Miercuri,
30.04.2025
Innorat
Acum
8°C

Grindeanu, despre denivelările autostrăzii între Sibiu și Apoldu: CNAIR va face o expertiză pentru a găsi cele mai adecvate soluții

Grindeanu, despre denivelările autostrăzii între Sibiu și Apoldu: CNAIR va face o expertiză pentru a găsi cele mai adecvate soluții

Ministrul Transporturilor spune că CNAIR are în vedere căutarea unor soluții pentru repararea pe un timp mai îndelungat a unei porțiuni a autostrăzii A1, între Sibiu și Apoldu, de care se plâng nu doar șoferii simpli, dar și deputații.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, compania de drumuri vrea să facă o expertiză care să stabilească cele mai adecvate soluții pentru rezolvarea denivelărilor pe A1 între Sibiu-Apoldu, inițiind o procedură de achiziție publică. 

Ministrul a primit în ultimele două luni cel puțin trei interpelări cu privire la situația autostrăzii A1. Întrebările deputaților vizează în special secțiunea dintre Sibiu-Sebeș, sectorul de pe teritoriul județului Sibiu.

Cine a circulat în ultima perioadă pe autostradă a putut sesiza denivelările care au apărut în special pe banda 1 și care îi determină pe șoferi fie să reducă din viteză, fie să treacă doar pe banda a doua. 

„Aceste probleme ale suprafeței carosabile reprezintă un risc major pentru siguranța rutieră, mai ales pe timp de noapte sau în condiții meteorologice nefavorabile, crescând riscul accidentelor și al deteriorării vehiculelor”, i-a atras atenția ministrului deputatul Nicolae Bara din circumscripția Alba. Acesta l-a întrebat pe Sorin Grindeanu ce măsuri au fost luate pentru remedierea acestor probleme și care este termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor de reparație.

„Cu privire la starea carosabilului de pe autostrada A1, între Sibiu și Sebeș, respectiv degradările apărute la partea carosabilă, compania (prin Secția Autostrăzi Sibiu), intervine în continuu pentru asigurarea condițiilor de vizibilitate necesare astfel încât participanții la trafic să beneficieze de condiții sigure și confortabile de trafic pe autostrada A1, sectorul cuprins între Sibiu i Apoldu (pe teritoriul județului Sibiu)”, a răspuns ministrul.

Acesta a precizat că intervențiile se realizează „în funcție de priorități și bugetele alocate”. „Astfel, în decursul anului 2024 pe Autostrada A1 s-au executat reparații punctuale pe o suprafață totală de 41.500 de mp care au inclus și reparații a straturilor suport pe o suprafață totală de 4.300 mp”. În ceea ce privește sectoarele afectate de degradări, Grindeanu a spus că „au fost introduse restricții de viteză de 80 km/h” și indicatoare „Drum denivelat”.

Totuși, oficialul din Guvern recunoaște că aceste degradări apar „frecvent” și că nici plombările și nici covoarele asfaltice nu au putut stopa degradarea autostrăzii. În acest sens, el spune că CNAIR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, „a inițiat și o procedură de achiziție publică pentru întocmirea unei expertize care să stabilească cele mai adecvate soluții pentru rezolvarea problemelor apărute la partea carosabilă (...)”.

Citește și: Hartă: Peste 3 ani ar trebui să se termine toate autostrăzile care leagă Sibiul de restul țării. Investiții de 3,89 miliarde de euro

 

Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Emil

Acum 2 săptămâni

Pentru penalii spagari PNL-PSD, spaga si parandaratul sunt baza, nu firma si calitatea precum in Ungaria si Polonia.
Raspunde

Urdea

Acum 2 săptămâni

Tot versantul este afectat de alunecări de teren iar stabilizarea cere soluții extreme, foarte costisitoare : drenuri de mare adăncime!
Raspunde

Rostogan

Acum 2 săptămâni

Daca abia acum se pregateste compania sa faca documentatia in vederea licitatiei nu vedem deceniul asta problema rezolvata.
Raspunde

SILVIU

Acum 2 săptămâni

Asta se întâmplă când "lucrul bine făcut" este condiționat politic... Cine suferă...?! Prostimea plătitoare de taxe . Cine câștigă...?! Maimuțoii politicii care încasează șpăgile. Simplu nu ?! Mai nou, un tronson "mult trâmbițat" (A1 -Pitesti -Sibiu tronson 5 - Curtea de Argeș -Pitesti )si cu fanfaronadă inaugurat de tov. Grindeanu înainte de alegerile locale are "probleme"... Constructorul italian (același de la vestitul megapod), a făcut lucrarea cum i-a cerut Grindeanu, a încasat banii, a dat șpaga, iar acum "să-și rupă proștii gatul..." Votați... votați !!!!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Acolo nu trebuie expertiza ci ,pur si simplu,niste drumari care pot turna asfalt la cota!Trebuie ''raschetata banda1 si reasfaltata.Nu peticita de cofetari si modisti.
Raspunde

Lucram

Acum 1 săptămână

scump si prost dar castiga ai nostrii. Care, se stiu ei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus