Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Cadoul MApN pentru Georgescu: chirie de un leu si jumatate

Odiseea intrării Universităţii "Alma Mater", rectorată de Nicolaie Georgescu, în clădirile Ministerului Apărării de pe Calea Dumbrăvii din Sibiu începe în 2006 cu o chirie lunară de 445 de dolari, pentru o suprafaţă de 742 de metri pătraţi. La trei lei cât costa dolarul la acea vreme, suma respectivă însemna 1,5 lei pe metru pătrat. întâmplător sau nu, cel care a girat intrarea "Alma Mater" în clădirile Armatei este Eugen Popescu, fostul comandant al unităţii militare de la Sibiu. Şi actual profesor la "Alma Mater".

Ye$, they can!

Sibiul, din fericire pentru unii şi din păcate pentru alţii, este doldora de clădiri ale armatei. Tot mai multe fiind tot mai puţin folosite. Probabil la asta s-a gândit şi Eugen Popescu, fostul comandant al UM 01473 (Şcoala de aplicaţie "Ioan Vodă" Sibiu) prin 2004, când a cerut voie de la Bucureşti să închirieze prin licitaţie publică etajul întâi al pavilionului G din cazarma 562 Sibiu. Mai pentru sibieni spus, primul etaj din clădirea fostă cantină militară aflată în spatele actualului sediu al Finanţelor Publice. Deşi cererea a fost aprobată în decembrie 2004, licitaţia pentru cei 742 mp de clădire, plus 300 de mp de teren aferent, a fost ţinută pentru prima dată în folosul Alma Mater abia în ianuarie 2006. Mai precis pe 20 ianuarie 2006, când la licitaţie a fost înregistrat un singur participant, recte Universitatea "Alma Mater". Prea puţin, prin urmare licitaţia se repetă pe 27 ianuarie, acelaşi 2006. De această doi participanţi. Din fericire pentru rectorul "Alma Mater", Nicolaie Georgescu, cel de-al doilea participant care depune oferta, ghici ciupercă, nu se mai prezintă. Oricum, doar cei de la Alma Mater aveau "documentele corespunzătoare". Şi urmează licitaţia publică cu strigare din care musai să redăm un savuros moment transcris întocmai în documentaţia de licitaţie. "Negocierea a decurs după cum urmează: preşedintele comisiei a solicitat ca preţul lunar al chiriei să fie în cuantum de 470 USD/lună. Reprezentantul Universităţii Alma Mater din Sibiu face o primă ofertă de 435 USD/lună. Preşedintele comisiei (colonel Constantin Afrim, n.r.) propune ca preţul lunar al chiriei să fie în cuantum de 460 USD/lună. Reprezentantul Universităţii Alma Mater din Sibiu oferă suma de 445 USD/lună. Preşedintele comisiei insistă pentru suma de 460 USD/lună, însă, în urma refuzului reprezentanţilor Universităţii Alma Mater de a oferi o sumă superioară celei deja oferite şi consultându-se cu ceilalţi membrii (sic!) ai comisiei, se declară de acord cu suma de 445 USD/lună". Chinuitoarea licitaţie cu strigare publică s-a concretizat, zece zile mai târziu, într-un prim contract de închiriere semnat de generalul de brigadă Eugen Popescu alături de rectorul Nicolaie Georgescu. Pentru cei chiar interesaţi de cifre, contractul poartă numărul 1 din 06.02.2006 şi, pentru cei cinci ani de închiriere, cu posibilitatea de prelungire printr-o simplă cerere aprobată pe încă cinci ani, suma cerută lunar de Armată lui Georgescu este de 445 de dolari, la cursul BNR. Tariful, e adevărat, poate fi negociat anual.Lucrurile se scumpesc. în aparenţă

Nicolaie Georgescu a pus ochii pe clădirea armatei din spatele Finanţelor prin 2005, în iarna cărui an solicita lui Eugen Popescu închirierea a aproximativ 1.800 de mp, pentru o perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani. Generalul Popescu cere aprobare Bucureştiului, să dea în chirie din celebrul deja pavilion G etajele doi şi trei Universităţii "Alma Mater". Generalul motivează că oricum clădirile sunt părăsite şi în pericol de a primi printre crăpături ploaia cerului. Şi cum nu sunt fonduri de renovare, închirierea să le pască. Lucrurile merg ca unse, aprobările vin de la Capitală, iarăşi se ajunge la licitaţii. Anunşate, după cum cere legea, prin câte un anunţ la mica publicitate într-un ziar central şi unul local. La prima, din 23 noiembrie 2006, un singur participant. Evident, Alma Mater. Iar se repetă, tot numai Alma Mater. în fine, Alma Mater participă tot singură şi la a treia licitaţie din 8 decembrie 2006, unde aceleaşi negocieri savuroase duc la o chirie lunară de 3,750 de lei pe lună. Pentru 1914 mp de construcţie, plus 552 de mp de teren, pe o perioadă de şase ani, cu posibilitatea de prelungire printr-o simplă cerere aprobată pe alţi şase ani. De această dată, însă, prin contractul cu numărul A6531, Alma Mater se obligă să investească în clădire suma de 544.000 lei, bani de investit eşalonat până în 2011. Şi ca toată clădirea să intre în chiria lui Georgescu, alături de etajele unu, doi şi trei, episoadele solicitărilor, aprobărilor şi licitaţiilor cu un singur participant se repetă şi pentru parterul şi subsolul clădirii G din cazarma 562 din Sibiu. Adică o suprafaţă de 806 mp. Contractul a fost semnat în iulie anul acesta, pe şase ani cu posibilitatea de prelungire pe încă şase ani. Chiria - 1.170 de lei. Investiţiile la care se obligă Alma Mater - 591.894 de lei, până cel târziu în iulie 2014. Oricum, clădirea avea nevoie de un sistem de încălzire de amplasat la subsol. Sumele de investit - în total peste 1,1 milioane de lei - sunt mari. La o primă vedere. La calcul un pic mai detaliat, perspectiva se schimbă. Din contractele pe care şefii "armăţii" le-au semnat, Nicolaie Georgescu poate beneficia lejer de clădirea cu o suprafaţă totală de 3.462 de mp până în 2015. An până la care, acelaşi Georgescu, va plăti chirie şi va face investiţii totale de aproximativ 1,76 milioane de lei. Ceea ce, împărţit pe lună, duce la o chirie medie de şapte lei pe metru pătrat. Pe Calea Dumbrăvii, din Sibiu, la numărul 32.

în loc de epilog

ar fi loc de întrebări. Unele inutile, cum ar fi ce fel de cursuri predă Eugen Popescu la Alma Mater? La altele, răspunsul îl poate ghici fiecare, precum la cea legată de cauzele pentru care administraţia locală sibiană nu a reuşit să primească, tot prin 2005, nicio clădire de la armată, deşi avea nevoie de spaţii pentru birouri şi chiar a solicitat acest lucru? în fine, se mai ridică şi justificata comparaţie: cum de atunci când a venit vorba să cedeze un teren pe Calea Poplăcii pentru un viitor spital judeţean, ăia de la Ministerul Apărării au greşit în acte şi au dat, iniţial, un teren ale cărui date de identificare erau de prin comuna Şelimbăr, iar când vine vorba de afacerea privată Alma Mater, nimeni nu a greşit cu nimic?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

gigi

Acum 14 ani

si concluziz care este? in primul rand chiriiile armatei nu se calculeaza in dolari, iar pretul de referinta( al unei licitatii ) este dat de o hotarare a consiliului judetean sibiu. mai cauta ! esti pe drumul cel bun!
Raspunde

Sami

Acum 14 ani

Sunteti cu totii niste inculti; numai cei care il pupa in ... pe Johannis sunt oameni de omenie, asa ca mine.
Raspunde

klaus werner

Acum 14 ani

baieti draguti ce sunteti voi gazetaria de investigatie este cu totul altceva decat subiectele "servite" pe care le prezentati voi.Nu va intereseaza deloc retrocedarile?Acolo este de bine de rau o universitate si nu o crasma sau o banca sau un magazin sau ...Oare cui foloseste materialul prezentat de voi? unor smecheri desigur,smecheri care profita de naivitatea voastra jurnalistica.Slabuti si naivuti! promisiunile voastre si profesionalismul vostru afisat si mult trambitat sunt doar balbaieli penibile.Voi si altii ca voi sunteti dovada clara ca sibiul are nevoie de o presa adevarat si nu de o bisnitareala gazetareasca.Auzi vasile... niste diletanti
Raspunde

Sami

Acum 14 ani

Mare bucurie mare ca se inregistreaza si IP-urile si nu mai pot posta toti diletantii, ca cel de la numarul 2, in numele meu.
Raspunde

Sami

Acum 14 ani

Si mai sta si dupa proxy. Oameni care au curajul sa zica ceva doar sub protectia anonimatului...
Raspunde

ovy

Acum 14 ani

Nu mai aveti stiri importante si v-ati gandit sa incercati voi un scandal si cu cine..... cu armata. Vorbind de proprietati.... Parohia sau ce e aia a popilor din sibiu cat teren are si cate magarii nu fac? dar ei sunt sfinti...... nu spuneti nimic, luati-va de astia care au fost o viata in armata si s-au chinuit. Lesinatilor!
Raspunde

Turanul Selgiucid

Acum 14 ani

ovy, armata (ca si politia, ca si biserica, ca si orice institutie care vrei tu) nu mai are "elite", sau altfel zis "indragostiti de meserie". nici dupa inlaturarea regimului socialist/comunist/ceausist/securist nu s-au infiripat "elite". au ramas grupati in gasti , cu interese materiale ... si atat... armata? hmmm... care armata? cumva armata formata din cei care fug de munca, de span , de tarana ? mai e o vesnicie pana la armata formata din profesionisti ... asta de acum este penetrata de activisti!
Raspunde

Sami

Acum 14 ani

Un oarecare dobitoc retardat posteaza aberatii in numele meu, nume pe care l-am platit cu bani multi si servicii sexuale oferite sasului: vezi postarile imbecile de la pct. 4 si pct. 5 . In plus, are si IP de RDS , asa ca pentru oligofreni.
Raspunde

M.B.

Acum 14 ani

mai, ia nu va mai bateti in IPuri. daca sunteti adevarati ia bagativa numele complect si adevarat, si nr. de telefon, si adresa de domiciliu, si o poza recenta. si abia apoi faceti comentarii.
Raspunde

seby

Acum 14 ani

asa si ce vrea sa zica articolul asta? s-a facut o licitatie publica la care nu a venit nimeni decat georgescu deci ce era sa faca armata cladirile alea mai au putin si cad deci trebuie investiti bani in reabilitare..eu zic ca e o afacere foarte buna pt armata au dat niste cladiri pe care oricum nu le mai foloseau si se degradau pentru 5 ani, primesc si bani si o sa fie si reparate dupa aceasta perioada de timp..deci ce pierde armata pana la urma?!..aa ca nu a putut pune mana johanis pe ele sa le scoata la licitatie ca baza vointa?..pai de ce nu s-a prezentat nimeni de la CJ la licitatie?
Raspunde

observator

Acum 14 ani

Bravo, Domnule Rector Georgescu !
Raspunde

tyortrie

Acum 14 ani

Very nice site!
Raspunde

NICOLAIE GEORGESCU

Acum 14 ani

LA UNIVERSITATEA MEA , ALMA MATER , HOTIA ESTE LA RANG DE .... LEGE !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus