Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Concluzia politistilor: 80% dintre biciclisti nu respecta legea

Pentru că de la începutul acestui an, numai în Sibiu au murit doi bicicliști în accidente rutiere, polițiștii au demarat o primă acțiune care a urmărit acest tip de vehicul. Rezultatul: 80% dintre bicicliștii opriți au fost amendați.
 
Circulă pe contrasens, pe trotuare, nu semnalizează, traversează trecerea de pietoni pedalând și nu au bicicletele echipate corespunzător. Sunt principalele motive pentru care 132 de bicicliști au fost opriți și amendați într-o singură zi a săptămânii trecute de către polițiștii sibieni. Doar 31 de bicicliști dintre cei  au fost ”în regulă”.
 
Cealaltă față a pedalatului
 
În ultimii ani, Sibiul a devenit printre cele mai importante orașe din țară raportat la lungimea pistelor de biciclete, ajungându-se la peste 70 de km de piste amenajate special. Numărul sibienilor care folosesc bicicleta a crescut exponențial și, din păcate, s-au înmulțit și accidentele. Doi bicicliști au murit de la începutul acestui an, alți patru au fost răniți grav și opt ușor. În ambele accidente mortale vina aparține șoferilor.  Cu toate acestea, polițiștii aveau o serie de analize care arătau că nici bicicliștii nu respectă regulile de circulație. Analizele s-au confirmat la prima acțiune de amploare.
 
Amenzi de la 150 de lei
 
În tot județul Sibiu, echipajele rutiere au urmărit cu precădere felul în care circulă cei care folosesc ”vehicule ușoare”. ”Poliţiştii au verificat 163 de biciclişti, fiind aplicate 132 de sancţiuni contravenţionale, ca urmare a încălcării regulilor de circulaţie. Vorbim despre biciclete neechipate corespunzător, despre bicicliști care circulau pe contrasens sau pe trotuare sau care nici măcar nu respectau culoarea roșie a semaforului”, arată Luciana Balteș, inspector principal de poliție. Au fost aplicate amenzi cuprinse între 150 și 225 de lei. Nici mopediștii nu se dovedesc mai ”cuminți”: din cei 33 opriți, 22 au fost amendați.
În cadrul acțiunii de joi, nouă șoferi s-au trezit amendați pentru că au parcat pe pistele de bicicliști, în cadrul acțiunii de joi. Ei s-au alăturat altor 44 de șoferi, surprinși că nu dau prioritate celor pe două roți sau n-au respectat alte reguli.
De la 1 iunie, poliţiştii vor continua cu un plan de acțiuni prin care să sensibilizeye conducătorii auto cu privire la existența bicicliștilor, mai anunţă autorităţile.
 
Victimă pe două roți: ”Am crezut că veți opri”
 
Pasionată de ciclism și organizatoare de competiții, Ioana Simen, de la ciclism.ro, spune că nu are teamă să circule prin Sibiu cu bicicleta. Chiar dacă a fost lovită de o mașină. ”Eram echipată corespunzător, circulam regulamentar, dar mașina care a ieșit din parcare nu mi-a acordat prioritate. Răspunsul doamnei de la volan - «am crezut că te vei opri»”. Ioana recunoaște că nici biciliștii nu respectă cu toții regulile. ”Biciliștii nu au apărut demult în Sibiu. Trebuie să ne învățăm unii cu alții, la șoferi mă refer, și de când cu accidentele văd cu sunt mai atenți. Cel puțin unii”.
 
 
În vederea prevenirii accidentelor rutiere, poliţiştii rutieri vă recomandă conducătorilor auto
- respectaţi-vă partenerii de trafic vulnerabili şi acordaţi-le prioritate când, potrivit legii, au acest drept; amintiţi-vă că nu sunteţi singuri pe drum, partenerii de trafic din categoria biciclişti, deşi sunt mai mici si mai vulnerabili, au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi dumneavoastră;
- respectaţi limitele legale de viteză şi amintiţi-vă că strada nu este pistă de concurs: sunteţi parteneri în traficul rutier şi nu concurenţi;
- reduceţi viteza de deplasare în apropierea trecerilor pentru pietoni şi opriţi pentru a permite pietonilor traversarea străzii în siguranţă; 
- nu opriţi în locuri interzise, pe trotuare sau piste pentru biciclişti!
 
Bicicliştilor, poliţiştii rutieri pe recomandă:
- dotaţi-vă bicicleta potrivit reglementarilor legale în vigoare, cu sistem de iluminat, catadioptru, oglinda retrovizoare şi avertizor sonor;
- purtaţi cască şi vestă reflectorizantă, chiar şi pe timp de zi, pentru a fi vizibil în trafic;
- asiguraţi-vă temeinic şi semnalizaţi înainte de orice schimbare a direcţiei de mers;
- nu uitaţi că bicicleta este un vehicul şi prin urmare, vă este interzisă traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni atunci când vă deplasaţi pe bicicletă;
- pentru a conduce o bicicleta pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie sa aibă vârsta de cel puţin 14 ani
 
Sursa: Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Alex

Acum 10 ani

Ce fain, oglinzi retrovizoare! Eu astept sa ii opreasca pe baietii aia de la echipele de ciclism care se dau rotunzi cu bicicletele lor de carbon de 6 kilograme si sa ii amendeze ca nu au oglinzi retrovizoare. Militienilorrrr, sunteti cu capul rau de tot, da rauuu frate!
Raspunde

Licean

Acum 10 ani

Elevii de la Brukenthal se ocupa de mai bine de 2 luni de un proiect pentru siguranta si incurajarea folosirii bicicletei in trafic! Deja au fost in scoli precum Brukenthal si Ghibu si au tinut impreuna cu specialistii de la Tura in Natura cursuri de legislatie pentru elevi si profesori. Urmeaza Goga, Lazar si Pedagogic. Despre ei de ce nu scrieti nimic? Nu vi se pare o stire interesanta ca niste elevi de clasa a 9-a se ocupa de comunitate? Pe voi va intereseaza doar mancarea, strazile si politica? Ia nu mai vorbiti atat de actiunile politiei. Domnul ofiter de la rutiera le-a redomandat elevilor sa mearga pe trotuar daca au pista ocupata! Se poate asa ceva?! Politia nu stie nici ea ce face!
Raspunde

tik

Acum 10 ani

din pacate concluzia e evidenta: biciclistii circula ca pix-ul si tot ei tipa. au pista in sub arini nu tot pe strada, pe calea dumbravii incurca toata circulatia. f..le de pedale
Raspunde

dave

Acum 10 ani

numai la noi trebuie sa fie si aberatii,auzi acolo:oglinzi la bicicleta:)) si desi 2 oameni au murit din vina soferilor,tot biciclisti sunt cei mai vanati!
Raspunde

dave

Acum 10 ani

bah tik esti prost?si cum vrei sa ajung eu cu bicileta de la gara in sub arin?zburand??? si poate daca ai merge un pic si tu prin occident ai vedea cata lume circula cu bicicleta!da noh...daca numai drumul sibiu rasinari sti sa il faci!
Raspunde

BICICLIST PT DAVE

Acum 10 ani

CA DE OBICEI NATIA NUMITA ROMAN S-O NASCUT (A IESIT DIN MAMA LUI CU VOLANUL IN MINA) BATUT IN CAP ESTI TU PROBABIL CIND AI FOST MIC AI FOST PRIVAT DE BICICLETA DAR NU AI FOST PRIVAT DE MASINA ..SI DE AICI ACEASTA GINDIRE DEFORMATA ..IA MAI PEDALEAZA DAR NU LA MASINA CI PE BICICLETA ASA POATE FACIND MISCARE SE MAI URCA CEVA SINGE IN CREIERUL ALA DE CARE NU DAI DOVADA CA IL AI SI ASA POPATE ITI MAI VINE CEVA MINTE CA LA CUM GINDESTI ..MINTE NU AI DELOC.SI DACA MERGEM PE STRADA CU BICICLETA PE MARGINEA DRUMULUI CU CE INCURCAM CIRCULATIA / PE CALEA DUMBRAVII NU ESTE PISTA DE BICICLETA INCA SPER ,SI DACA MERGEM PE TROTUAR PINA LA IESIREA DIN SIBIU MERGEM PT CA SA NU DEEA VREUM BOU CA TINE PESTE NOI DACA NU NE FERIM NOI NU TE FERESTE NIMENI . SI EU SINT SOFER SI POATE MAI MULT CA SIGUR CU MAI MULTA EXPERIENTA LA VOLAN ..DAR SI BICICLETA IS ARE ROSTUL EI DACA ATI FOLOSIITOTI BICILCETA NU AR MA IFI ORASU ASTA SUFOCAT DE ATITEA MASINI SI MULT MAI SANATOSI AM FI CU TOTII DAR INCA NU AVEM MINTE DESTULA..
Raspunde

Andrei

Acum 10 ani

În stilul clasic românesc băieții de la Miliție au zis că rezolvă problema foarte ușor pornind o acțiune de intimidare a bicicliștilor. Adică doar nu o să se ia de cefele groase din 4x4 care circulă ca cizma, fără poziții aprinse, schimbând benzile în giratoriu și care parchează pe piste. Ce au zis ei, HAI SĂ ÎI LUĂM LA BANI MĂRUNȚI PE SĂRACII ĂȘTIA DE BICICLIȘTI! Se confirmă încă odată că Garcea rămâne Garcea, de la conducere până la tablagiul de pe stradă. Ce să le faci domne\', niște tărani!
Raspunde

TOT UN BICICLIST PTR DAVE

Acum 10 ani

Probabil ca esti un masochist de ai asa dorinte ascunse.
Raspunde

@biciclisti

Acum 10 ani

Daca nu sunt piste, nu mergeti. ori v-a facut mama voastra direct pe bicla? Tupeu aveti sa zghierati tot timpul, dar circulati cum va taie capul, sunteti ba pe carosabil, ba pe trotuar asa ca ciocu mic bai 2 roti ce sunteti.
Raspunde

reciproka

Acum 10 ani

Concluzia bicicliștilor: 80% dintre poliţişti nu respectă legea
Raspunde

Mihai

Acum 10 ani

Concluzia au tras-o politistii care aproape in fiecare zi stationeaza pe pista de biciclete? In ultimele 5 zile am vazut scena aceasta de doua ori si de mai multe ori pe parcursul acestui an.
Raspunde

sumahar

Acum 10 ani

cum sa-mi echipez bicicleta cu far si oglinzi retrovizoare?!!! am o biciclata din aia de carbon de care zice alex, pe care am dat mai multe mii de eur! ea vine din fabrica cu elemente reflectorizante pe ea! niciunde in europa nu se cere far pe timpul zilei sau oglinzi! e o aberatie din partea politiei! sa nu mai vanezi biciclistii \"neechipati\"! sa puna un radar in w/e pe la muzeul satului...sa vada cum se circula...si sa treaca cu masina mai des pe M viteazu sau pe calea dumbravii, sa vada parcari sau iesire din parcare...
Raspunde

sumahar

Acum 10 ani

vedeti ca ioan ala de la ciclism .ro e fata! si e faina si poza de la articol! cu directoarea de la sibiu100% in prim plan :))
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Stie cineva daca in Sibiu exista o organizatie care sa reprezinte cetatenii in relatia cu primaria? Asa poate am putea initia petitii prin care sa ne spunem parerea cu privire la ce se intampla la noi in oras (sensuri giratorii, piste de biciclete pe sosele si multe altele) cu lucrurile care ne afecteaza zilnic si poate am reusi sa ne fie mai bine si noua si edililor alesi de noi si platiti tot de noi. Sper ca asa am fi ascultati macar. Nu ar mai fi asa de multi sibieni nemultiti si nici bani aruncati pe lucruri inutile.
Raspunde

@Alex

Acum 10 ani

Daca nu stiai exista pe piata oglinzi retrovizoare care se monteaza la casca. Problem solved. ***www.veloteca.ro/accesorii-biciclete/oglinzi-pentru-bicicleta/oglinda-zefal-z-eye.html Amendati toti care nu respecta regulile: soferi, biciclisti, pietoni.
Raspunde

florin

Acum 10 ani

Bucurestiul e plin de biciclisti care nu merg pe pistele de biciclisti. Ar trebui sa stea in casa, unde se tot plimba ei toata ziua-bunaziua?!
Raspunde

#

Acum 10 ani

@14 nuvasuparati. info
Raspunde

Biciclistul guraliv

Acum 10 ani

Din toate comentariile de aici putem deduce doua lucruri: 80% din comentatori nu au trecut pe la scoala mai mult de doi ani in intreaga lor existenta, si ca majoritatea, incluzandu-i si pe cei mentionati mai sus, sunt o adunatura de ignoranti onanisti(soferi cu alimente in difuzoare). Un lucru imposibil de facut in trafic ca biciclist este sa faci stanga, de pe banda de biciclisti, la sensul giratoriu. Un alt lucru imposibil este sa nu te claxoneze un brunet cu metale prin toate orificiile si cruci atarnate de parbriz, pentru ca nu i-ai dat prioritate, desi el avea STOPul bagat pana in grumaz. Pentru romani, vehicul inseamna patru roti. Tot ce are mai putin, sunt in categoria \"*** matii de dobitoc\". Inainte sa-i luati la rost pe biciclisti, mergeti prin trafic in postura de biciclist. NOI CIRCULAM PE TROTUAR SA SUPRAVIETUIM NU SA NE ARATAM NOI SCULELE.
Raspunde

@Biciclistul guraliv

Acum 10 ani

Du-te bai trompeta de aici. Circulati pe trotuar pentru ca sunteti nesimtiti, asa cum sunt soferii care circula sau parcheaza pe pista de biciclete, asa cum sunt pietonii care folosesc pista de biciclete din parc desi au trotuar in paralel. Asa cum un sofer ii obligat sa-si verifice toate becurile si sa aiba oglinzi functionale mi se pare normal ca biciclist sa ai minimum necesar, adica o casca, stopuri luminoase, eventual o vesta pe timp de noapte.
Raspunde

@Biciclistul guraliv

Acum 10 ani

Apropo, am facut stanga exact in sensul giratoriu celebru. La ora 19 in timpul saptamanii cu trafic destul de intens, iti trebe doar rabdare in a te asigura, daca te arunci ca bezmeticul ca si sofer nu posed puteri paranormale sa-ti anticipez intentiile. Apropo, manevra o incepi cu 50 m inainte de sens altfel da ii imposibil, nelegal si poti muri din prostia ta.
Raspunde

michael

Acum 10 ani

mama dar ce galceava s-a iscat ptr o oglinda !fratilor am folosit si eu f mult tim bicicleta ... acum e adevarat cao mai calaresc dor de placere dar ce vreau sa va spun este ca am folosit si eu multi ani bicicleta si nu era una din carbon sau mai stiu eu ce specialitati ci una facuta de mine din bucati ! inclusiv rotile aveau spitele impletite de mine ( ce m-am mai chinuit pana am invatat sa le impletesc ...si sa le centrez !) iar pe ghidon mi-am montat din proprie initiativa o ...oglinda ! eram tare mandru de ea ! da stiu suna naiv poate dar pot sa spun ca in toti acei ani nu am avut nici un eveniment ! ma puteam asigura daca vine ceva din spate , etc far si toate alea alea ! nu eram luat prin surprindere ! acum sigur ca cei care au biciclete gen \"savarina \" nu vor dorii sa le modifice designul dar asa cum spunea cineva mai sus , sunt oglinzi speciale ptr casca ! chiar am vazut un baiat cu asa ceva pe casca ! eu cred ca recomandarea de a pune o oglinda acolo pe toacla nu e una rea ci dimpotriva e ptr binele biciclistului ! asa cum centura nu ar trebui sa existe o lege in privinta ei ci constinta soferului ca i-ar putea salva viata !
Raspunde

he he

Acum 10 ani

Un preot pe bicicleta e oprit de politai si-ntrebat de ce nu are bicicleta far si ochi de pisica...Preotul se scuza:\"Dumnezeu e cu mine!\"...Politaiul il amendeaza pentru ca-s doi pe bicicleta.
Raspunde

@tik

Acum 10 ani

Presupunand ca ai peste 18 ani si ai permis de conducere (sincer te porti ca un copil de 10 ani), ce treaba ai tu cu masina prin oras? asa cum noi avem pista de biciclisti in parc si tu ai liber pe valea oltului, ce ***** cauti prin oras?
Raspunde

bes

Acum 10 ani

Pt. @Licean:Felicitari! Puneti un link si voi ca altfel va pierdeti in zgomot.
Raspunde

tik

Acum 10 ani

Eu stiu ca s-au facut piste pt biciclete sa nu mai umble pe strazi
Raspunde

BICICLIST&sofer

Acum 10 ani

cineva zicea: ca nu poate anticipa manevrele biciclistilor, fiind la volan. Puneti-va in situatia biciclistilor care trebuie sa fie atenti la motoarele turate din spate, la a anticipa manevrele soferilor din trafic si la multe altele, toate DOAR pentru a ajunge in siguranta acasa. Cine este mai expus cand cineva din cei doi greseste? Intotdeauna biciclistul. Asa ca din respect pt. OMUL de pe bicicleta mai lasati rafuielile pierzand astfel 2-3 secunde.
Raspunde

@tik

Acum 10 ani

si unde nu exista piste de biciclisti ce facem? sau unde parcheaza vre-un \"handicapat\" pe pista?
Raspunde

Komunikat

Acum 10 ani

Mersul pă bicicletă dăunează grav sănătății și vieții.
Raspunde

@biciclist&sofer

Acum 10 ani

Bai anticipatule, traficul nu-i un joc de sah. In trafic semnalizezi, te asiguri si te incadrezi toate din timp astfel incat sa-ti faci cunoscute intentiile. Valabil pentru soferi, motociclisti, biciclisti, pietoni. Mai sunteti multi tampiti ca anticipatul asta?
Raspunde

lisimah

Acum 10 ani

Poliţia se dovedeşte din nou că este imbecilă
Raspunde

FybeR

Acum 9 ani

@lisimah....nu stiu cine este mai imbecil...oricum cred ca mai mult de 3 clase nu ai! A fost o constatare a politiei! Nu e vina politiei ca nu respecta biciclistii in trafic ce scrie la carte!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus