Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
16°C

Amintiri din Sibiu

Una dintre particularitǎţile actualei strǎzi a Tribunei este aceea cǎ ea lega cele trei rute importante ale incintei a treia de fortificare a Sibiului: Vechea stradǎ Spinarea Câinelui (astǎzi Centumvirilor), vechea stradǎ Mǎcelarilor (Mitropoliei) şi drumul ce ducea la Poarta Cisnǎdiei, spre Piaţa Centralǎ a Murgului (Nicolae Bǎlcescu).

Strada Tribunei duce cu ea, prin arhitectura pe care o gǎsim, evoluţia întregului oraş: avem clǎdiri tipice arhitecturii rurale dezvoltate în perioada habsurgicǎ, avem clǎdiri în fundaţiile cǎrora gǎsim structuri medievale ale cetǎţii, avem clǎdiri ale clasicismului (Jughendstil-ului). Pe aceastǎ stradǎ au locuit personalitǎţi ale culturii sibiene, cea mai proeminentǎ fiind cea a lui Emil Cioran, care a locuit aici în anii lui de şcoalǎ şi liceu. Tribunei a rǎmas, încǎ de la început, o importantǎ arterǎ a brǎslaşilor şi negustorilor sibieni. Din secolul al XVI-lea, strada, ajutatǎ de alte cǎi învecinate, lega Oraşul de Sus de zona Cazǎrmii Kempel, unde se aflǎ situatǎ şi astǎzi, în Piaţa Armelor, locul de depozitare a arsenalului oraşului. Tot ea era una dintre legǎturile vecinǎtǎţilor de lânga Poarta Tunului cu Oraşul de Sus. Astǎzi, strada Tribunei a rǎmas aceeaşi arterǎ importantǎ a oraşului, populatǎ de liceenii şi elevii şcolii din apropiere, de enoriaşii parohiilor situate pe strada Mitropoliei, de arhitecţii şi ceilalţi oameni de culturǎ ai oraşului şi turişti.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus