Duminică,
05.05.2024
Parțial Noros
Acum
11°C

Un preot sibian, secretar al Consiliului Mondial al Bisericilor: ”avem reputatia de a fi deschisi fata de alte confesiuni”

La 36 de ani, preotul Daniel Buda, ocupă de mai bine de trei ani funcția de secretar executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor, cu sediul în Elveția. Preot ortodox, care a studiat și teologia evanghelică în Germania, Daniel Buda spune că ortodocșii români sunt apreciați pentru deschiderea pe care o manifestă. ”Noi, românii ortodocşi, avem reputaţia de a fi deschişi faţă de alte confesiuni, dar şi faţă de nou şi necunoscut, de aceea cred că pe viitor vom reuşi să ne implicăm cu succes în colaborări cu parteneri noi, necunoscuţi nouă până acum. Trebuie să ştim să răspundem provocărilor şi oportunităţilor oferite de globalizare şi să avem iniţiative, nu doar să reacţionăm la impulsuri date de alţii”, spune preotul sibian, care este și lector al Facultății de Teologie ”Andrei Șaguna” din Sibiu. El arată că din ianuarie anul acesta a devenit cercetător asociat (Research Fellow) în Departamentul de Istorie bisericească şi organizare statală al Universităţii din Pretoria, Africa de Sud colaborând la revista acestei instituţii (Theological Studies).
De altfel, CV-ul preotului sibian este unul care ocupă aproape 20 de pagini. Numai anul acesta, a co-editat șapte cărţi, a tradus o carte, a scris două cărţi și  21 de studii (dintre care nouă în engleză, șapte în româneşte şi cinci în germană).

Ortodoxia, o confesiune globală

Pentru anul viitor, Daniel Buda, susține că doreşte să continue colaborarea cu Universitatea din Pretoria, extinzând-o de la cercetare la predare în calitate de ”visiting professor”. Spune că a primit o ofertă similară de colaborare de la Universitatea Stellenbosch, Africa de Sud, pe care ar dori să o onoreze și că sunt programate alte stagii de predare şi pregătire la Universităţi din Europa şi USA. Unde, arată preotul, nu se reprezintă numai pe sine, ci și Universitatea sibiană și Biserica ortodoxă română. ”Poziţia pe care o ocup în cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor îmi oferă posibilitatea de a avea o viziune globală asupra diferitelor realităţi, inclusiv asupra  domeniului academic al cercetării şi predării. Există numeroase oportunităţi de colaborare oferite de universităţi europene, dar mai ales de cele din SUA, Africa de Sud şi sud-estul Asiei. Faptul că Ortodoxia devine tot mai mult o confesiune globală, reprezentată mai peste tot în lume, duce inevitabil la creşterea interesului marilor universităţi, dar şi al opiniei publice faţă de aceasta”, mai spune preotul sibian.
 

Resursa cea mai de preţ este cea umană. Îmi aduc aminte cu plăcere cum la o întâlnire organizată de Forumul Economic Mondial la Viena, unde am participat ca reprezentant al Consiliului Mondial al Bisericilor, cei prezenţi au fost invitaţi să răspundă întrebării: “Care consideraţi că este cea mai importantă resursă a unei ţări?” Peste 70% au răspuns: resursa umană. România a fost neglijentă cu propriile ei valori, mai ales cu oamenii, existând opinia larg răspândită că resursa umană ar fi la noi oarecum inepuizabilă.  Celebrul istoric şi filozof al religiilor Ioan Petru Culianu, care a părăsit România în anii comunismului şi a realizat o excelentă carieră universitară în Vestul Europei şi mai ales in SUA, definea estul Europei  locul unde se risipesc timp, oameni şi energii. Îmi place să cred că încet-încet realizăm că am greşit fundamental în această privinţă. În orice caz, văzând cât de mult preţuiesc alţii valoarea, vom învăţa şi noi mai repede să facem la fel”, preot Daniel Buda


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Georgescu

Acum 10 ani

Avem cumva si reputatia de constructori de biserici? Cultul cladirii? Dupa 1989, in medie, Romania s-a ales cu 200 de biserici noi pe an, in timp ce numarul scolilor a scazut cu peste 1.000 pe an. Locurile din spitale au scazut cu aproape 4.000 pe an. Romanii au de doua ori mai multe biserici decat institutii in care se pot educa sau isi pot ingriji sanatatea. In ultimii 20 de ani, statisticile arata ca numarul bisericilor a crescut ametitor, in timp ce numarul unitatilor de invatamant si cel al spitalelor a scazut constant. Dupa 1989, in Romania au aparut aproape 4.000 de biserici noi, adica aproximativ 200 pe an sau o biserica noua la fiecare doua zile, arata un studiu APADOR Elvetia si Fundatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, citat de publicatia Le Courrier des Balkans. In comparatie, fata de 1990, avem de trei ori mai putine scoli, iar numarul paturilor din spitale aproape s-a injumatatit. In 19 ani, statistic, au disparut in medie 1.056 de scoli pe an, adica trei pe zi. Numarul paturilor din spitale a scazut cu o medie de 3.835 pe an, iar din 2000 pana in 2009 a disparut in medie un spital pe an. Balanta dintre biserici si scoli sau spitale inclina covarsitor in favoarea locurilor de rugaciune. In 2008, numai Biserica Ortodoxa Romana avea aproape 16.000 de lacasuri de cult, aproximativ 80% din bisericile nou-construite apartinand acestui cult. In schimb, fata de biserici, in anul scolar 2008-2009 a functionat un numar de doua ori mai mic de gradinite, scoli si universitati: 8.221. In 1990, in Romania existau 28.303 unitati de invatamant, ceea ce inseamna ca in 19 ani numarul lor s-a redus de peste trei ori. si sanatatea a pierdut meciul cu nevoia de rugaciune. Daca in 1990 Romania avea 207.000 paturi de spital, in 2008 numarul lor ajunsese la 137.984. (Sursa Ziarul Romania Libera)
Raspunde

marginean

Acum 10 ani

\"ortodoxia devine tot mai mult o confesiune globala\"???? Pe ce lume traieste preotul sibian? Pe unde mai e de samanta, este mancata de islam cu fulgi cu tot.Ortodoxia este religia cu potentialul de coruptie cel mai mare, cu reprezentantii cei ma fatarnici si avizi, se va desfiinta singura din lipsa de credibilitate.
Raspunde

eugen

Acum 10 ani

Mai Georgescule, \"sursa\" sunt fundatiile finantate de propaganda ateista si antiortodoxa, cifrele sunt, nu eronate, denaturate, falsificate in mod voit, fara sa mai vorbim ca alaturari de felul Biserici/scoli, Biserici/spitale... nu-si au rostul. Desi rostul Bisericii e sa se ocupe de suflte, Biserica si manastirile au o mare implicare sociala, dar cei pe care-i citesti tu trec aceste lucruri sub tacere.
Raspunde

eugen

Acum 10 ani

\"România a fost neglijentă cu propriile ei valoriri\"?! Romania a fost CRIMINALA cu propriile ei valori! Catzi episcopi, preotzi, monahi, academicieni, Oameni, au murit in inchisori si lagare, cati au avut interdictzia de a-si practica profesia..
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

Ce figura de om sanatos, nu ca ortodocsii care stau prin manastiri...
Raspunde

@@@

Acum 10 ani

Parinte, nu pacatui! Ortodocsii chiar ca nu sunt deschisi fata de alte confesiuni! Numai cat s-au certat cu greco=catolicii...care e un fel de ortodoxie cu fata spre Papa de la Roma!!!
Raspunde

Georgescu

Acum 10 ani

Stimate Eugen, conform www.patriarhia.ro, siteul oficial al Bisericii Ortodoxe Romane cifrele oficiale sunt urmatoarele: Asistenţa socială Instituţii sociale aflate sub directa îndrumare a Bisericii Ortodoxe Române: 121 de centre pentru copii; 35 de centre pentru vârstnici; 106 cantine sociale şi brutării; 52 de centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale şi farmacii sociale; 23 de centre de consiliere şi asistenţă a familiilor în dificultate; 2 centre pentru victimele traficului de fiinţe umane. Asta e \"marea implicare sociala\" a bisericii ortodoxe si a manastirilor? In Romania sunt ca. 2859 de comune, 103 municipii (exclusiv Bucuresti), 320 de orase. (conform Wikipedia) Oficial Biserica Ortodoxa are 15218 lacasuri de cult, 637 manastiri si schituri (conform www.patriarhia.ro)... Ce parere ai?
Raspunde

Georgescu

Acum 10 ani

Stimate Eugen, referitor la al doilea comentariu: aici iti dau dreptate. Romania a fost criminala cu valorile ei! Totusi nu uita: acei episcopi, preoti din inchisori erau greco-catolici. Daca acceptau trecereau la ortodoxie erau eliberati a doua zi (iti recomand carte episcopului de la Lugoj Ioan Ploscaru-Lanturi si Teroare-o gasesti pe Internet ). Multi preoti ortodocsi inchisi in inchisori comuniste erau legionari. Cunoastem relația controversată a Bisericii Ortodoxe Române cu Mișcarea Legionară (asa zisul cler inferior-recomand revista Historia-editia online-gasesti pe Google). Din punctul meu de vedere \"reputația de a fi deschiși față de alte confesiuni\" este o utopie si o minciuna. Biserica ortodoxa romana a tolerat distrugerea sistematica a clerului greco-catolic. Oare face acest lucru parte din valorile crestine?
Raspunde

x

Acum 10 ani

Georgescule, te lupti cu 7,5 milioane de romani ortodocsi. Eu ca ortodox nepracticant, recunosc ca acestei tari ii mergea mai bine daca era catolica....nu greco catolica pt a nu fi suspectati amandoi de alti ortodocsi ca fiind greco-catolici. Iti dau perfecta dreptate, dar intr-o tara unde donatia nu este incadrata ofical in salariu (impozit pe cult) si unde ”boda proste” si ”Doamne fereste de mai rau” sunt la ei acasa si sunt bine spalati si sapuniti pe cap de antena3, rtv, b1 (in mod special am inceput cu postul care a dat startul la scandal inca din 2005) nu te poti mira ca le merge si au sustinatori. Cred cu tarie ca biserica ortodoxa romana v-a pierde din adepti, insa nu atati cat sa ne dea sperante in mai bine. Un banal exemplu il putem face intre Romania si Polonia. De curand am fost intr-o vizita in acea tara, mai exact in Cracovia care este si a fost un pol economic dezvoltat si ce sa crezi?? nu se etapau polonezii in X6uri si A5uri. si m am gandit la fatarnicia preotilor ortodocsi care sunt mana in mana cu politicienii si se complac in aceeasi mocirla ortodoxa: sa tina cat mai multi romani in prostie, chiar mai mult de 7,4 milioane.
Raspunde

unu

Acum 10 ani

lasati ca ne judeca ,DUMNEZEU pe toti ce este urit ca in locuri cu balari se construesc biserici este mai frumos cu ogoarele din mijlocul orasului [foste intreprideri transformate de astia care ne conduc de 24 de ani in maidane ] ,ba nu va uitati cm tine astia de la fosta ,indepedenta \' locatia de pe str ,tg finului ,uriteste orasu si -au intabulat fosta str a ocnei si tine blocata strapungerea pe podu de piatra ,citi din turisti care ne viziteaza nu sa-r bucura de traversarea podului pina la castelu si fosta unitate din parcul TEREZIAN cladirea aia de isi spune tampela demolata ca strica tot aspectul si panorama orasului istoric ,acolo unde este casa alba a fost un frumos parc acum stau balariile ,lasati s-a se construiasca s-au nu va place uitativa la zona constitutiei ca sta la intersectia cu magheru balari si gropi cel putin faceti niste parcuri ca urit arata cind vi dinspre gara
Raspunde

x

Acum 10 ani

@unu...tocmai ca populatia este indobitocita si tinuta in mod special indobitocita...uita te la tine cum scrii...si ai o varsta onorabila de mai scrii ”urit” in forma veche. Nu e o scuza ca maidanele nu au fost cosmetizate dupa 89. Acela era gradul de civilizatie. In acei ani nu rezistau nici cele mai robuste leagane pe motiv ca ”e democratie”! Din pacate evolulam mult prea incet, iar devina este, din punctul meu de vedere si cultura religioasa a poporului roman. Nu degeaba spunea Gheorghiu Dej despre noi ca mamaliga nu explodeaza.
Raspunde

samaritan

Acum 10 ani

Ce cruce mare are pe gat.
Raspunde

@@@@@

Acum 10 ani

Am prins ideea: nu sunt doar preoti care profita sexual de tinerele de la teologie ci si unii care fac treaba, inclusiv in afara tarii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus