Sâmbătă,
04.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

ACTUALIZARE: Bazinul Olimpia, oficial inchis de Protectia Consumatorilor

ACTUALIZARE 29 iulie - Așa cum anticipau încă de ieri, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au închis Bazinul Olimpia din Sibiu. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a remis astăzi un comunicat oficial în care explică rezultatele anchetei derulate, cât și neregulile constatate.

Inspectorii au sesizat că nu există, la nivelul apei, o bară de susținere, așa cum prevede un ordin din februarie 2014 emis de Ministerul Sănătății. În plus, "starea de curățenie din anexe și din grupurile sanitare prezintă deficiențe la condițiile de igienă, precum și deteriorări ale pardoselii și pereților, încălcându-se legislația în vigoare", se arată în comunicatul ANPC. În plus, au mai sesizat inspectorii, scările de acces în turnul de sărituri sunt deteriorate, iar, pe alocuri, sunt chiar rupte. În plus, pereții turnului de sărituri au tencuiala desprinsă. Toate aceste condiții improprii au determinat închiderea temporară a bazinului Olimpia, până la remedierea lor.

Știrea inițială:

Incidentul de săptămâna trecută, când o fetiță a căzut de la trambulina de 5 metri a Bazinului Olimpia, i-a pus în alertă și pe inspectorii de la Protecția Consumatorilor. Șeful regionalei Brașov de la Protecția Consumatorilor, Sorin Susanu, a dispus o anchetă și a declarat că baza sportivă ar putea fi închisă, dacă aceasta nu îndeplinește condițiile minime de igienă și siguranță.

Nu este singura anchetă dispusă în acest caz. Ministerul Tineretului și Sportului, prin Clubul Sportiv Municipal, dar și Poliția din Sibiu cercetează cazul.

Primii care au deschis o anchetă în acest caz sunt reprezentanții Clubului Sportiv Municipal, la care sunt angajate antrenoarele care ar fi trebuit să-i supravegheze pe copii.

Sancțiuni dure

Reprezentanții CSM au lăsat să se înțeleagă că sancțiunile vor fi dintre cele mai dure. "În cazuri de acest gen, sancțiunile pot începe de la cele pecuniare - dar vă dați seama ce înseamnă sancțiune pecuniară la cineva care are o jumătate de normă la un salariu mic - și terminând cu desfacerea contractului de muncă", a explicat, astăzi, purtătorul de cuvânt al CSM Sibiu, Dan Magoș.

Sancțiuni mult mai dure ar putea impune polițiștii. Antrenoarele care ar fi trebuit să supravegheze copiii și să nu le permită accesul pe trambuline ar putea suferi consecințe penale. "Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu s-a autosesizat cu privire la acest eveniment, iar în prezent se desfășoară cercetări pentru a se stabili cu exactitate în ce condiții s-a produs incidentul și cine se face vinovat de producerea lui", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

Vrea să înoate din nou

Mădălina Dincă, fetița de 10 ani care a căzut de pe trambulină, pe ciment, după ce s-a hârjonit cu un coleg din grupa de înot, se află în continuare în spital, după ce a fost supusă mai multor intervenții chirurgicale. Cea mai mare dorință a ei este, totuși, să se întoarcă la înotul de performanță. " Fata nici nu discută să nu se întoarcă la bazin. Eu nu sunt de acord, însă, să meargă tot la Olimpia. Ea, mă rog, nu realizează... Noi sperăm să se facă, totuși, ceva la acest bazin, în urma acestui accident. Nu numai pentru ea, pentru toată lumea. Toată lumea va avea beneficii dacă vor fi, într-adevăr, condiții mai bune", spune mama fetei, Loredana Dincă.

Bazinul Olimpia se va închide, începând cu 1 august, pentru o lună, așa cum se întâmplă în fiecare an. În această perioadă, administratorii complexului sportiv ar trebui să înceapă lucrări de întreținere și renovare, dar se plâng că nu au fondurile necesare. Dacă bazinul nu va îndeplini condițiile minime de igienă și siguranță, s-ar putea ca el să rămână închis și după 1 septembrie.

L-au construit și au uitat de el

La bazinul olimpic unde s-a petrecut incidentul nu au mai fost făcute investiții majore de la deschiderea sa, acum mai bine de 35 de ani.

Bazinul Olimpia din Sibiu era, în anii '70, singurul bazin olimpic acoperit din România. De atunci, însă, lucrurile s-au schimbat radical. Complexul de natație nu a mai primit finanțări pentru reparații majore, iar mucegaiul câștigă tot mai mult teren în interiorul clădirii. Turnul de sărituri este mâncat pe alocuri de rugină, prin ferestre șuieră orice pală de vânt, iar anul trecut, o parte din acoperișul sălii a fost pur și simplu luată de vânt. "Toată lumea știe părerea mea despre acel bazin. Acela trebuie ras și construit un bazin nou. Repari aici, se strică lângă. Acel bazin este ca un bolnav de cancer în metastază. Tai aici, apare dincolo", spune purtătorul de cuvânt al CSM, Dan Magoș.

Sportivii care se antrenează la Olimpia sau care au concurat în cadrul competițiilor naționale și internaționale s-au plâns de condițiile deplorabile, după ce unii dintre ei au alunecat din cauza mucegaiului depus. Chiar dacă este deschis și pentru public, nu doar pentru performanță, bazinul nu a avut, mult timp, un supraveghetor care să intervină în caz de urgență. Din acest motiv a avut loc și o tragedie. În urmă cu 6 ani, o fetiță a murit înecată în bazinul de înot. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru tragedia petrecută atunci.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

14 comentarii

swim

Acum 9 ani

Ce coincidenta, in toamna deschide ambient cel mai mare bazin din oras peste drum de metro!
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 9 ani

Autoritatea Naţională de Protecţie a Consumatorilor a închis deja bazinul Olimpia. Anunţul a fost făcut pe TVR1 în Telejurnalul de la ora 20:00. Mai actualizaţi ştirile!. Riscaţi să cădeţi în ridicol!
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Aoleu, Amalia e în certuri cu Neluţu???
Raspunde

propunere

Acum 9 ani

Sa fie fortat MTS sa ne construiasca alt bazin din banii lor, ce numai la cluj si brasov sa se construiasca din fonduri publice? Ce faceti parlamentari de Sibiu,puneti pe masa ministerului aceasta problema.Cind o vrut primaria sa ia bazinul s-o opus ministerul,acum sa plateasca.
Raspunde

saritor

Acum 9 ani

bai acestia ati studiat istoria sportului sibian ,stiti cine a fost ,gh banu ,ionel ganea ,hociota ,miclausi ,matias cass etc si ce au insemnat respectivi pentru sportu de performanta in tara lui copy -paste ,bine ca s-au facut bazine de tanti udrea la sate si orasele unde predomina pensionari trecuti de 70 -80 de ani si pentru singuru bazin de sarituri in apa din tara unde se fabrica viitori campioni nu au fast dar ne pricepem s-a sifonam bani publici ,pe stadioane in panta ,si alte dotari de sifonat bani ,bai luati exemplu clujului s-a folosit de prostia sibienilor la vot si am votat pe boc de la cluj si uite cum a stiut ala sa-si foloseasca functia de sinistru al tari ,s-a dotat cu stadioane ,sala de sport noua si alte neprioritati ca de exemplu modernizari si constructi de autostrazi ce este necesar ,acum exemplu este contiunuat de astia care ia urmat ,investiti inutile nu unde se cere ,acolo de unde au obirsia ca si cum bani pentru investiti le revine de drept ca doar de aia iam pus s-a ne conduca ,s-a confunde bugetu tari cu bugetul localitatilor lor mediocre ,dupa modelu autostrada ,alexandria ,bucuresti s-a ajunga repede dragnea cu ai lui cu pepeni la bucuresti ca sata care o cere europa ,nadlac -sibiu ,pitesti - giurgiu nu este prioritara desi 90 din traficul tari trece pe acest tronson ,ba nu mai puneti iresponsabili s-a va conduca ca astia nu are nimic cu reindustrializare tari sunt nistefosti activisti promovati de partidu unic ,pcr ,si rezultatele se vad dezastru peste tot ,industrie ,sport ,turism ,votati in continuare cu ochii inchisi si rezultatelew se vor vedea ,DEZASTRU
Raspunde

parinte

Acum 9 ani

mda, mentalitate tipica, in loc sa se repare, sa se intretina, mai bine sa se rada de pe fata pamantului si pe urma se bat hienele pe teren. Cati copii au invatat sa innoate in acesti 40 de ani nu mai conteaza, traditia de saritori si innotatori a Sibiului, nu mai conteaza. Primaria se pare ca nu are interes, nu e un obiect de fala, e unul de RUSINE.
Raspunde

Silviu

Acum 9 ani

\"Primii care au deschis o anchetă în acest caz sunt reprezentanții Clubului Sportiv Municipal, la care sunt angajate antrenoarele care ar fi trebuit să-i supravegheze pe copii.\" - ce absurd e acest lucru redat. si daca erau antrenoarele acolo, fetita tot era impinsa. puteau alea sa tot zica sa nu o impinga. asa sunt copii la varsta aia. ce la zici sa nu faca, aia fac. deci nu vad vina prea mare pe antrenoare.
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Este foarte bine sa inchida si sa o renoveze din temelii.Si guvernul ponta sa-i dea bani la pupincuristul Cindrea.
Raspunde

@7

Acum 9 ani

Ai dreptate, Silviu! Mama fetitei spunea ca fetita are un caracter puternic... In traducere libera asta inseamna ca are o fire voluntara, neastamparata, incapatanata, care face cam ce vrea! Numai daca ar fi tinut-o antrenoarea in brate nu i s-ar fi intamplat nimic!!!
Raspunde

nik

Acum 9 ani

de ce nu dati numele antrenoarelor?
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Foarte bine!Sa construiasca si Guvernul ceva la Sibiu din fonduri publice Sa nu mai fie deschisa Olimpia pana nu va fi renovata.Pacat ca nu se iau masuri inainte sa se intample asesmenea tragedii.
Raspunde

una din antrenoare

Acum 9 ani

ba silviu....aia nu aveau voie acolo sus.si si daca aveau ,nu trebuiau lasati sa vina unul dupa altul copiii.E vina la alea 2 , 100%.Demisia si puscaria in gatu\' mamii lor .Le lasi copiii pe mana si tii nenorocesc
Raspunde

eugen

Acum 9 ani

Vina este numai a celor 2 antrenoare (Pausescu Mirela si Raulea Raluca).Au fost trimisi la joaca pe acele trambuline de catre cele doua. Si nu este prima data cand copii se jucau la sarituri. Antrenoarele obisnuiau destul de des sa-i trimita.
Raspunde

@12

Acum 9 ani

Ce le mai zici, frate! Ce revolutionar esti! Daca antrenoarea ar fi urecheat pe vreun copil ca sa nu mai umble pe unde n-are voie, parintii ar fi sarit in sus! Acum tu vii si vrei sa le iei gatul! Halal! Copiii ar trebui sa fie invatati ce-i bine si ce-i rau de catre parinti! O sa spuneti ca, de, sunt opii si sunt curiosi. Da, dar si antrenoarea e un simplu om, supus greselii...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus