Miercuri,
30.04.2025
Innorat
Acum
8°C

Primăria Sibiu a fost obligată de judecători să cumpere 16 săli de clasă modulare pentru cinci școli de la o firmă din oraș. „O veritabilă lipsă de asumare a răspunderii”

Primăria Sibiu a fost obligată de judecători să cumpere 16 săli de clasă modulare pentru cinci școli de la o firmă din oraș. „O veritabilă lipsă de asumare a răspunderii”

Reprezentanții administrației locale din Sibiu au încheiat un contract de trei milioane de lei pentru amenajarea a 16 săli de clasă în containere modulare, la cinci școli din Sibiu. Licitația în urma căreia a fost atribuit contractul a generat două contestații, care au scos la iveală situații în care funcționarii Primăriei „au trecut cu vederea neconformități flagrante”, după care au decis să anuleze procedura.

Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat din cadrul Primăriei Sibiu a semnat un contract de 2,98 milioane de lei, la care se adaugă TVA, pentru achiziția de containere modulare în care să fie amenajate 16 săli de clasă la cinci unități de învățământ din oraș.

Trei săli de clasă modulare, cu grup sanitar, urmează să fie amplasate la Școala gimnazială nr. 1, de pe strada Hațegului, alte patru astfel de săli amenajate în containere modulare fiind prevăzute pentru Școala gimnazială nr. 4 (str. Spartacus).

Pentru Școala gimnazială „I.L. Caragiale” (de pe strada Vasile Alecsandri) sunt prevăzute două săli de clasă, fără grup sanitar, în timp ce Liceului teoretic „Constantin Noica” îi sunt alocate cele mai multe săli de clasă modulare – cinci (cu grup sanitar). În fine, pentru Școala gimnazială nr. 18 (de pe strada Lungă) sunt prevăzute două săli de clasă.

Conform caietului de sarcini, cele 16 săli de clasă trebuie să fie predate administrației locale în cel mult 60 de zile de la data semnării contractului (4 aprilie 2025).

Până la finalizarea procedurii de atribuire, însă, au fost depuse mai multe contestații, care au scos la iveală cum, în primă fază, reprezentanții Primăriei au vrut să atribuie contractul unor firme ale căror oferte nu erau conforme. Eliminând trei firme de la licitație, funcționarii administrației locale au decis mai apoi să anuleze licitația, invocând faptul că firma rămasă în competiție a participat la o procedură simplificată, în loc de o licitație deschisă.

Săli de clasă amenajate la Liceul teoretic „Constantin Noica”. Sursa foto: Primăria Sibiu 

Întreaga situație s-a derulat în contextul în care elevii a numeroase școli din oraș sunt obligate să organizeze cursuri și după-amiaza, din cauza lipsei de săli de clasă.

Citește și Noul an școlar în Sibiu. Școlile 18 și 21 nu primesc containere. Ferdinand, școlile 13 și 8 vor avea cursuri de după-amiază, temporar. Alte 11 vor fi în două schimburi din lipsă de spațiu

Funcționarii Primăriei n-au văzut „copy-paste-ul”. De trei ori

Licitația pentru cele 16 săli de clasă modulare a fost lansată la începutul lunii septembrie 2024 și a atras ofertele a patru companii. Dintre acestea, oferta declarată câștigătoare de Serviciul de administrare a unităților de învățământ din cadrul Primăriei Sibiu a fost cea a societății Cros Construct SRL, din București.

Pe locul doi, în clasamentul stabilit în octombrie 2024, s-a clasat oferta SBN Solutions SRL, din Câmpia Turzii, urmată de cea a Dar Food Solutions SRL (Brașov), oferta celor de la Modular Plus SRL din Sibiu fiind clasată inițial pe locul patru. De pe acest loc, cei de la Modular Plus au formulat în contestație, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) le-a dat dreptate – oferta declarată câștigătoare era, de fapt, un „copy-paste” al cerințelor din caietul de sarcini, fapt interzis chiar prin prevederile caietului de sarcini. „Nu a fost identificată și descrisă în propunerea tehnică nicio soluție tehnică proprie a ofertantului. Deopotrivă de grav și de natură să conducă la respingerea ofertei este că aceasta nu cuprinde nicio descriere a activității de proiectare”, au constatat judecătorii CNSC.

Care, în cadrul aceleiași proceduri, au descoperit că și oferta clasată pe locul doi este tot neconformă, la fel ca și cea de pe locul trei. „Considerentele de mai sus sunt valabile și în privința ofertei de pe locul secund, a SBN Solutions SRL, care în cele 19 pagini ale propunerii tehnice redă specificațiile tehnice ale caietului de sarcini (copy/paste), fără a expune vreo abordare proprie a executării viitorului contract și fără a proba conformitatea ofertei prin prezentarea propriei abordări/metodologii asupra modului de îndeplinire a contractului. Din motive necunoscute, comisia de evaluare a trecut cu vederea aceste neconformități flagrante, care trebuiau sancționate fără ezitare cu respingerea ofertei. (...) Inclusiv Dar Food Solutions SRL a recurs la aceeași metodă copy/paste în cele zece pagini ale propunerii tehnice”, se mai arată în decizia din noiembrie 2024 a CNSC.

Judecătorii Consiliului au stabilit că reprezentanții Primăriei Sibiu au admis cele trei oferte copy/paste – dintre care una a și fost declarată câștigătoare - „în mod nelegal și superficial” și a impus reevaluarea acestora, inclusiv emiterea unui nou raport al procedurii de atribuire, în termen de cel mult 20 de zile.

Extras din decizia CNSC din luna noiembrie 2024 

După care au anulat

După alte trei luni, însă, Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat Sibiu a venit cu un nou motiv de contestații: la trei luni de la decizia CNSC, a comunicat celor de la Modular Plus că toate celelalte oferte concurente au fost „respinse ca neconforme, iar oferta depusă de dumneavoastră a fost declarată acceptabilă și conformă, prin urmare admisibilă”. Doar că nu va putea fi semnat niciun contract deoarece Primăria Sibiu a decis să anuleze licitația. Motivul: „Procedura de atribuire (...) a fost încadrată din eroare greșit ca și procedură simplificată”. Cei din Primăria Sibiu susțineau, cu alte cuvinte, că procedura lansată de ei ar fi trebuit să fie cea a unei „licitații deschise” (diferențele față de procedura simplificată sunt birocratice).

Reprezentanții Modular Plus SRL au formulat, prin urmare, o nouă contestație, iar magistrații CNSC le-au dat totală dreptate. „O asemenea abordare (cea a Primăriei Sibiu – n.r.) nu poate fi validată drept legală de către Consiliu, reprezentând o veritabilă lipsă de asumare a răspunderii”, se arată în decizia dată de CNSC ca urmare a noii contestații, decizie în care negru pe alb reprezentanții Primăriei Sibiu sunt catalogați drept lipsiți și de bună credință în această chestiune. Consiliul a anulat anularea licitației. „Obligă autoritatea contractantă la continuarea acesteia, cu respectarea (...) celor consemnate mai sus”.

Extras din decizia CNSC din februarie 2025

Ca urmare a acestei decizii, reprezentanții Primăriei Sibiu au semnat cu Modular Plus SRL, în 4 aprilie 2025, contractul pentru livrarea containerelor modulare în care să fie amenajate noile săli de clasă.

Citește și Cum e să înveți în containerele din școlile sibiene. Elevi: „Parcă suntem într-o cutie mare, cu geamuri”. „E liniște și suntem aproape de orice”

Sursa foto principală: Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

CX

Acum 2 săptămâni

RUSINE PRIMARIEI SIBIU! COPIII TREBUIE SA INVETE IN SALI DE CLASA NORMALE NU IN CONTAINERE!!! Daca ar fi fost vorba de festivale imediat gaseau solutii. Vis-a-vis de sc Ion Luca Caragiale e o casa de vanzare. De ce nu o cumpara primaria sa faca sali de clasa pentru clasele pregatitoare??? Nu le iese nimic la afacere???
Raspunde

Claudiu

Acum 2 săptămâni

Se poate mai jalnic de atât?! Indiferent că te referi la procedură, la cei care s-au ocupat de hârtii și organizare, concluzia poate fi doar una; nepăsare și dispreț față de postul ocupat și față de copii acestui oraș în slujba cărora, teoretic, pretind că lucrează. Să îți trimiți propria instituție în instanță și să pui și alte societăți comerciale în situația de a pierde timpul pentru a rezolva litigii (create de disprețul și nepăsarea cu care tratezi funcția publică) în tribunal, cam asta înseamnă să fi angajat pe viață "la stat ". Dacă primăria "a fost obligată" înseamnă că și tot ce a însemnat cheltuiala suplimentară tot din banii primăriei se va achita. Minunat!
Raspunde

Cornel

Acum 2 săptămâni

daca toate vip-urile tuturor parvenitilor sunt date la caragiale, de unde sa fie locuri de clasa ? Daca toti, din toate zonele, ca-i centru, ca-i camp, vor acolo ? e un rahat de scoala intre blocuri, o puscarie intre un ghetou ! cum sa-ti dai copiii la scoala aia, cat creier sa ai ??? dar daca esti parvenit, atunci te bucuri, "ca ai prins loc" !
Raspunde

Ana

Acum 2 săptămâni

Copiii ar trebui să învețe în condiții optime, nicidecum după-amiaza. Este nenatural și ineficient ca programul școlar să fie mutat după masă. Aș invita reprezentanții primăriei să își desfășoare activitatea în același interval orar, pentru a înțelege mai bine impactul asupra concentrării și randamentului.
Raspunde

Bianka BBY

Acum 2 săptămâni

Demisia Daniela Cimpean!
Raspunde

Ani

Acum 2 săptămâni

Un corp al școlii i l Caragiale intră în renovare și nu o să poate fi folosit anul viitor. Directorul minte mult și nu ne zice unde vor învăța elevii de la anul ..Dor vorbe în vânt ca așa e în politică!!
Raspunde

X

Acum 2 săptămâni

Aveți așteptări de la reprezentanții FDGR pentru copiii români?
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Primaria le-a licitat si apoi nu le mai vrea. Functionarii sunt buni de plata.
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 2 săptămâni

In privat zburai in secunda doi pentru mult mai putina nepasare si incompetenta in exercitarea atributiilor de serviciu. In primarie ce consecinte sunt pentru functionarii respectivi?
Raspunde

Ion

Acum 2 săptămâni

Nu mai bine mutam Primaria lui Fodor în containere și facem săli de clasă în acel spațiu?
Raspunde

D.M.

Acum 2 săptămâni

asa ar trebui. cata vreme de 25 de ani n-au fost in stare sa ofere conditii decente copiilor, fodor sa "munceasca" zilnic in container, iar cladirea primariei sa fie oferita elevilor - pana le vor fi create conditii normale de scolarizare.
Raspunde

Gazetarul amator

Acum 2 săptămâni

In cate imobile din Sibiu funtioneaza serviciile primariei?
Raspunde

Claudiu

Acum 2 săptămâni

Același primar din 2014. Astrid Fodor Cu funcționari și tot aparatul din subordine pe care îi cunoaște foarte bine după atâta timp în aceeași gască care face ai desface bugete an după an. Cu bani adunați an după an și de la părinții copiilor pe care n-are nici o problemă să-i îndese in containere de șantieriști. Cu bani reportați de pe un an pe altul pentru că habar nu au să ii cheltuiască eficient. Și niciodată punându-și la modul serios problema la modul "ce facem pentru copii din orașul pe care ne tot prefacem că îl conducem". Studii peste studii plătite aiurea pentru modernizare de parcuri deja existente, bani aruncați pe îngropat cabluri ca pohtesc mintea lor îngustă la Gușterland și copaci tăiați cu drujba sau cimitir de animale. Și copii mai incolo... Sibiul își tratează generația viitoare ca un orfelinat din vremea ceaușistă iar primăria trimite e-mailuri și plătește promovare on line cu ce mărgici minunate a mai comis. Madam primar, nepoții unde vă învață? Tot in container?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus