Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Obligatorie sau nu, profesorii sibieni cred ca ora de religie nu se va face cu clasa goala nici in 2015

Nemulţumirile legate de ora de religie au răzbătut şi la Sibiu, după ce, la începutul lunii, inspectorul şcolar de religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Măriuca Neagu, a trimis o scrisoare deschisă presei locale, în care îşi exprima îngrijorarea în legătură cu efectele negative pe care le va avea asupra elevilor renunţarea la ora de religie.

„Vă mulţumesc că încă mai pot folosi numele lui Dumnezeu în exprimarea mea publică, căci discuţiile se poartă nu numai asupra orei de religie din şcoală, ci şi asupra faptului ca, în discursul public, să fie interzisă orice trimitere către Dumnezeu. «Toleranţa» domniilor lor, ai celor ce vor educaţie fără religie, devine, de fapt, intoleranţă. Sunt multe lucruri pe care trebuie să le îndreptăm în predarea orei de religie şi a celorlalte ore şi-n general, în sistemul educaţional, dar nu aşa. De foarte multe ori, disciplina de învăţământ este asociată cu profesorul care o predă. Unor elevi le place o anumită materie pentru că le place profesorul. E firesc! De aceea, aceste noi provocări trebuie să ne determine pe toţi profesorii, nu numai pe cei ce predau religia, să medităm profund la ceea ce facem şi cum facem ca să nu fim părtaşi la ignorarea acestui dar de la Dumnezeu – ora de religie”, scria Măriuca Neagu.

O decizie care nu va schimba nimic

Spre deosebire de inspectorul şcolar, în judeţul Sibiu, atât profesorii de religie, cât şi părinţii par a crede că decizia nu va aduce schimbări semnificative. Elevii vor alege în continuare religia din aceleaşi motive pentru care au făcut-o până acum: pentru a nu face ”la opţionale” o materie grea precum matematica sau pentru că au profesori cu care se înţeleg bine.
„O oră de religie pe săptămână nu are cu ce să îi dăuneze, oricum e relaxant pentru copii căci mai mult povestesc cu părintele care le predă, deci la clasa fiului meu nu o să se schimbe probabil nimic”, povesteşte Claudia Bardon, mama unui elev în clasa a VII-a. Alin Bolboaşă predă religie la Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaş şi spune că din punctul lui de vedere poate să stea liniştit, pentru că are o relaţie foarte bună cu copiii. „Eu şi elevii mei am construit o capelă, la colegiu, în trei luni de zile. Copiii mei munceau până la trei dimineaţa ca să facă o pictură bizantină. Pentru că au vrut să o facă. Ceea ce s-a tot vehiculat în presă, referitor la faptul că elevii s-ar putea să nu mai vină la orele de religie, e poate din vina noastră, a profesorilor de religie. Sunt mulţi profesori care nu ştiu să îi apropie pe copii de Dumnezeu, încearcă să îi sperie şi să îi intimideze, ori Dumnezeu nu a venit la om cu sabia, El a venit cu iubirea”, mai povesteşte Alin.

162 de locuri de muncă

Profesorul este de părere că dincolo de vina profesorilor, o parte din vină aparţine chiar părinţilor care „nu vorbesc cu copiii acasă despre Dumnezeu, care nu îi învaţă să zică nici măcar un Tatăl nostru”.
La nivelul judeţului Sibiu numărul total al cadrelor didactice care predau disciplina religie este de 162. Dintre aceştia, 10% sunt preoţii. Cei aproximativ 145 de profesori de religie sunt încadraţi cu un salariu de 900 lei, în timp ce în cazul preoţilor venitul este înjumătăţit, la fel ca şi încadrarea.
„Este de menţionat faptul că  preoţii - profesori predau orele de religie doar în şcolile unde angajarea profesorilor de religie nu a fost posibilă, zone rurale unde naveta este greu accesibilă şi că au în încadrare sub nouă ore, majoritatea având 3-4 ore la plata cu ora. Norma profesorului de religie, ca a tuturor profesorilor din învăţământul preuniversitar, este de 18 ore pe săptămână, iar salarizarea profesorilor de religie se face conform încadrării de care beneficiază toţi profesorii din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat”, spune Livia Creţulescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

20 comentarii

eu

Acum 9 ani

162- 16 = 146 de posturi libere in invatamint, pentru materii care conteaza intr-adevar in anul 2015....
Raspunde

tu

Acum 9 ani

Ești un \"epigon\".
Raspunde

Bogdan Nica

Acum 9 ani

In conformitate cu art. 29 din Constituţia României, ale art. 25 din Legea 272/2004 privind drepturile copilului, ale art. 18 din Legea nr. 1/2011 a învăţământului, disciplina religie NU este obligatorie.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

O să facă religie acei copii ai căror părinți o să facă o cerere prin care își exprimă dorința că odraslele lor să studieze această materie opțională, adică exact așa cum prevede legea.
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

O cunoștinta de -a mea a facut cerere de acum 2 ani ca sa nu mai mearga copilul la ora de religie, considerand ca astfel a castigat o ora pt. el. Nu stiu daca a facut bine sau rau... Dar precis vor mai fi parinti de-astia.
Raspunde

Nemilosu

Acum 9 ani

Am fost martor involuntar acum vreo zece ani in SB pe Bd. M. Viteazul cand und baiat de 18 ani s-a aruncat de pe un bloc. Am vazut doar scena cand tatal lui, ofiter in armata, a ajuns la trupul zdrobit al baiatului SAU. Va spun ca s-a despicat aerul literalmente cand acel tata a strigat DE CE??????? Imaginea aceea ma urmareste inca si azi. Am inteles ca baiatul a dorit sa-si pedepseasca parintii pt. nu stiu ce moft. Cam cate ore de religie si-ar dori acel tata nemangaiat pentru copilul lui? Si cel mai inversunat ateu ar fi multumit ca baiatul lui sa faca religie, macar pe motivul ca s-ar indeparta riscul unui suicid. Pe de alta parte, anii acestia in care Patriarhia a avut ora de religie in mana au fost niste ani pierduti dupa parerea mea, pt, urmatoarele motive: - manualele au fost facute de habarnisti care nu si-au fixat ca scop schimbarea INIMII copilului, in sensul de-a invata ce e mila, neprihanirea, rolul parintilor sau al bisericii etc. - manualele explica destul de rece notiuni de religie destinate parca unor necrestini care ar dori sa afle cum vine treaba cu credinta. Sa inveti pe cl. 1 din ce se comune cladirea bisericii (naos, pronaos etc) pe de o parte, iar pe de alta parte, profa de religie sa le zica copiilor ca nu exista Mos Craciun si Iepuras, mi se pare o tampenie si o rautate gratuita. Sunt sigur ca nu toti profesorii de religie sunt asa, dar manualul este foarte, foarte slab. Un profesor de religie bun preda in afara materiei ca sa ajunga la inima elevilor. - nu s-a instituit o „licenta” data de un preot duhovnic (care poarta astfel macar raspunderea in fata lui Dumnezeu) pt. ca un teolog/teologa sa poata preda religie copiilor. Orice mutalau sau tuta care a absolvit teologia (in general, Teologia este absolvita de oameni cu o mare chemare si misiune) poate preda unor copii cruzi RELIGIE. In speta e vorba de transmiterea unei religii crestine si stramosesti, mijlocirea primilor pasi inspre calea de mantuire si binecuvantare in viata. Un dascal bun de religie poate „iradia” chiar pana la inima parintilor (indiferenti) ai elevului. - dupa opt ani de religie in doua scoli sibiene, doi din copiii mei mi-au facut la cererea mea un bilant al lucrurilor dobandite la aceasta ora. Ma doare inima sa o spun, dar cuvantul NIMIC descrie cel mai bine acest bilant. - ora de religie a devenit in societatea hedonista de azi un simbol pentru crestinii practicanti, o reduta pe care si eu la randul meu as apara-o. Ma doare insa cand vad atata impotenta la cei care ar fi trebuit pana acum sa scoata roadele ce se cuvin dupa anii acestia de religie „obligatorie” in scoala. „Obligatorie sau nu, profesorii sibieni cred că ora de religie nu se va face cu clasa goală nici în 2015” este un titlu de presa care deja ne arata ca neputinta are valoare statistica.
Raspunde

Biliboc

Acum 9 ani

Daca ora de religie inseamna materi ca si istoria, este foarte bine. In Romania, ora de religie inseamna DOCTRINA ORTODOXA, asta e foarte rau; invatand copilul o doctrina, oricare ar fi ea, este o mare tampenie. NIMENI NU DETINE ADEVARUL ABSOLUT,de fapt el nici nu exista...
Raspunde

parinte ortodox

Acum 9 ani

Incerc sa-mi cresc copiii, cu maxima implicare si efort (uneori cu maxima diplomatie intrucat celalalt parinte nu este practicant ortodox), intr-o familie ortodoxa. Constienti de necesitatea unor repere solide duhovnicesti ortodoxe in viata lor, investim timp si chiar finante, copiii isi vad parintele in fiecare duminca plecand la liturghie, isi incep dimineata si isi sfarsesc ziua cu gandul la cele sfinte, viziteaza lacasuri de cult din toate colturile tarii, au abonament la Familia ortodoxa, intra in biserica si fac pomeni nevoiasilor si mai mult, invat si eu, la maturitate, cat pot, ca sa-i pot ajuta. Cu toate acestea, copiii au cerere sa frecventeze ora de religie, dar sa nu fie notati, din cauza unor erori ale sistemului in care a fost prevazuta \"disciplina\\materia\". Si mai cunosc cazuri cu cereri asemanatoare. Este inadmisibil ca unui olimpic la matematica sa i se strice media cu nota de la religie de catre un profesor fara copii care nu intelege ca atunci cand un copilas de 7-8 ani intreaba de unde era apa in desert nu este obraznic ci doar logic. Este inadmisibil ca un profesor nefamilist si cu probleme vizibile sa fie incapabil sa poarte o conversatie cu un parinte inteligent la ora 8 dimineata. Este inamisibil sa scoti copii afara din clasa pe frig sau ploaie torentiala pe motiv ca au \"cerere\" desi aveau prevazut precizarea ca doresc doar sa nu fie notati. Etc. Problema nu este disciplina \"religie\" ci modul in care se introduce in viata copiilor si in curicula scolara. Si in alte tari, aproape toti copiii din clasa merg la o biserica, in timpul orelor de curs, dar este abordata cu respect si adecvare la circumstante, cu mult tact, fata de parinti, in primul rand. Nu mai vorbim de notiunile, volumul si vocabularul de predare.
Raspunde

eU

Acum 9 ani

Daca ora de religie inseamna materi ca si istoria, este foarte bine. In Romania, ora de religie inseamna DOCTRINA ORTODOXA, asta e foarte rau; invatand copilul o doctrina, oricare ar fi ea, este o mare tampenie. NIMENI NU DETINE ADEVARUL ABSOLUT,de fapt el nici nu exista...
Raspunde

Nemilosu

Acum 9 ani

@8: ai un like de la mine, ala de la @6
Raspunde

parinte (si atat)

Acum 9 ani

Limita intre indoctrinare si educatie creștină (ortodoxă) este, se pare, una foarte fragilă. In locul unor \"solide repere duhovnicești ortodoxe\" (??!?) prefer o serie de repere morale solide. Unui copil i se poate explica ce e bine si ce e rau, fără a se apela in mod obligatoriu la repere ortodoxe. Doar o necunoastere a metodelor educationale si a instrumentelor specifice, combinata cu o cultură generală deficitară pot face pe cineva să reducă educația la solidele repere duhovnicesti ortodoxe. Prefer să-i arăt copilului meu, peisaje, muzee, grădini zoologice, parcuri de distracții, biserici-ca monumente istorice si arhitectonice, in general, lucruri adecvate vârstei copilului. Religia o descoperim prin joacă si povestiri adaptate vârstei. Nu sunt de acord cu orele de catehism ortodox, cu metodele de predare si cu metodica sau programa. Prefer să descopere copilul cu ajutorul meu, fără impunere si constrângere, tot ce este legat de religie (nu de ortodoxism).
Raspunde

Carmencita

Acum 9 ani

Se confunda notiunea de religie cu cea de ortodox. In scoli nu se preda religie ca si istorie, cum este normal, ci se indobitocesc copii cu doctrina ortodoxa, practici arhaice, etc. Religia in esenta e bine sa fie invatata, doctrina unui cult, indiferent care, e o mare prostie.
Raspunde

Laurentiu

Acum 9 ani

Catehizarea sa fie facuta de popi. Nu e destul ca fac propaganda politica (unii dintre ei) si nu sunt pedepsiti...OPTIONAL OPTIONAL si arme Kalaşnikov la babe in loc de sarmalele ispititioare care se dau la cozile de la moaste ca sa-i bunuie capul lui Remus Cernea:)) P.S D-na inspectoare esti cam retardata! Nu te mai stradui sa faci pe inteligenta...
Raspunde

Gratie si liniste

Acum 9 ani

Deschide youtube, cauta niste nocturne ale lui Chopin, asculta-le si vezi ce simti. Asa ar trebui sa se simta /discute si despre credinta. Discutiile in care se amesteca credinta cu numarul de posturi, cereri si parcuri de distractii sunt meschine si neconstructive.
Raspunde

@14

Acum 9 ani

Consider că tot ce ține de credință este ceva intim și extrem de personal. Aceste sentimente se pot trezi și dezvolta doar într-un mediu neviciat. Familia (și vorbesc de un anume grad de normalitate al termenului) este cel mai propice mediu pentru așa ceva. Dacă istoria, geografie, matematica etc. se predau în școală, religia (nu dogma ortodoxă) trebuie să vină din mediul familial. Un profesor făcut la normă în domeniu, cu o bicefalitate în subordonare (inspectorat+biserică), nu cred că va reuși să le inspire copiilor sentimentele corecte. În plus dacă este tratată ca o materie din programa școlară, cu evaluări și notări, copii o vor vedea doar ca o sarcină în plus. În consecință discuțiile nu pot să ocolească aceste aspecte. Nu trăim în ezoteric ci într-un real materialism. Chopin și rugăciunile se ascultă acasă, nu în sala de clasă.
Raspunde

@15

Acum 9 ani

Stimat ULBS-isit, poate la d-voastraacasa se asculta Chopin si rugaciuni, desi ma indoiesc de ultimele. Dar copiii stau astazi la scoala mai mult decat cu parintii, iar unii n-au sansa sa asculte acasa nici Chopin nici rugaciuni, asa ca de ce sa nu le ofere scoala sansa la un mediu \"neviciat\" si niste profesori nefacuti \"la norma\"? Bineinteles intr-un mod corect psiho -pedagogic
Raspunde

@16

Acum 9 ani

Stimate deștept, fiecare ascultă în casă ce vrea el, și asta nu interesează pe nimeni, cu atât mai mult pe cei ca tine. Este problema fiecăruia dacă își lasă copii mai mult la școală decât acasă. Unii îi lasă pe scările spitalelor... Totul depinde de nivelul de cultură, educație și posibilitățile intelectuale și materiale ale fiecăruia. Eu nu sunt de acord ca un copil de câțiva ani să fie îndoctrinat de către vreun răspopit, cu dogmatică ortodoxă. Dacă vorbim de o oră de religie, atunci copii trebuie să aibă o imagine mai largă asupra noțiunilor. La istorie nu se predă doar istoria românilor din Transilvania, iar la geografie nu se învață doar râul Cibin. Dacă eu am posibilitatea să-i asigur copilului meu și educația muzicală și pe cea religioasă, nu văd de ce ar trebui să sufere deformări educaționale din cauza celor care nu sunt capabili să o facă pentru copii lor. Școala nu poate suplini carențele educaționale al copiilor (sau ale părinților...) și nici nu se substituie celor \"7 ani de acasă\". Dacă unii părinți își lasă copii la școală doar în ideea că sistemul de învățământ va suplini dezinteresul de care ei dau dovadă în educația copiilor, atunci este strict problema lor. Să se ocupe de afacerile lor și să-i lase pe alții în pace. Libertatea lor se termină acolo unde începe libertatea celorlalți !!! Sunt și altfel de părinți, și altfel de metode psiho-pedagogice care pot fi utilizate (deși mă îndoiesc de faptul că unii au proprietatea termenilor pe care îi utilizează). Ar fi bine să cunoaștem diferența între între religie și catehism ortodox și după ce ieșim din spatele unui proxy, sau nu ne mai ascundem IP-ul, putem să ne aducem în mod constructiv contribuția la o discuție. Pe argumente solide și serioase, nu pe jigniri. Sunt de acord ca școala să ofere șanse relativ egale pentru toți copii, dar nu sunt de acord să-mi impună ca obligatorie, o disciplină opțională din foarte multe puncte de vedere. Când voi vedea un curriculumde religie în care să se trateze concepte generale, analize comparate, istoria religiilor etc. mai discutăm. Bineînțeles, vorbesc de manuale adecvate fiecărui ciclu de învățământ. Până atunci, vorbim doar de abordări de speriat copii, misticisme ieftine, viziuni unilaterale și egocentriste de genul: \"ortodox=foarte bun\", \"catolic=rău de tot\", iar \"protestant, musulman, iudeu, hindus, budhist=nici să nu vă gândiți\" sau ore de învățat rugăciuni. Știați că în cadrul anumitor ore de religie li se spune copiilor că dacă intră într-o biserică catolică, pot fi trăzniți??? Cazul e real!! Vi se pare normal să ajungeți în Londra sau Viena și copilul dvs. să nu intre în Catedrala St. Paul sau Stephansdom pentru motivul că i s-a spus la ora de religie că-l trăznește??. Când veți avea o viziune și o abordare holistică din spatele proxy-ului de Paris, vă rog să ridicași două degete și poate vi se va permite să vorbiți. Repet: doar dacă aveți argumente solide pentru a pute a purta o discuție.
Raspunde

@15

Acum 9 ani

Să nu intrați la Notre-Dame....să nu vă trăsnească...Doamne Ferește !!! Sau nu...
Raspunde

@18 advocatus diaboli

Acum 9 ani

Stimate domn, ca sa coborati din sferele inalte in care eveti impresia ca traiti pana mai aveti timp: in 2015 n-am nevoie de permisiunea nimanui ca sa scriu aici! Este suficient sa va citez expresiile pseudointelectuale \"stimate destept\", \"vă rog să ridicași două degete și poate vi se va permite să vorbiți\" si \"deși mă îndoiesc de faptul că unii au proprietatea termenilor pe care îi utilizează\" precum si sa va atrag atentia ca asupra \"proprietatii\" termenilor din DEX doar Academia Romana, ca autor, poate emite pretentii , ca sa afirm \"I rest may case\"!
Raspunde

@19

Acum 9 ani

Excelente argumente. -:)))))). Cât despre psedointelectualitate...ați demonstrat-o din plin.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus