Duminică,
19.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Johannis, amenintat cu moartea

De o săptămână, casa primarului Sibiului, Klaus Johannis, este păzită de autorităţi 24 de ore din 24. Poliţia a demarat o anchetă, iar serviciile speciale au intrat şi acestea pe fir. În ultima zi de dinaintea alegerilor prezidenţiale, turul al doilea, Klaus Johannis a primit ameninţări cu moartea.
Acestea s-au concretizat sub forma unei scrisori care a ajuns la reşedinţa primarului. "Mesajul din scrisoare poate fi sintetizat sub forma ideii «pleci sau mori»", au declarat pentru Turnul Sfatului surse judiciare. Scrisoarea a fost deschisă de primarul Sibiului Klaus Johannis în ziua de sâmbătă. Primul căruia i-a fost înmânată apoi scrisoarea este comisarul şef Lucian Muntean, şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu. Acesta a dispus demararea unei anchete, iar din acea zi casa primarului Sibiului a devenit supravegheată în permanenţă. Cei mai vizibili dintre "supraveghetori" sunt poliţiştii comunitari, postaţi în mai multe puncte în apropierea locuinţei primarului.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, nu a vrut să comenteze această situaţie. Contactat prin intermediul Biroului de presă al Primăriei, Johannis s-a ferit de a da detalii. "Domnul primar Klaus Johannis nu comentează", a spus Mirela Gligore, şefa Biroului de presă.

Serviciile au intrat pe fir


Scrisoarea primită de Klaus Johannis nu avea un expeditor. Deschisă de primar şi trecută prin mai multe mâini înainte de a ajunge în atenţia specialiştilor, se pare că dovada s-a "deteriorat" şi nu pot fi prelevate amprente. "A fost o greşeală din partea domnului primar faptul că a deschis această scrisoare. În acel moment era potenţialul viitor premier al Românie. Acea scrisoare putea să conţină antrax sau putea să conţină şi un sistem cu un mini-explozibil", au declarat pentru Turnul Sfatului surse judiciare. Se pare că ameninţările au fost destul de grave din moment ce în acest caz au intrat pe fir mai toate instituţiile abilitate, de la Serviciul Român de Informaţii, până la Serviciul de Pază şi Protecţie şi Serviciul de Investigaţii Criminale Sibiu. Klaus Johannis nu a vrut, însă, să facă mare tam-tam pe această chestiune, astfel încât chiar şi la finele săptămânii trecute mulţi dintre colaboratorii apropiaţi ai primarului nu aveau cunoştinţă de această situaţie.

Există suspecţi

Şeful Poliţiei Judeţului, comisarul şef Lucian Muntean, confirmă demararea unei anchete. "La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu se află înregistrat un dosar penal, în prezent cu autor necunoscut, în care se fac cercetări în vederea identificării şi tragerii la răspundere a autorului/autorilor ce au adus ameninţări la adresa Primarului municipiului Sibiu, domnul Klaus Werner Johannis", spune Muntean. Potrivit acestuia, există deja şi un cerc de suspecţi luaţi în vizor de poliţişti. "Ancheta este desfăşurată de către poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Sibiu, în prezent, efectuându-se verificări vizavi de anumite persoane, posibili autori ai acestor ameninţări. Pentru buna desfăşurare a anchetei, acestea sunt singurele informaţii pe care momentan vi le putem pune la dispoziţie", mai arată comisarul şef.

Extrem de vigilenţi

Reporterii Turnul Sfatului au urmărit şi modul în care echipele de poliţişti comunitari supraveghează casa primarului. Iniţial, aceştia au realizat supravegherile din maşinile inscripţionate ale Poliţiei Comunitare Sibiu, după care, înspre sfârşitul săptămânii trecute, supravegherea a început să fie făcută şi din maşini neinscripţionate. De controlul poliţiştilor comunitari nu au scăpat nici reprezentanţii firmelor de salubritate, aflaţi pe traseul lor săptămânal.
Scrisoarea trimisă primarului Sibiului se pare că face parte dintr-o serie mai lungă de ameninţări trimise sub diferite forme. Surse apropiate administraţiei locale susţin că reşedinţa primarului ar fi fost la un moment dat şi ţinta unor acte cel puţin huliganice, prin care se încerca scrierea unor mesaje pe gardurile din apropiere.

Codul penal cere închisoare


Dacă cel sau cei care se fac vinovaţi de ameninţările trimise primarului Sibiului vor fi prinşi Codul Penal prevede pedeapsa cu închisoarea. "Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării", se arată la articolul 193 din Codul Penal.

Atacatorul lui Fântână, condamnat pentru terorism

Sibiul a mai fost scena unor ameninţări la adresa autorităţilor în vara lui 2003. Marinel Maxim, un sibian de 39 de ani, nemulţumit că nu a primit o locuinţă socială, a fost catalogat drept autorul unui antentat cu bombă, în faţa locuinţei viceprimarului din acea vreme, Daniel Fântână. Grenada aruncată de Maxim a făcut ţăndări geamurile de la parterul blocului în care locuia Fântână. Pentru a-l prinde pe Maxim, poliţiştii au testat cu detectorul de minciuni mai mulţi sibieni nemulţumiţi că nu au primit locuinţe sociale de la Primărie. În cele din urmă, Marinel Maxim a fost prins cu ajutorul SRI, în judeţul Vâlcea.




"Ancheta este desfăşurată de către poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale Sibiu, în prezent, efectuându-se verificări vizavi de anumite persoane, posibili autori ai acestor ameninţări", Lucian Muntean, şeful IPJ Sibiu



"Cine săvârşeşte un astfel de act, ameninţarea cu moartea adresată unei persoane, poate fi un individ cu trăsături de personalitate antisocială. Ameninţarea poate ascunde nevoia de a atrage atenţia, de a crea o stare de tensiune şi anxietate mascând în acest fel frustrările persoanei probabil nemulţumite. Nu este obligatoriu să existe şi trecerea la act în condiţiile în care doreşte să atragă interesul (...). Fără a banaliza un astfel de gest, în condiţiile în care în spatele ameninţării poate să stea o persoana grav tulburată psihic, acest gest merită atenţia şi intervenţia autorităţilor", Aniela Minu, psiholog clinician-psihoterapeut


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Falconne William

Acum 14 ani

Eu constat ca oamenii inca nu au aflat ca Antonescu a iesit din cursa electorala de muuuult timp. La fel si Johannis, din cursa pentru Palatul Victoria. Asa ca: Marean Vanghelie - Presedinte!!
Raspunde

hi,hi

Acum 14 ani

Hai sa pozam in victima, ca impresioneaza prostimea si se mai uita de umilintele indurate pentru postul de premier. M-am amuzat copios aseara cand Johannis a fost subiect de mistocareala a celor de la Divertis. In loc sa se retraga demn si in tacere, sasul il urmeaza pe prietenul sau Geoana zis Prostanacul si devine pe zi ce trece tot mai ridicol.
Raspunde

Sibian

Acum 14 ani

hi,hi creier bolnav amputat hi,hi,hi!!!
Raspunde

bogdan

Acum 14 ani

"A fost o greşeală din partea domnului primar faptul că a deschis această scrisoare. În acel moment era potenţialul viitor premier al Românie. Acea scrisoare putea să conţină antrax sau putea să conţină şi un sistem cu un mini-explozibil", au declarat pentru Turnul Sfatului surse judiciare. ASTEA SUNT ASA NISTE TEXTE DE A NE ABURII PE NOI,HAI PA
Raspunde

mircea

Acum 14 ani

nici pe mine nu m-a intrebat nimeni dar va asigur ca nici eu nu doresc sa fiu premier ... deocamdata. .... cat despre amenintari .... pai cum sa-l ameninte daca au votat ca sa ramana la sibiu
Raspunde

zexe

Acum 14 ani

Chestia asta din ce telenovela sau roman politist prost e luata?
Raspunde

cetatean

Acum 14 ani

Ca este un dobitoc senil sau un dezechilibrat mintal sau un pustan (cum spun cei din presa), nu acesta este punctul important la care trebuie sa ne oprim,ci faptul ca un cetaean al tarii lui" papura voda" si pe deasupra si primar care era propus pentru functia de premier si culmea cu o zi inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale! Eu u inteleg ca toate au o legatura foarte clara pentru mine personal.Clare amenintari politice. De ce nu a fost amenintat oricare alt primar din tara?
Raspunde

pli

Acum 14 ani

Cred ca cel care vrea sa atraga atentia e primarul.E disperat si nu mai gandeste.Tinde sa devina extrem de penibil.S-a simtit si el important 11 ore si acum a fasait ideea lui de a se da important inainte de alegeri.Probabil s-a uitat la Berlusconi!
Raspunde

eff

Acum 14 ani

Nu e normal ca cineva sa fie amenintat .Mai ales cand esti o persoana oficiala.Dar nu cred ca aceasta are ca motivatie,fostele alegeri.Dupa cele citite in ziarul Curentul,afacerile cu copii,case etc. etc. dl.primar si-a pus intrebarea daca nu cumva amenintarea are legatura cu acestea.Se stie ca in cazul traficului de persoane,mafia joaca dur.De ce ,politia, nu s-a sesizat si pt. aceste situatii?Sa dea un comunicat ca nu e adevarat.Daca e asa.Daca nu sa procedeze in consecinta.Iar cu demonstratiile de forta in fata casei primarului,sunt caraghiosi.
Raspunde

Ariton

Acum 14 ani

Oare nu e legatura intre scrisoarea de amenintare si scrisoarea deschisa trimisa de Dl Ariton?Prea seamana
Raspunde

cetatean

Acum 14 ani

Pentru siguranta cetatenilor politia trebuie sa faca tot posibilul sa gasesca autorul
Raspunde

bobo

Acum 14 ani

provenienta averii...poate de acolo ii vin amenintarile.De la 4 sau 6 case ... sau cate o mai avea...
Raspunde

Poirot

Acum 14 ani

Am gasit faptasul. Este soacra-sa, deoarece a auzit ca vrea sa divorteze de fiica-sa, dar a pus pe altcineva sa scrie fiindca ea este analfabeta!
Raspunde

michael

Acum 14 ani

ce sa-i faci domnule johannis !?! lumea-i plina de nebuni & prosti si , din pacate multi sunt liberi sa umble pe strada ca musca fara cap ! de asemenea multi isi fac veacul ( in lipsa de preocupari mai serioase ) pe diverse forumuri injurand in stanga si in dreapta iar acest forum ( turnul sfatului in general ) este un bun exemplu judecand dupa comenturile postate...
Raspunde

gheo

Acum 14 ani

Amenintatule, nu cred ca o sa te mai vad primar si in mandatul urmator. Prietenii stiu de ce!
Raspunde

Klaus Johannis

Acum 14 ani

NEWS ALERT:Asupra casei mele au fost aruncate grenade si se trage cu rachete aer-sol. Politia comunitara nu mai face fata, desi le-am dat si doua spray-uri insecticide din rezerva mea personala. Va rog sa anuntati posturile de televiziune si presa centrala.
Raspunde

pisalog

Acum 14 ani

D-le Deleanu, i-ati recomandat cumva d-lui K.J. sa viziteze pe d-na psiholog? Se incadreaza in aceasi concluzie, de vreme ce a proferat amenintari cu moartea acele bunici din Rasinari careia i-a subtilizat 3 nepoti. Filmul e pe site-ul ziarului Curentul.Sau d-l K.J. sa apara si sa dezmita public cele prezentate. Ca sibian nu-mi place ca primarul orasului sa fie acuzat de asemenea fapte.
Raspunde

Dolfi

Acum 14 ani

La multi ani si sarbatori fericite ,d-le primar, precum le-ati facut-o si atator altii. " Ein Liter."
Raspunde

Klaus Johannis

Acum 14 ani

ACHTUNG!!! Asupra casei mele au fost aruncate grenade si se trage cu rachete aer-sol. Politia comunitara nu mai face fata, desi le-am dat si doua spray-uri insecticide din rezerva mea personala. Va rog sa anuntati posturile de televiziune si presa centrala.
Raspunde

Klaus Johannis

Acum 14 ani

Viata mea este in pericol in continuare. Am mai primit 5 scrisori de amenintare cu moartea. Politia comunitara m-a informat ca dinspre Cristian vin pe Cibin 2 vedete rapide pline cu teroristi care vor debarca la Libertatea si apoi vor lua cu asalt toate cele 7 case ale mele.Cati bani v-a dat Basescu ca sa nu mai scrieti despre mine si pericolele la care sunt expus?
Raspunde

hermina mihaela

Acum 14 ani

fara sa bagatelizez activitatea politiei, dar stiu si eu versurile:"du-te la ostire, pentru tara mori, si-ti va fi mormantul incununat cu flori !"
Raspunde

Columbo

Acum 14 ani

in scrisoarea de amenintare primita de primar era antrax, asa ca asta-i bolala care-l tine pe Herr Johannis in casa, nu gripa porcina. Ca-i considerat porc de unii sibieni e alta poveste.
Raspunde

Kl

Acum 14 ani

Herr, amin. Adica asa sa fie precum zici.Ia-l si pe porcul ala de Braune cu tine.
Raspunde

naty....

Acum 14 ani

nu inteleg ce aveti voi cu acest om....poate chiar e adevarat!
Raspunde

sissy

Acum 14 ani

Oare sa-i vina randul si lui?NU ,NU!! Asta trebuie inchis si aruncata cheia!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus