se plâng de prețurile crescute ale serviciilor.
Eu cred că avantajele sunt mult mai mari. Pentru că, în primul rând, pun în mișcare o parte din economia locală și aici nu mă refer doar la hoteluri, doar la restaurante, eu mă uit și la Piața Cibin. Vorbiți cu oricare vânzător din Piața Cibin care vă va spune că în sezonul turistic cresc foarte mult vânzările, turiștii vin și se aprovizionează. Mă refer în special la turiștii care vin din străinătate, pentru că noi mai avem produse bune, de aici, din România, din zona noastră. Deci turiștii pleacă de aici inclusiv cu sacoșa plină să-și pună murături. Apoi, turiștii vin la evenimentele culturale. Bine, pentru foarte multe accesul este gratuit, dar tot în ideea de a atrage turiști. Dar sunt și evenimente culturale unde plătești intrarea și se umplu sălile. Din păcate, locuitorii Sibiului s-au obișnuit cu gratuități și când vin evenimente unde trebuie să plătești intrarea - exceptând Artmania, acolo se vând toate biletele - dupăcu am văzut reprezentații de teatru deosebite, cu nume mari au trebuit anulate din cauză că nu s-au vândut bilete. Pentru că, într-adevăr, oferta noastră culturală gratuită este foarte mare.
Au fost, în ultima perioadă, situații în care reprezentanții unor administrații din țară să ceară informații de la Sibiu despre cum trebuie susținut turismul?
Ne întreabă ce am făcut noi de am crescut așa de mult din punct de vedere turistic. Sibiul a înregistrat, de-a lungul anilor, un boom turistic. Cred că totul a pornit din, punctul meu de vedere, de la Capitala culturală. Atunci am văzut că se poate, într-adevăr și altceva și atunci ne-am adaptat în acest sens strategia.
Ați recomanda și altor primari să investească în turism?
Eu aș recomanda fiecărei localități care are cât de cât potențial turistic să facă ceva să se promoveze. Eu știu că este nevoie de o strategie la nivel național pentru a promova România. Dar cred că și de jos în sus trebuie să pornești, trebuie să facem fiecare ceva să ne promovăm localitatea, dar în primul rând trebuie pusă la punct. Știu că am fost foarte mult criticată că am investit foarte mult în infrastructură. Nu cred că ar fi venit turiști într-un oraș cu 70 la sută străzi pe pământ, cu parcurile decăzute, cum au fost, vedeți că este important și iluminatul. Deci întâi trebuie să pregătești orașul și apoi să te aștepți la turiștii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 6071
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Ana
Acum 7 ore
Ngelu
Acum 7 ore
Dd
Acum 8 ore
Adelin Dan
Acum 8 ore
FLOD