Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Promovare de 375.000 de euro pe an: Sibiul va avea o nouă strategie pentru următorii zece ani, prin care să crească numărul turiștilor cu 15-20% la fiecare 365 de zile

Promovare de 375.000 de euro pe an: Sibiul va avea o nouă strategie pentru următorii zece ani, prin care să crească numărul turiștilor cu 15-20% la fiecare 365 de zile

Primăria Sibiu caută specialiștii care să elaboreze o strategie de dezvoltare a turismului în oraș pentru următorii zece ani: 375.000 de euro este dispus municipiul să cheltuie pentru promovare în fiecare an, iar în urma implementării unei astfel de strategii se așteaptă să crească numărul turiștilor români cu 15% în fiecare an, iar al celor străini cu un procent cuprins între 15% și 20%.

300.000 de lei, la care se adaugă TVA, este bugetul pe care Primăria l-a alocat pentru contractul de întocmire a ceea ce a denumit „Strategia de dezvoltare și promovare multianuală a turismului în municipiul Sibiu pentru perioada 2025 – 2035”.  Conform caietului de sarcini, strategia trebuie finalizată în termen de aproximativ cinci luni de la înregistrarea contractului, urmând mai multe etape. Firmele interesate de acest contract au termen limită pentru depunerea ofertelor în ziua de 2 iunie 2025, funcționarii Primăriei estimând că vor finaliza evaluarea ofertelor cel mai târziu în 2 decembrie 2025.

Cele zece așteptări

Prin implementarea Strategiei care se cere creată pentru următorii zece ani, Primăria Sibiu așteaptă să vadă zece beneficii. Creșterea numărului de turiști și a veniturilor din turism, dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor turistice și promovarea unui turism sustenabil și responsabil sunt primele trei așteptări conform caietului de sarcini.

Consolidarea unui brand și a unei imagini a Sibiului la nivel național și internațional, creșterea colaborării între administrație și operatorii privați, precum și crearea unui cadru de atragere de fonduri europene și investiții externe sunt următoarele trei beneficii așteptate.

De pe urma implementării unei astfel de strategii, Primăria mai așteaptă ca locuitorii orașului să aibă o calitate a vieții îmbunătățită, Sibiul să fie mai atractiv pentru turismul de afaceri și educațional, concomitent cu o creștere a „turismului de tip slow travel și turismului de calitate”.

Captură a copertei caietului de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului de întocmire a strategiei turistice a Sibiului

În fine, cel de-al zecelea beneficiu așteptat este cel de adaptare continuă în urmă unei evaluări permanente. „Pe termen lung, strategia va permite orașului să devină un model de turism cultural și sustenabil în Europa Centrală și de Est”, se arată în caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului în discuție.

Consultă aici, în format integral, caietul de sarcini elaborat pentru Strategia turistică a Sibiului în perioada 2025 - 2035

Strategie pe categorii de turiști

În nota conceptuală elaborată de reprezentanții Primăriei Sibiu pentru documentația de atribuire a contractului în discuție, sunt detaliate și câteva etape și recomandări. Potrivit acestui document, administrația se așteaptă ca strategia să pornească de la analiza tendințelor în turism și a concurenței, la evaluarea potențialului Sibiului și la cercetarea percepției publicului.

Strategia trebuie să propună obiective clare și măsurabile, să identifice segmentele de turiști și să propună diversificarea ofertei pe care Sibiul o oferă turiștilor atât în ceea ce privește infrastructura dedicată lor, cât și atracțiile și evenimentele care i-ar putea interesa.

Sibiul ar urma să aibă un mesaj unic de promovare, care să fie distribuit atât on-line, cât și prin intermediul târgurilor și agențiilor de turism și prin campanii de relații publice și presă.

Strategia va trebui să aibă capitole separate dedicate turiștilor români și străini. Pe piața internă, Sibiul ar urma să se poziționeze ca o destinație de city-break, pentru pasionații de cultură, evenimente și turism activ în aer liber, potrivite familiilor cu copii.

Sibiul intenționează să se poziționeze și ca o destinație potrivită celor interesați de aventuri în aer liber. Sursa foto: Turnul Sfatului

Pe piața externă, Sibiul ar urma să se poziționeze ca un oraș cultural de top din Europa, „capitala festivalurilor din România” (exemple sunt FITS, Târgul de Crăciun, TIFF și ARTmania), o destinație de city-break premium, de unde pot fi explorate și alte destinații din Transilvania. Sunt vizați turiștii din Germania și Austria, Marea Britanie, Franța și Spania, Italia, Olanda și Scandinavia și, respectiv, SUA și Canada. Pentru fiecare grup sau țară individuală, interesul turistic manifestat este diferit, consideră autoritățile locale. Vorbitorii de limbă germană sunt interesași de cultură, gastronomie și legături istorice, de exemplu, în timp ce turiștii olandezi și din țările scandinave sunt mai atrași de turism activ, ecoturism și sustenabilitate.

Nota conceptuală oferă și câteva sugestii de promovare. Spre exemplu, printre variantele de personaje cunoscute și pe rețelele de socializare sunt Andreea Esca sau Tudor Chirilă, în timp ce pentru turiștii străini sunt propuse – printre altele – organizarea câte unei excursii anuale dedicată jurnaliștilor și „influencerilor” străini.

Așteptări și bani

Sibiul se așteaptă ca prin implementarea strategiei pe următorii zece ani să fie extins sezonul turistic pe toată perioada anului. Numărul turiștilor români să crească cu 15%, iar cel al turiștilor străini cu 15-20%.

Sibiul se așteaptă la o creștere mai mare a ponderii turiștilor străini. Sursa foto: arhiva Turnul Sfatului

Pentru campania de promovare, administrația locală are în vedere și un buget estimativ de 375.000 de euro pe an. Din acești bani, 100.000 de euro ar urma alocați pentru promovarea on-line și rețelele sociale, 150.000 de euro ar urma alocați pentru participarea la târguri de turism și organizarea de evenimente, în timp ce pentru campaniile de relații publice și prin influenceri bugetul estimat este de 75.000 de euro pe an. Restul de 50.000 de euro ar urma alocate parteneriatelor și proiectelor speciale.

„Prin această strategie, Sibiu poate deveni una dintre cele mai atractive destinații culturale din Europa Centrală și de Est. Succesul depinde de implementarea consecventă, colaborarea cu parteneri strategici și utilizarea eficientă a canalelor digitale. Sibiu = Destinația Culturală de Top a Europei!”, se mai arată în nota conceptuală.

Consultă aici, în format integrat, nota conceptuală elaborată de Primăria Sibiu

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Claudiu

Acum 1 lună

100. 000 de mii pe an pentru promovare on line și rețele sociale ? V-ați dus cu capul chiar de tot De ce sa aruncați 100 de mii pe an pentru niște click-uri cu trasabilitate și finalitate zero ? Faptul că un articol sau un link sau un video sau un reel au vizualizări nu generează automat și nopți de cazare sau incoming De ce nu băgați 100 000 anual pentru a face hârtiile necesare producătorilor locali de mâncare și băutură in așa fel încât să aibă parteneriatele dorite de atâta timp și sa primească turistul mâncare autentică nu lua de la metro și cârnați de la Carrefour prăjiți in ulei de palmier? Promovați ce anume ? Și măriți numărul de turiști cu ce oferta reală? Mâncare care o pot găsi în oricare alt oraș din România sau Europa și de multe ori mai buna ? Lipsa locurilor de parcare? Terasele kitchoase ? Locurile de cazare la negru denumite pompos "cazare in regim hotelier" tare vreo clasificare sau control și care pot oricând demola for ce incercati saxinatruiti pentru că nu sunt obligați la un standard minim și nici controlați in vreun fel sa respecte ceva ? Muzeul satului super scump ? Cântecele minților pe care îl poti vedea și din sufragerie , la TVR? Sunteți total rupți de realitate daca un obor cu gablonțuri numit târg de Paști sau de Crăciun presupuneți că vor crește an de an numărul de turiști O puteți rezolva mai ieftin cu raportări statistice mincinoase Și să încetați să vă bateți joc de banii publici
Raspunde

Hermannstadt

Acum 1 lună

Turiștii mai importanți decât localnicii.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Absolut corect! Sunt interesați să cheltuie bani pentru a promova în continuare vinderea unei minciuni poleită cu sclipici cu care să își mascheze propria incompetență și disprețul față de locuitorii și cetățenii orașului și județului. Orașul de jos e praf și pulbere. Marcajele rutiere nu au mai văzut o vopsea nouă de ani de zile , numărul de accidente în traficul tot mai vraiște crește neîncetat, cartierele de blocuri încă neizolate termic nu par să existe sau că intereseze pe cineva din primărie .... Și aș putea continua la infinit . Tot ce îi interesează e sa promoveze ,chipurile, turistic Sibiul Că anii drumeției , că diverse paranghelii denumite pompos festivaluri și o plimbare de o jumătate de zi prin centrul istoric sau căsuțe de Paști și Crăciun plus mașini de epocă în piața mare vor aduce an de an mai mulți turiști în România. :-)))) Vin autocare pline de copii în Sibiu la fiecare nouă "saptamana altfel". Se cazează după care se duc "cu clasa" direct la mall-ul de la gară Că la științe naturale e prea scump sau e închis Și a doua zi pleacă. Unii chiar în aceeași zi Asta vor sa promoveze. Japcă de Sibiu când litoralul e in extra-sezon. Nu ai un singur bilet pentru toate muzeele Nu ai autobuze hop on, hop-off , nu ai linie regulată cu Sighisoara sau bisericile fortificate, nu ai macar un singur restaurant cu specific 100% local in top 10 national Nu ai mai nimic decât două piețe, un Bălcescu și o Cetății unde la orice pas te lovești de preturile de haiducie dar ești atât de idiot încât să te umfli in pene că vrei sa ajungi cel mai turistic loc din Europa de Est Adică să te iei la trântă cu Croația, Polonia, Ungaria Și asta când,in România, Brașovul deja te-a lăsat în spate
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

300000 de euro pe an pentru promovare? Cu banii astia mai bine ati renova cladirile care stau sa cada in plin centru, ati elibera centrul istoric de masini sa poata circula turistii civilizat, ca in Vest, dar sa poata si sa-si parcheze masina in jurul centrului, ati face ordine cu crasmele din centru sa nu-si scoata fiecare satra in strada dupa cum vor, le-ati aduce niste avantaje sa nu mai puna preturi ca in centrul Parisului, ati pastra curatenia si ordinea in oras sa nu se loveasca turistii la oricare colt de strada de cersetori si, nu in ultimul rand, ati face ordine in asa zisele evenimente culturale pe care aruncati bani fara rost, in fiecare an aceleasi aiureli, la aceiasi clienti fideli, care nu intereseaza niciun turist. Iar promovarea online se poate face cu 10000 de euro pe an
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Rusine primariei! Mai intai faceti ceva pentru localnici, pentru cei care va voteaza din 4 in 4 ani. Turistii vin si pleaca. Sunt interesati sa vina turisti si sa lase bani aici. Chiar toti din primarie aveti sau sunteti asociati la rrestaurante, terase, tonete de inghetata si gogoserii de va dati de ceasul mortii sa vina turisti la Sibiu? Auzi! promovare de sute de mii de euro! E strigator la cer!
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Adică ușor peste 1 milion de euro în 3 ani. 1 milion de euro , desigur, e un mizilic pentru o primărie că Sibiul și nu prea ai ce face cu bănetul ăsta pentru creșterea calității vieții în oraș. Totul se învârte după soare deja, acum e momentul ideal sa rupem 1 milion ca să afle și alții ce fuduli cu girofar suntem noi de incepem sa plătim influenceri Așa ceva a încercat și fostul ministru al turismului de la PSD, tot sibian de toată lauda, când s-a apucat să aducă influenceri din Emirate Care ,la sosire, au făcut pe drum de la București până la Sibiu mai multe ore decât a durat zborul
Raspunde

ZORRO

Acum 1 lună

MIROASE A CHATGPT

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus