După anunțul Rețelei Naționale a Muzeelor, privind anularea Nopții Muzeelor în acest an din cauze financiare și politice, reprezentanții Muzeului Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu au transmis că vor participa la eveniment. Muzeul care prezintă istoria sașilor din România va fi deschis de Noaptea Muzeelor, vizitatorii având la dispoziție – pe lângă expoziția permanentă – alte două expoziții temporare. Cele două muzee mari din SIbiu - Brukenthal și ASTRA - urmează să anunțe decizia finală.
Participarea Bisericii Evanghelice la Noaptea Muzeelor a fost anunțată în cadrul conferinței de presă de marți. „Cunoaștem anunțul Rețelei Naționale a Muzeelor. Noi vom organiza evenimentul cu fonduri și forțe proprii. Pe 17 mai, Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu va fi deschis între orele 10 și 22, cu trei expoziții. Îi așteptăm pe toți doritorii”, a confirmat Gerhild Rudolf, referent cultural la Centrul de dialog şi cultură „Friedrich Teutsch”.
Centrul de dialog şi cultură Friedrich Teutsch este o instituţie deschisă de Bisericii Evanghelice C.A. din România în anul 2003 şi este cunoscut sub numele simplificat „Casa Teutsch“. Centrul se află pe strada Mitropoliei 30.
Aici, în 2007 și-a deschis porțile Muzeul Bisericii, care oferă o privire generală asupra istoriei acesteia, dar şi asupra istoriei comunităţii saşilor transilvăneni. Aceasta reprezintă și tema expoziției permanente, care documentează istoria colonizării, construirea cetăților bisericești, viața cultică și comunitară, învățământul confesional, istoria modernă și recentă – de la perioada habsburgică până la integrarea în Uniunea Europeană. Pot fi văzute piese inedite de mobilier liturgic, dar și o valoroasă colecție de vase de cult etc. Sunt expuse și fotografii din istoria recentă a României, surprinse de liderii comunității. Spre exemplu, fotografia de mai jos a fost făcută de la clădirea Palatului Filek:
Gerhild Rudolf ne-a spus că în cadrul Nopții Muzeelor vor fi disponibile alte două expoziții temporare. Una dintre acestea se referă la o serie de picturi semnate de Barbara Niedermeier, expoziția fiind numită „Peisaje de suflet”.
„În picturile mele, încerc să surprind ceva din frumusețea fragilă și irepetabilă a momentului, înainte ca acesta să dispară pentru totdeauna. Magia acestor momente prețioase constă doar în lumină și umbră, soare, ceață și nori. Pentru mine, estetica nu se limitează la reproducerea măreției eterne și de neatins a naturii; iau în considerare și realizările creative ale omului – arhitectura, peisajul urban și grădina.
Poezia – cel mai intim moment al sufletului – permite imaginilor să se nască din limbaj. Poezia pictează cu metafore. Acesta este motivul pentru care interacțiunea dintre grafică și poezie mă atrage în mod deosebit. Abordez prin mijloace caligrafice versuri de poezie care m-au fascinat și continuă să mă captiveze”, spune autoarea.
Barbara Niedermaier s-a născut la Sibiu în 1963, iar din 1986 locuiește în Germania. A studiat Arta grafică la Universitatea de Științe Aplicate din Munchen. După ani de practică în terapia prin artă, ca art-terapeut, și-a găsit și propria vocație artistică: au urmat expoziții personale de pictură în ulei, grafică și colaje. Astăzi trăiește la Berlin și Cisnădioara.
Cea de-a doua expoziție temporară ce va putea fi vizitată de Noaptea Muzeelor, care e accesibilă, de fapt, chiar și azi, se numește „Andreanum – 800 ani. Lege și constituție la sașii transilvăneni”. Este un proiect expozițional realizat de Thomas Șindrilaru, care prezintă impactul pe termen lung al documentului fundamental al comunității sașilor.
Expoziția a fost prezentată de Departamentul pentru Relații Interetnice la Întâlnirea Internațională a Sașilor de anul trecut.
Aceasta a fost amenajată în curtea Casei Teutsch la 1 aprilie și va fi deschisă publicului până în 30 iunie 2025. Expoziția este trilingvă, având informații în limbile germană, engleză și română.
Amintim că Muzeul Național Brukenthal cel mai probabil nu va participa la ediția din acest an a Nopții Muzeelor. Anunțul a fost făcut de managerul instituției în cadrul unei conferințe de presă în care a criticat modul în care MNB a fost finanțat de Ministerul Culturii în acest an. Contactat de Turnul Sfatului, directorul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan, ne-a spus că va comunica decizia instituției la începutul săptămânii viitoare.
Foto principală: teutsch.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3901
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Ana
Acum 8 ore
Ngelu
Acum 8 ore
Dd
Acum 9 ore
Adelin Dan
Acum 9 ore
FLOD