Miercuri,
30.04.2025
Innorat
Acum
8°C

Primarul Astrid Fodor spune că sezonul turistic influențează și vânzările din Piața Cibin. „Mi-am propus să investim mult mai mult în marketing turistic”

Primarul Astrid Fodor spune că sezonul turistic influențează și vânzările din Piața Cibin.  „Mi-am propus să investim mult mai mult în marketing turistic”

În seara în care Sibiul a găzduit decernarea premiilor în cadrul evenimentului Destinația Anului 205, primarul Astrid Fodor a vorbit despre impactul pe care turismul îl are asupra orașului. Și care, potrivit primarului Sibiului, se simte inclusiv în Piața Cibin. 

Astrid Fodor: Ce am observat de-a lungul timpului este că a crescut numărul turiștilor români, sunt foarte importanți. Da, ne bucurăm că vin foarte mult străini să viziteze Sibiul, dar și turistul român este un consumator. Și ne bucură că numărul crește constant. De exemplu, anul trecut Sibiu a fost Destinația anului 2024, un premiu foarte important, și am obținut premiu și la categoria Destinații care inspiră, deci Sibiul a obținut două premii, ceea ce se întâmplă rar. În seara asta sunt foarte curioasă cui predăm ștafeta, pentru că, sincer, nu cred că se da încă o dată în premiul aceleiași destinații, cred că nici n-ar fi foarte corect pentru că ai ca decizie juriul, chiar dacă ai majoritatea votului publicului, juriul poate să decidă altfel.

Reporter: S-a simțit vreun impact în urma premiilor câștigate anul trecut?

Am văzut drept rezultate că sunt foarte mulți turiști și mi-a plăcut statistica prezentată despre Târgul de Crăciun, pentru că s-a vorbit despre faptul că că suntem „bătuți” de Craiova. Dar statistica a arătat că numărul turiștilor pe timpul Târgului de Crăciun a fost mai mare la Sibiu. Fiecare oraș cu specificul lui, cu târgul lui specific, cred că al nostru se potrivește Ardealului, cel de la Craiova se potrivește acelei zone a țării. Eu sper că numărul turiștilor va crește și în contextul actual. Dar depinde foarte mult de noi, nu numai de administrație, fiindcă depinde foarte mult și ce oferă cei care prestează în acest domeniu, mă refer la sectorul HoReCa. Trebuie să facă într-adevăr eforturi să-și crească calitatea serviciilor. Deci facem parte dintr-un tot și fiecare trebuie să facă ceva: noi, în primul rând, să prezentăm orașul în cea mai bună formă a sa și eu mi-am propus să investim mult mai mult în marketing turistic. Este un proiect la care lucrăm, o să avem și un contract cu o firmă specializată, dorim să vină o firmă care să aibă experiență în studii de marketing turistic. Prin urmare, vom urmări prin caietul de sarcini să angajăm o firmă care are experiență.

Primarul Astrid Fodor. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Un oraș turistic are avantaje și dezavantaje. De exemplu, sunt sibieni care se plâng de prețurile crescute ale serviciilor. 

Eu cred că avantajele sunt mult mai mari. Pentru că, în primul rând, pun în mișcare o parte din economia locală și aici nu mă refer doar la hoteluri, doar la restaurante, eu mă uit și la Piața Cibin. Vorbiți cu oricare vânzător din Piața Cibin care vă va spune că în sezonul turistic cresc foarte mult vânzările, turiștii vin și se aprovizionează. Mă refer în special la turiștii care vin din străinătate, pentru că noi mai avem produse bune, de aici, din România, din zona noastră. Deci turiștii pleacă de aici inclusiv cu sacoșa plină să-și pună murături. Apoi, turiștii vin la evenimentele culturale. Bine, pentru foarte multe accesul este gratuit, dar tot în ideea de a atrage turiști. Dar sunt și evenimente culturale unde plătești intrarea și se umplu sălile. Din păcate, locuitorii Sibiului s-au obișnuit cu gratuități și când vin evenimente unde trebuie să plătești intrarea - exceptând Artmania, acolo se vând toate biletele -  dupăcu am văzut reprezentații de teatru deosebite, cu nume mari au trebuit anulate din cauză că nu s-au vândut bilete. Pentru că, într-adevăr, oferta noastră culturală gratuită este foarte mare. 

Au fost, în ultima perioadă, situații în care reprezentanții unor administrații din țară să ceară informații de la Sibiu despre cum trebuie susținut turismul?

Ne întreabă ce am făcut noi de am crescut așa de mult din punct de vedere turistic. Sibiul a înregistrat, de-a lungul anilor, un boom turistic. Cred că totul a pornit din, punctul meu de vedere, de la Capitala culturală. Atunci am văzut că se poate, într-adevăr și altceva și atunci ne-am adaptat în acest sens strategia. 

Ați recomanda și altor primari să investească în turism?

Eu aș recomanda fiecărei localități care are cât de cât potențial turistic să facă ceva să se promoveze. Eu știu că este nevoie de o strategie la nivel național pentru a promova România. Dar cred că și de jos în sus trebuie să pornești, trebuie să facem fiecare ceva să ne promovăm localitatea, dar în primul rând trebuie pusă la punct. Știu că am fost foarte mult criticată că am investit foarte mult în infrastructură. Nu cred că ar fi venit turiști într-un oraș cu 70 la sută străzi pe pământ, cu parcurile decăzute, cum au fost, vedeți că este important și iluminatul. Deci întâi trebuie să pregătești orașul și apoi să te aștepți la turiștii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Claudiu

Acum 3 săptămâni

Doamna Cora "crede" multe și își și dă cu presupusul la multe. Dar ceva precis sau concret nu îndrăznește să spună că ar cunoaște. De unde rezultă în mod absolut clar că la nivel de primărie, după atâția ani de când aproximativ aceeași echipă își încasează lunar banii de acolo există fix ZERO PLAN, ZERO STRATEGIE, pe subiectul dat. Subiect care, dincolo de lecturarea unor statistici și a descoperirii,in 2025 că turismul are un impact până și în Piața Cibin, interesează primăria până la genunchiul broaștei. Pardon! Greșesc. Când e vorba de mărit taxele care le trag de pe cei din Horeca sau de măsurat spatiile închiriate cu centimetrul, își amintesc de subiect. Când a defilat pe Bălcescu madam primărița, cu sau fără televiziuni după ea, că pieton? Știe cât de inestetic și respingător, cât de anti-turistic arată toată tonetăraia și cotețaraia aia pe care au aprobat-o de la fosta agenție CFR și până la fostul Floaș, seara,când sunt închise și acoperite cu tot felul de huse și prelate? Cât de mult se ia din spațiul pietonal, din accesul vizual la vitrine sau la fațadele caselor din centrul istoric ? Terasele închise cu tot felul de folii de plastic ii plac ? Așa este. Trebuie îmbunătățită oferta Dar mai întâi trebuie un plan, o strategie și mai ales o altă viziune total diferita de ce avem acum și care începe să arate din ce in ce mai mult a bazar turcesc care aproape sufoca centrul istoric. Nimic împotriva celor care câștigă un ban din ceea ce fac sau plătesc salarii altora Dar Bălcescu incepe sa nu mai fie Sibiu Iar piața mare obturată pe două laturi cu tot felul de benzinării mai are clădirile istorice vizibile doar pe partea cu primăria și jumate pe cea cu muzeul. Iar totul aduce a Mamaia in zona satului de vacanță.
Raspunde

Mafie organizata, grup mafiot organizat

Acum 3 săptămâni

Dar vanzarile din piata rahovei, cum o influenteaza turismul asta ? Sau pe cea din Vasile Aaron ? Cibinul va intereseaza ca aveti ordin de la corporatii si de la politic sa transformati zona din industrial in rezidential ! Exista un grup mafiot organizat: primarie, politic si corporatii de pe malul cibinului ! Organele abilitate ale statului, trebuie sa se autosesizeze !
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 3 săptămâni

Doamna primar e ruptă de realitate daca are impresia că prețul roșiilor(dealtfel coapte forțat)e influențat de numărul turiștilor.Sau poate că pe undeva are totuși dreptate daca ar fi sa ne luăm după faptul că cei care vând în piața,mare parte din ei sunt turiști și nu producători .
Raspunde

Mira

Acum 2 săptămâni

N-am văzut Târgul din Sibiu, probabil înghesuit în Piata voastră centrala și cam atât. La Craiova unde am fost iarna ce a trecut, Târgul de Crăciun e întins pe 5 Piețe, una și una toate. Străini? Cred ca erau mai mulți ca romani. Am văzut și din tari asiatice grupuri compacte cu ghidul lor cu steag ca punct de reper sa nu se piardă. Înțeleg ca-ti iubești orașul dar hai, nu mai bate campii ca Sibiul "bate" Craiova la capitolul Targ de Craciun. Niciodată. Aaaaa, acum își fac al si 2-lea stadion in parteneriat cu AC Milan, dar și o noua Sala Polovalenta imensa. Și Târgul de Paște ce va fi inaugurat vineri si care e noua surpriza locala ce se vrea pe viitor o noua destinatie turistica internațională..... alta surpriza placuta ll calc la anu. Craiova este noua Printesa a României alături de Sibiu, Brașov, Iași, Cluj, Timișoara, ...... da......și se ridica constant și alte orașe. Ex. Turda sau Oradea.
Raspunde

Vox

Acum 2 săptămâni

Pai si daca nu ai vazut targul de ce iti dai cu parerea? A da am uitat scuze...tipic oltenesc!!!
Raspunde

Sandokan

Acum 2 săptămâni

De acord cu tine, se "ridica" si alte orase si asta e f. bine. Dar asta nu se cuantifica in stadioane si targuri, ci in nivelul de trai al locuitorilor, nu? :)
Raspunde

Sibiu – capitala betoanelor si prafului

Acum 2 săptămâni

Cu asta se ocupa primaria satului Sibiu. Cu evenimente la care se autoelogiaza (cu taxa - cofinantand evenimentul)– ca partidul comunist odinioara. In rest, in viata de zi cu zi, calitatea vietii sibienilor e execrabila. Dominanta Sibiului sunt scumpirile nejustificate si traficul, la fiecare respiratie sibienii inspirand noxe si praf, primaria inventand zone verzi doar in afara orasului, langa padure, unde culmea nu se poate ajunge decat tot cu masina, traversand orasul. Speranta de viata a sibienilor e mica fata de restul Europei, si nimeni nu-si pune problema care sunt motivele.
Raspunde

E primarul sibienilor sau agentul Soma si al turistilor?

Acum 2 săptămâni

oare sibienilor le tine de cald si de foame satisfactia ca traim intr-un oras turistic? precupeata asta e primarul sibienilor sau se ocupa de fapt de turisti, iar sibienii platesc taxe marite cu 50% peste noapte pentru intretinerea imaginii orasului ? Cred ca mult mai potrivit, pentru insa din poze, ar fi sa stea de fapt in p-ta Cibin sa vanda patrunjel, castigand astfel un leu cinstit.
Raspunde

Newman

Acum 2 săptămâni

Mai bine ar investii intr-o piataadevarata cum sunt in celelate orase din tara sau aiurea.O insiruire de tarabe nu se mai poate numi piata.Piata ar trebuii sa aiba si o parcare suficienta , nu doar pe niste stradute limitrofe.Deci investitia in matketing este doar pentru sifonare de bani.
Raspunde

Uncas

Acum 2 săptămâni

Să o ducă cineva pe doamna Fodor în excursie în Piața Cibin și în Piața Rahovei, poate nu știe că ambele arată jalnic, sunt mizerabile, nu au nimic de-a face cu comerțul civilizat. Primarul nostru pare complet rupt de realitate.
Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Mai mult influenteaza pretuile. In sezonul turistic cresc si preturile... Hermanstadt oras scump!
Raspunde

Muresan

Acum 2 săptămâni

Ce eleganta e cucoana!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus