Primăria Sibiu caută specialiștii care să elaboreze o strategie de dezvoltare a turismului în oraș pentru următorii zece ani: 375.000 de euro este dispus municipiul să cheltuie pentru promovare în fiecare an, iar în urma implementării unei astfel de strategii se așteaptă să crească numărul turiștilor români cu 15% în fiecare an, iar al celor străini cu un procent cuprins între 15% și 20%.
300.000 de lei, la care se adaugă TVA, este bugetul pe care Primăria l-a alocat pentru contractul de întocmire a ceea ce a denumit „Strategia de dezvoltare și promovare multianuală a turismului în municipiul Sibiu pentru perioada 2025 – 2035”. Conform caietului de sarcini, strategia trebuie finalizată în termen de aproximativ cinci luni de la înregistrarea contractului, urmând mai multe etape. Firmele interesate de acest contract au termen limită pentru depunerea ofertelor în ziua de 2 iunie 2025, funcționarii Primăriei estimând că vor finaliza evaluarea ofertelor cel mai târziu în 2 decembrie 2025.
Cele zece așteptări
Prin implementarea Strategiei care se cere creată pentru următorii zece ani, Primăria Sibiu așteaptă să vadă zece beneficii. Creșterea numărului de turiști și a veniturilor din turism, dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor turistice și promovarea unui turism sustenabil și responsabil sunt primele trei așteptări conform caietului de sarcini.
Consolidarea unui brand și a unei imagini a Sibiului la nivel național și internațional, creșterea colaborării între administrație și operatorii privați, precum și crearea unui cadru de atragere de fonduri europene și investiții externe sunt următoarele trei beneficii așteptate.
De pe urma implementării unei astfel de strategii, Primăria mai așteaptă ca locuitorii orașului să aibă o calitate a vieții îmbunătățită, Sibiul să fie mai atractiv pentru turismul de afaceri și educațional, concomitent cu o creștere a „turismului de tip slow travel și turismului de calitate”.
Captură a copertei caietului de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului de întocmire a strategiei turistice a Sibiului
În fine, cel de-al zecelea beneficiu așteptat este cel de adaptare continuă în urmă unei evaluări permanente. „Pe termen lung, strategia va permite orașului să devină un model de turism cultural și sustenabil în Europa Centrală și de Est”, se arată în caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului în discuție.
Strategie pe categorii de turiști
În nota conceptuală elaborată de reprezentanții Primăriei Sibiu pentru documentația de atribuire a contractului în discuție, sunt detaliate și câteva etape și recomandări. Potrivit acestui document, administrația se așteaptă ca strategia să pornească de la analiza tendințelor în turism și a concurenței, la evaluarea potențialului Sibiului și la cercetarea percepției publicului.
Strategia trebuie să propună obiective clare și măsurabile, să identifice segmentele de turiști și să propună diversificarea ofertei pe care Sibiul o oferă turiștilor atât în ceea ce privește infrastructura dedicată lor, cât și atracțiile și evenimentele care i-ar putea interesa.
Sibiul ar urma să aibă un mesaj unic de promovare, care să fie distribuit atât on-line, cât și prin intermediul târgurilor și agențiilor de turism și prin campanii de relații publice și presă.
Strategia va trebui să aibă capitole separate dedicate turiștilor români și străini. Pe piața internă, Sibiul ar urma să se poziționeze ca o destinație de city-break, pentru pasionații de cultură, evenimente și turism activ în aer liber, potrivite familiilor cu copii.
Sibiul intenționează să se poziționeze și ca o destinație potrivită celor interesați de aventuri în aer liber. Sursa foto: Turnul Sfatului
Pe piața externă, Sibiul ar urma să se poziționeze ca un oraș cultural de top din Europa, „capitala festivalurilor din România” (exemple sunt FITS, Târgul de Crăciun, TIFF și ARTmania), o destinație de city-break premium, de unde pot fi explorate și alte destinații din Transilvania. Sunt vizați turiștii din Germania și Austria, Marea Britanie, Franța și Spania, Italia, Olanda și Scandinavia și, respectiv, SUA și Canada. Pentru fiecare grup sau țară individuală, interesul turistic manifestat este diferit, consideră autoritățile locale. Vorbitorii de limbă germană sunt interesași de cultură, gastronomie și legături istorice, de exemplu, în timp ce turiștii olandezi și din țările scandinave sunt mai atrași de turism activ, ecoturism și sustenabilitate.
Nota conceptuală oferă și câteva sugestii de promovare. Spre exemplu, printre variantele de personaje cunoscute și pe rețelele de socializare sunt Andreea Esca sau Tudor Chirilă, în timp ce pentru turiștii străini sunt propuse – printre altele – organizarea câte unei excursii anuale dedicată jurnaliștilor și „influencerilor” străini.
Așteptări și bani
Sibiul se așteaptă ca prin implementarea strategiei pe următorii zece ani să fie extins sezonul turistic pe toată perioada anului. Numărul turiștilor români să crească cu 15%, iar cel al turiștilor străini cu 15-20%.
Sibiul se așteaptă la o creștere mai mare a ponderii turiștilor străini. Sursa foto: arhiva Turnul Sfatului
Pentru campania de promovare, administrația locală are în vedere și un buget estimativ de 375.000 de euro pe an. Din acești bani, 100.000 de euro ar urma alocați pentru promovarea on-line și rețelele sociale, 150.000 de euro ar urma alocați pentru participarea la târguri de turism și organizarea de evenimente, în timp ce pentru campaniile de relații publice și prin influenceri bugetul estimat este de 75.000 de euro pe an. Restul de 50.000 de euro ar urma alocate parteneriatelor și proiectelor speciale.
„Prin această strategie, Sibiu poate deveni una dintre cele mai atractive destinații culturale din Europa Centrală și de Est. Succesul depinde de implementarea consecventă, colaborarea cu parteneri strategici și utilizarea eficientă a canalelor digitale. Sibiu = Destinația Culturală de Top a Europei!”, se mai arată în nota conceptuală.
Consultă aici, în format integrat, nota conceptuală elaborată de Primăria Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2449
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
D
Acum 4 ore
Ivan
Acum 6 ore
Oligofrenii
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!