Vineri,
20.06.2025
Cer Senin
Acum
13°C

Alexandra Bondoc, eleva din Sibiu premiată pentru contribuția feminină la Olimpiada Națională de Filosofie: „Puterea vine din a te baza pe tine însuți”

Alexandra Bondoc, eleva din Sibiu premiată pentru contribuția feminină la Olimpiada Națională de Filosofie: „Puterea vine din a te baza pe tine însuți”

La doar 18 ani, Alexandra Bondoc, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, a fost distinsă cu Premiul special pentru „cea mai valoroasă contribuție feminină” la Olimpiada Națională de Filosofie. Sub coordonarea profesoarei Ramona Săftescu, fata s-a remarcat prin profunzimea eseului său și prin forța gândirii sale reflexive.

Alexandra spune că nu a ales filosofia pentru a-și construi un palmares sau pentru a impresiona. A ales-o pentru că, în cuvintele ei, lumea de azi pare să fi renunțat la gândirea critică și la misterul existenței, sufocată de viteză și tehnologizare. Nu a visat să participe la olimpiadă și nu s-a considerat niciodată printre elite. Spune că, dacă nu ar fi fost doamna profesoară de filosofie, n-ar fi ieșit niciodată „din peștera despre care a vorbit Platon în mitul său”. Totuși, într-un timp extrem de scurt – doar patru zile înainte de faza județeană – a parcurs întreaga programă și a continuat pregătirea cu sprijinul profesoarei sale, Ramona Săftescu, care i-a oferit nu doar cunoștințe, ci și entuziasm și încredere. Premiul special oferit de asociația „Philosophy Babes” a venit, în mod firesc, ca o recunoaștere a sensibilității și clarității ideilor sale.

Alexandra este și scriitoare în cadrul unui proiect dedicat susținerii și promovării tinerilor scriitori aflați la început de carieră („Artă de patru dimineața”). În anul 2023, proiectul a devenit organizație non-guvernamentală. 

În cele ce urmează vă propun să cițiți un interviu acordat de Alexandra pentru Turnul Sfatului în contextul reușitei de la Olimpiada Națională de Filosofie. 

Reporter: De ce folosofia? Când și cum ai descoperit-o?

Alexandra Bondoc: În ultimii ani, orice activitate de ordin artistic, intelectual sau moral a fost înlocuită de activitatea inteligenței artificiale – această schimbare neașteptată a contribuit la uciderea treptată a spiritului critic, la disoluția tendințelor creatoare, respectiv la reinterpretarea valorilor umane. Viteza cu care planul spiritualității a fost reconfigurat, fragilitatea minților stinghere, dar și predispoziția oamenilor de a renunța la explorarea misterelor existențiale au desfigurat imaginea fermecătoare a universului și, implicit, a creației divine. În acest context, nu pot spune decât că preferința mea pentru filosofie a venit din necesitatea de a rămâne fidelă propriilor principii morale și spirituale, din ambiția de a sfâșia vălul aparențelor în căutarea unui sens ascuns și din dorința de a-mi rafina și înnobila spiritul avid de transcendență.

Ce te-a determinat să participi la olimpiadă? 

Nu am avut vreo ambiție sau vreo motivație ascunsă, dacă la asta vă referiți. Nu am participat nici din dragoste pentru filosofie, nici din dorința de a demonstra ceva. Mereu am considerat că olimpiada este un eveniment dedicat elevilor înzestrați, creativi și curioși, care studiază mai mult decât este necesar, care abordează o temă cu interes profund și care sunt capabili să impresioneze prin forța lor intelectuală. Locul meu nu era printre elite – simțeam că oricât de mult m-aș fi pregătit, nu aș fi reușit să întocmesc un eseu potrivit. Persoana care m-a convins în cele din urmă să particip a fost doamna profesoară de filosofie. Dacă nu m-ar fi împins puțin de la spate, nu aș fi ieșit niciodată din peștera despre care a vorbit Platon în mitul său. 

Ce temă ai ales pentru eseul tău? Ce te-a inspirat să alegi această temă?

În momentul de față îmi este imposibil să evoc toate ideile care au stat la baza eseului meu. Oricât de mult aș încerca să descriu în cuvinte impresiile pe care mi le-au lăsat cele trei citate, nu există o manieră ideală prin care aș putea surprinde forța sau vitalitatea conceptelor care și-au găsit refugiul în inima foii de examen. Nu pot spune decât că în eseul meu omul a apărut înveșmântat în dragoste și în mister, că natura sa nu a fost revelată întru totul, ci mai degrabă potențată, sacralizată, că inocența creației s-a revărsat în ochii iubitorului de cunoaștere și de frumos și că splendoarea divină și-a găsit locul în profunzimea legăturii dintre Eu și Celălalt (dacă nu aș fi citit opera lui Martin Buber, „Eu și Tu”, nu aș fi reușit să interpretez în mod corespunzător ultimul citat propus spre analiză). 

Cum ai abordat procesul de pregătire? Ai avut un profesor mentor sau ai studiat mai mult pe cont propriu?

Eu am fost înscrisă la olimpiadă cu patru zile înainte de faza județeană. Deși în prima zi nu am avut posibilitatea să învăț, în următoarele trei zile am reușit să parcurg integral toate capitolele prevăzute de programă. Dacă pentru faza județeană am studiat independent (tocmai din lipsă de timp), pentru faza națională am avut parte de mai multe ore de pregătire. Sprijinul și îndrumarea pe care le-am primit din partea doamnei profesoare de filosofie, precum și răbdarea necondiționată, au jucat, astfel, un rol important în desăvârșirea procesului de luare în posesie a cunoașterii. Entuziasmul molipsitor, dar și pasiunea cu care îmi erau explicate lecțiile, m-au motivat să parcurg cât mai multe texte filosofice, să analizez cât mai multe concepte abstracte și să devin cea mai bună versiune a mea. Prin impunerea unei voințe puternice „Where there's a will, there's a way”(n.r. unde există voință, există și cale), dar și prin adoptarea unei curiozități acerbe, am reușit să împiedic orice năzuință firească de a procrastina. Așa am abordat procesul de pregătire. 

Cum ai trăit momentul în care ai aflat că ai câștigat premiul special „Philosophy Babes”? 

Punctajul pe care l-am obținut în cadrul olimpiadei naționale de științe socio-umane nu a fost unul cu care aș fi putut să mă mândresc. Orice elev care și-ar fi făcut timp să citească și care s-ar fi arătat interesat de ideile marilor filosofi ar fi reușit să obțină fără probleme 88 de puncte (cu 88 de puncte nici măcar nu se putea obține vreo mențiune!). Cu toate acestea, eram conștientă de faptul că lucrarea mea se afla printre cele mai bune. Când am aflat că se acordă premii speciale din partea departamentului de filosofie, am știut, intuitiv, că mă voi număra printre cei recompensați. Surpriza nu a fost, așadar, că am primit un premiu. Surpriza a fost dată de faptul că pe mine m-au chemat prima pe scenă. „Premiul pentru cele mai bune raționamente…”. De aici nu-mi amintesc ce s-a mai spus... 

Ce înseamnă pentru tine această distincție?

„Philosophy Babes” este o platformă de comunicare dedicată promovării filosofiei, nu doar în rândul liceenilor, ci și în societate. Pe președinta asociației „Philosophy Babes” am cunoscut-o pentru prima dată în cadrul atelierului filosofic susținut în data de 25 aprilie – o persoană entuziastă, creativă, înzestrată cu spirit critic și abilități oratorice deosebite. Am admirat-o încă din prima clipă și chiar m-am bucurat când am aflat că ea avea să îmi înmâneze premiul pentru cea mai valoroasă contribuție feminină.

Distincția cu care am fost răsplătită pentru rezultatele obținute la olimpiadă mi-a adus aminte de o carte pe care am citit-o în clasa a X-a, în cadrul unui cerc de lectură „Femei invizibile” – Caroline Criado Perez. La recomandarea colegei mele de cameră, cea care mi-a fost, pe tot parcursul șederii la Cluj, o veritabilă parteneră de dezbateri filosofice, prima carte pe care o să o citesc după ce voi promova examenul de bacalaureat o să fie „Reginele filosofiei”. Abia aștept să pătrund în gândirea marilor filosoafe! 

Alexandra (foto stânga) alături de ceilalți premiați la Olimpiada Națională de Științe Socio-Umane

Există un filosof care te inspiră în mod special? De ce?

Dacă m-ați fi întrebat care este filosoful meu preferat, aș fi putut vorbi ore întregi despre Friedrich Nietzsche, „imoralistul” care a îndemnat omul să se situeze „dincolo de bine și de rău” și care, prin forța aforismului, a reușit să surprindă în câteva fraze ceea ce nu au fost capabili alți gânditori ai vremii să înglobeze în tratate sau lucrări de mari proporții.

Dar nu despre filosoful preferat este vorba aici, nu-i așa? În acest caz, permiteți-mi să îmi îndrept atenția către un gânditor stoic al dinastiei Antoninilor – către Marcus Aurelius, „l'homme le meilleur et le plus grand de son siècle” (n.r. omul cel mai bun și cel mai mare al secolului său). De-a lungul istoriei, puține au fost cărțile care au reușit să schimbe cu adevărat modul în care ne percepem propria existență; puține au fost cărțile care au reușit să atingă acea formă elevată de înțelepciune după care tânjea filosofia.

Opera celebră a împăratului roman, „Meditații”, nu doar că a contribuit semnificativ la îmbogățirea semnificațiilor propuse de Zenon din Kition, ci și a reușit să actualizeze modelul vieții fericite, să ofere lecții despre virtute, responsabilitate, împăcare cu sinele și autocontrol. Nu este greu să vă dați seama de ce Marcus Aurelius mă inspiră atât de tare în viața de zi cu zi. 

Care este întrebarea din filozofie pe care o consideri cea mai provocatoare?

Este omul doar o eroare a lui Dumnezeu? Sau Dumnezeu doar o eroare a omului? 

Te-a schimbat studiul filosofiei ca persoană și ca elevă?

Desigur. O să vă spun imediat și de ce. Fiind elevă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și studiind într-o clasă de științe ale naturii care se remarca prin numărul sporit de elevi excepționali, m-am văzut nevoită să țin pasul cu cei de vârsta mea, viitori medici sau ingineri, și să resping, împotriva dorințelor mele, lucrurile care mă împlineau spiritual.

După ce am intrat în contact cu filosofia, toate activitățile pe care le făceam din obligație au fost înlocuite de actul creator, de reflecție, de cugetare. Tot procesul de pregătire, toate orele petrecute la bibliotecă și toți oamenii profunzi pe care i-am întâlnit în drumul meu spre cunoaștere au făcut din această „artă a artelor” și „știință a științelor” o experiență inedită, transformatoare. 

Ești elevă în clasa a XII-a. Ce vei face după ce termini liceul? Filosofia va juca un rol în cariera ta?

Dacă m-ați fi întrebat acum câteva luni ce mi-aș fi dorit să fac după terminarea liceului, v-aș fi spus că intenționez să urmez Facultatea de Litere din Sibiu. Acum, însă, mă gândesc să-mi depun dosarul la două dintre facultățile din Cluj – la Facultatea de Litere, respectiv la Facultatea de Filosofie. Va trebui mai întâi să văd cum rezolv cu examenul de bacalaureat. La română și la biologie nu ar trebui să existe probleme. La matematică, în schimb, mai am de lucrat!

Ai un motto personal sau o idee care te ghidează în momentele dificile?

„There's nothing more powerful than relying on yourself to get your act together (n.r. Nu este nimic mai puternic decât să te bazezi pe tine însuți pentru a-ți pune lucrurile în ordine).”

Ce-ți place să faci în timpul liber când nu există școală sau filosofie? 

Îmi place să scriu, să desenez, să ascult muzică, să mă plimb prin natură, să studiez limbile străine și să citesc. În special poezie. Sau cărți de filosofie. 

Cum ți se pare lumea în care crești și generația în care te dezvolți? 

Ne aflăm, după cum am spus și la început, într-o epocă în care actul gândirii a devenit pentru om o virtute primejdioasă. Îndepărtându-se tot mai mult de calitățile definitorii ale speciei umane (curiozitatea, spiritul critic, capacitatea de așeza totul sub semnul îndoielii și de a se minunea în fața complexității obiectului pe care încearcă să-l înțeleagă, setea de cunoaștere și dorința de a-și depăși condiția), tinerele generații par să abandoneze, uneori ostentativ, încercările de a conferi lumii un sens și aleg, fără să devină adepte ale resentimentelor, să trăiască sub imperativul minților înguste.

Mă tem că, deși oamenii evoluează ca specie, la nivelul intelectului ei încep să stagneze. Lipsa de creativitate, de inspirație, repudierea conceptelor filosofice, precum și dezinteresul crescut pentru obiectul nostru de studiu au dus, treptat, la dispariția exaltărilor spirituale.

Deși frapantă prin radicalitatea interogațiilor sale și măreață prin ambiția sa de a cuprinde „Totul”, filosofia nu mai este percepută ca o formă superioară a lucidității, ci este privită ca o năucire a Ființei, ca o rătăcire existențială pe care oamenii au decis să o repudieze din cauza amăgirilor pe care aceasta le aduce cu sine. Mirarea, cândva esențială pentru explorarea lumii, nu mai îndeamnă omul să sfâșie vălul aparențelor în căutarea unui sens ascuns; cultura nu mai servește drept element ce rafinează și înnobilează spiritul avid de transcendență. În asemenea condiții, nu am putea vorbi, oare, despre un declin al generațiilor actuale? 

Ce mesaj le-ai transmite tinerilor de vârsta ta sau celor care vin din spate.

Citiți cât mai multe cărți, adresați cât mai multe întrebări și, mai presus de toate, rămâneți fideli principiilor voastre. Răspunsurile pe care le căutați nu se află în privirea celuilalt, ci mai degrabă în profunzimea propriei voastre conștiințe. Voi sunteți arhitecții propriului destin.

Nu refuzați nicio oportunitate și nu fiți duri cu voi înșivă atunci când greșiți. Lăsați-vă ghidați de rațiune și nu renunțați niciodată la valorile care vă definesc. Lumea are nevoie de voci îndrăznețe, de spirite libere și de oameni care nu se tem să gândească diferit. De ce să nu fiți chiar voi schimbarea pe care o vreți în societate? 

Vrei să mulțumești cuiva în mod special?

Aș dori să le mulțumesc doamnei profesoare de filosofie pentru că a avut încredere în mine și pentru că m-a învățat cum să privesc cu ochii minții cunoașterea. Doamnei profesoare însoțitoare și olimpicilor din Sibiu pentru că au fost alături de mine în data de 24 aprilie, când am împlinit 18 – nu o să uit niciodată gestul frumos pe care l-au făcut. Izabelei Săbădașu pentru că mi-a ascultat toate ideile și pentru că mi-a demonstrat cât de valoroasă poate fi o prietenă. Doamnei Liana pentru toate sfaturile utile și pentru tot timpul pe care ni l-a acordat. Mamei mele pentru că nu m-a lasăt niciodată să mă abat de la drumul meu. 

Citește și: Mai mulți elevi din Sibiu, premiați la Olimpiada Națională de Științe Socio-Umane de la Cluj. Profesor: „Ne onorează și aduc mândrie comunității”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

12 comentarii

Margelatu spala vase

Acum 1 lună

Stiu pe cineva care era filosof. Ajuns in America , a ajuns [ ! ] agent imobiliar.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eco

Acum 1 lună

Cred că ești georgisto-simionist , te încadrezi maxim la acest profil

Raspunde

Dan Fusoi

Acum 1 lună

Desteapta si modesta, combinatie foarte rar intalnita in ziua de azi. Respect, felicitari si mult succes in tot ce faci!
Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

Bravo, Alexandra! Mai e nevoie și de intelect în lumea asta, nu doar de holoangări și agenți imobiliari. Că de holoangări s-o umplut Sibiul, o dată cu infințarea marii indrustri din zona de vest, în special.

Raspunde

Prof lv

Acum 1 lună

Superb articol! Este o stare minunată a minții și a sufletului, să poți conversa cu o persoană care CITEȘTE, felicitări din inimă Alexandra! Și sper să găsești răspunsul... ("Este omul doar o eroare a lui Dumnezeu? Sau Dumnezeu doar o eroare a omului?" ). Acela că Viața nu este o eroare! Nici intr-un sens, nici în celălalt.

Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Scoala de propaganda atee mizeaza pe indoctrinarea copiilor, ca este mult mai simplu. Saracii elevi, efectiv nu au alta perspectiva asupra vietii, decat cea bagata cu viclenie si tact pe gat de sistemul de propaganda si needucatie. Si eu cand aveam 18 ani il aveam pe Nietzsche ca idol. Cele 3 metarmofoze ale spiritului in desert, din "Asa grait-a Zarathustra" mi-au calauzit tineretile. Acum, am ajuns sa spun si eu ca Tutea: astea sunt niste aiureli bine gandite si nimic mai mult. (Tutea marturisea ca in tinerete, citind "Critica ratiunii pure" a lui Kant era in extaz. Apoi tot el spunea: acuma, stiu ca era Kant stapan pe ratiunea lui cum sunt eu Popa in Gaesti.) Copila are viata inainte si este bine ca are curiozitatea de a cunoaste. Cand (sau daca) va intelege ca tot ce ii este recomandat de sistem sunt texte ale ateilor, poate va realiza ca pentru o cultura adevarata, este necesar a parcurge si scrierile filosofilor crestini, altfel imaginea ei despre lume precum si parerile ei vor fi inevitabil deformate. Daca va avea curiozitatea, poate va ajunge la Noica, Tutea, Nae Ionescu, Blaga, sau chiar Heidegger. Mult succes!

Raspunde

Elena

Acum 3 săptămâni

Nu are cum sa înțeleagă lucrurile astea la vârsta ei. Dar va înțelege pentru că e curioasă și nu se va limita la a citi numai ce e “oficial” valabil și dezirabil. Îi lipsește experiența, in rest are tot ce-i trebuie. Mă entuziasmez numai la gândul că toate certitudinile ei cu privire la valori și adevăr vor fi zdruncinate din temelii. Așa am pățit toți cei îndoctrinați în tinerețe și care am descoperit adevărul prin gândire critică, discernământ, căutare avidă. Ea încă nu a ieșit din peștera lui Platon, dar a aflat că peștera are o ieșire. Urmează calea spre adevărata lumină. Succes!
Raspunde

Doina

Acum 4 săptămâni

Felicitări! Mult succes și pe viitor, cunoașterea înseamnă putere.
Raspunde

Muresan

Acum 4 săptămâni

Cunoastere inseamna putere, teoretic. Depinde foarte mult pe cine cunosti si cine te cunoaste!
Raspunde

Rik

Acum 3 săptămâni

rugam auristii sa mearga la sediul de sticle si borcane de pe strada somesului. curs gratuit de citire
Raspunde

@Rik

Acum 2 săptămâni

Ati beneficiat si dvs.?

Raspunde

Andreea

Acum 3 săptămâni

Mai bine ar fi participat la olimpiada de cusut goblen. Facea si ea ceva util.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus