Sâmbătă,
04.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Ce fac romii din Arpasu? Devin patroni de afaceri ilegale in Danemarca

Un ziar și o televiziune din Danemarca au încercat să afle de ce infracțiunile produse de români în țara lor au crescut cu peste 80 de procente în ultimii patru ani. Au aflat că ”un arab” îi racolează pe cerșetorii veniți din Arpașu de Jos, pentru a le folosi identitatea: pe numele ”căldărarilor” sunt înființate firme care, după câteva luni de activități ilegale, sunt închise.

Ziarul danez Ekstra Bladet, în colaborare cu televiziunea TV3, a apelat la jurnaliștii din cadrul Rise Project pentru ca aceștia din urmă să se infiltreze în rândurile românilor plecați în Danemarca. Așa au fost descoperiți Viorel Căldărar și unchiul său, Danciu Grancea, ambii din Arpașu de Jos, județul Sibiu. În fața jurnaliștilor sub acoperire, Viorel Căldărar - care peste zi vinde ziare sprijinit într-o cârjă - s-a lăudat cu cele aproximativ 80.000 de coroane daneze (aprox. 47.000 de lei) câștigate ilegal. ”Viorel, împreună cu unchiul său și un cetățean arab câștigă o mulțime de bani din trafic de identități românești, pentru firme care folosesc scheme de evaziune fiscală și spălare de bani”, concluzionează ziariștii danezi.

”Mafioții”

Unchiul lui Viorel Grancea, Danciu Grancea este prezentat drept ”mafiot” de către jurnaliștii din Danemarca. Potrivit lui Viorel, unchiul său aduce oameni în Danemarca care să fie folosiți pentru a înființa firme-fantomă.”Până le ies actele, vreo lună și o săptămână, două”, a fost filmat Grancea povestind.
Jurnaliștii danezi susțin că vânzarea CNP-ului și a celorlalte date personale în vederea înființării de firme este recompensată cu suma de aproximativ 4.000 de euro. Cei care aduc astfel de persoane dispuse să ia pe numele lor firme cu activități ilegale, primesc de asemenea câte 1.000 de euro pentru fiecare persoană adusă. ”Îți face firmă, frate. Dar după ce o face și primești banii trebuie să pleci. Nu stai, că dacă te prinde poliția ai probleme mari, înțelegi? Că nu lucrezi tu pe firma aia, lucrează arabii pe firma ta, înțelegi? Ei scoate milioane de coroane pe firma ta și tu cazi în plasă”, povestește Viorel, fiind filmat cu camera ascunsă.

De fapt, sunt victime

Kim Wilsborg, anchetator în cadrul Task Force Indbrud, arată că autoritățile daneze văd românii – patroni drept niște victime, în general. ”Poate fi un român, care e, de fapt, o victimă. De obicei este folosit cineva care nu știe că îi este traficată identitatea. El nu face nimic, pentru că nu există nicio certitudine că s-ar afla măcar în Danemarca. El este folosit pentru a fi responsabil de toate acțiunile companiei”, a declarat Wilsborg.
De altfel, în fața camerelor de vederi a vorbit și un bucureștean care apare ca director al unei companii cercetată pentru evaziune fiscală în Danemarca. Andrei Rosuș a povestit că cei care i-au folosit identitatea l-au bătut și că, de fapt, a fost o victimă.

Acasă e liniște

”Frate, cu ăștia poți să faci orice. Ăștia fac și acte și toate prostiile, înțelegi? Ăștia ne-au făcut la toți acte daneze, arabii”, sunt printre replicile lui Viorel Căldărar în Danemarca. Între timp s-a întors la Arpașu de Jos, iar jurnaliștii danezi au venit după el. ”Știam de la alții, care mi-au explicat…”, a negat Viorel orice implicare în vreo rețea de traficanți de identități.
Și unchiul său a avut aceeași atitudine. ”Da, se poate face, se poate fura… Dar nu noi. Deci eu nu fac așa ceva, nu sunt implicat”, a povestit Danciu Grancea jurnaliștilor danezi.

Așa ceva avem și la noi

Folosirea unor persoane de categorie modestă drept interpuși în înființarea unor firme care au drept scop fraudarea statului nu este o metodă aplicată doar în Danemarca. În dosarul în care sunt trimiși în judecată și ”benzinarii” sibieni Pavel Ghișe și Dumitru Bratu, procurorii descriu că și aceștia foloseau oameni ai străzii. Pe numele acestora erau înființate firme – spre exemplu SC Petrucrisvic SRL – de la care, în acte, ar fi provenit combustibilul vândut de benzinarii sibieni. În realitate, motorina era rezultatul unor scheme de fraudare.

Vezi materialul video realizat de ziariștii danezi împreună cu Rise Project aici

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

SERBU Gheorghe

Acum 9 ani

Da, \"baietii nostri\" din Arpas ( doar Viorel e arpasean) , mai sutesc un telefon celular, mai o bucata de salam din supermarkt, poae pica si un portmoneu, cersesc la greu, mint,etc. De aici, pala la \"criminalitate organizata\", \"legaturi cu retele teroriste islamiste\" cum spera sa poata demonstra ziaristul publicatiei de exterma dreapta venit la Arpas, e cale lunga... Pe scurt, luam din Romania niste ziaristi ne-experimentati, obedienti, ii punem sa traga de limba pe un tig*** laudaros si mincinos....si apoi, il transformam pe romanul (da!) asta in inamicul public numarul 1. Avantaj serviciu, ei.Adica dreapta extrema romanofoba din Danemarca...
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Asaltul lumii arabe asupra occidentului. E război total. Doar în Polonia nu le-a mers, pur și simplu, polonezii refuză să facă afaceri cu arabii.
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

Bai, da la ăștia nu le zicea țigani? Știți voi, minoritatea aia tot timpul desconsiderată pe nederept!
Raspunde

Helmut Merkel Von Herrmannshit!

Acum 9 ani

S-a facut inflatie mare de tiganoi hoti interlopi prin Germanica,Italia,Franta,Spania ,Anglia iar drept consecinta au invadat ciorile astea penale si tarile nordului Europei,pacat ca nu a mai trait Antonescu vreo 3-4 ani ca sa-i trimita intr-o croaziera cu sens unic pe Dunare imbarcati in barci gaurite!!:)))))),s-ar fi bucurat si mutul de la Cotroceni de inca un SENS UNIC!:)))))))))))
Raspunde

Ion

Acum 9 ani

Există mai mult aur în creierul omului decât în pământ. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”.***part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, *** la ***: locmunca.office***
Raspunde

JMECHERU

Acum 8 ani

DOMNU DOCTOR LASO MOARTA ...NU LE MAI TINE PARTEA LA CRIMINALI ASTIA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus