Duminică,
19.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Laptele pe care îl bea copilul tău la școală nu mai e din Costești. Nici din Prahova. Ci din Ungaria, via Timișoara

Laptele pe care îl bea copilul tău la școală nu mai e din Costești. Nici din Prahova. Ci din Ungaria, via Timișoara

După zecile de reclamații depuse de părinți la OPC referitor la calitatea proastă a produselor furnizate elevilor sibieni în cadrul programului ”Laptele și cornul”, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au anunțat că au luat măsuri. Au discutat cu firma care a câștigat licitația pentru furnizarea celor 43.000 de porții zilnice (de lapte și corn) – SC Achiziții și Dezvoltare SRL Târgu Jiu, intermediari în tot acest contract -, firmă ai cărei reprezentanți au anunțat că au decis să schimbe pentru a doua oară furnizorii de lapte. Inițial laptele adus elevilor sibieni era ambalat în Costești, județul Argeș, iar după înmulțirea reclamațiilor laptele a fost aduse de la o firmă din comuna Păulești, județul Prahova. Nici cu aceștia lucrurile nu au mers bine, așa că acum a fost anunțat un alt furnizor de lapte: SC Simultan Timișoara. În 2013, numele firmei respective a fost pomenit într-o polemică apărută în Capitală, unde primarul unui sector a oprit livrarea laptelui către elevi pe motiv că acesta ar conține aflatoxină peste norma legală (acuzație care nu s-a confirmat în cele din urmă). În acest context, patronul SC Simultan SRL, Florin Herbai, declara celor de la Mediafax că laptele lui este conform, fiind analizat și în laboratoare din Ungaria, de unde provine o parte din laptele brut (două ferme din Ungaria și 14 din Timiș și Arad). ”În aproximativ două săptămâni laptele distribuit copiilor din judeţ va proveni de la un producător din Timişoara (SC Simultan Timişoara). Laptele va fi UHT, ambalat în cutii de carton de tip piramidă, cu pai”, informează reprezentanții CJ Sibiu într-un comunicat de presă.

Cornul rămâne de la firma suspectată de evaziune

Dacă cei de la SC Achiziții și Dezvoltare SRL au decis să schimbe de două ori furnizorul de lapte, același lucru s-a întâmplat și cu furnizorii cornului: SC Succes Nic Com SRL, din Târgu Jiu (județul Gorj). După cum arăta Turnul Sfatului în urmă cu două săptămâni, patronul firmei respective – Nicolae Sarcină - este cercetat de DIICOT pentru evaziune fiscală și spălare de bani (e vorba de o sumă aproximată la șapte milioane de euro). „În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupului, în perioada septembrie 2013-august 2014, au evidențiat în actele contabile cheltuieli fictive privind achiziția unor bunuri și mai ales plata unor servicii. Astfel, societățile comerciale viabile din cadrul grupului de firme „Succes” transferau fictiv forță de muncă la alte societăți din grup, aflate în procedură de reorganizare judiciară, cu care încheiau contracte de prestări servicii. Întrucât planul de reorganizare judiciară nu era viabil – de regulă cheltuielile de personal depășeau veniturile obținute – până la lichidare se acumulau foarte multe datorii către bugetul asigurărilor sociale (contribuții, impozit pe salariu). Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională se ridică la 7 milioane de euro”, se arata într-un comunicat al DIICOT, din luna noiembrie anul trecut. Ca noutate, însă, cei de la Succes Nic Com nu vor mai depozita cornurile de livrat la Cisnădie, ci într-un depozit din Sibiu.

CJ promite controale

„Corpul de control a verificat toate unităţile de învăţământ din judeţ. S-a discutat cu primarii și directorii, li s-a pus în vedere faptul că şi ei trebuie să respecte normele legale privind depozitarea produselor. Ca urmare a acestor controale am solicitat firmei din Târgu Jiu să elimine în cel mai scurt timp toate neregulile și sperăm ca problemele să nu se mai repete. Controalele prin sondaj vor continua permanent pentru a ne asigura că lucrurile merg bine, că produsele sunt bune pentru consumul copiilor și ajung în termenii stabiliți prin contract la toate unitățile de învățământ”, declară Constantin Şovăială, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, într-un comunicat emis de CJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

sibian

Acum 8 ani

...bine ca nu vine din Statele Unite ca,se facea iaurt.Cata mafie in tara asta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus