Joi,
28.10.2021
Ceata
Acum
-3°C

2009: „Un an greu si nesigur” pentru piata imobiliara


2009 este un an greu şi nesigur pentru piaţa imobiliară. Inceputul anului a fost marcat de stoparea creditelor ipotecare, instabilitatea politică-economică şi aplicarea impozitului forfetar care au dus la un declin al pieţei imobiliare.
Dacă în T1 constructorii au ajuns la concluzia că este mai simplu şi mai eficient dacă vor vinde locuinţele construite direct familiilor interesate, fără a mai implică bancă, această idee s-a dovedit a fi foarte eficientă, dacă este să ne uităm la cât de repede s-au vândut astfel de locuinţe la oră actuală. O dată cu apariţia programului Prima Casă, această ofertă a dispărut total.
O analiză a pieţei imobiliare sibiene făcută de U.N.A.I. - Filiala Sibiu arată că preţurile locuinţelor îşi menţin trendul de scădere după T1 şi T2 ale anului. în plus, Programul Prima Casă nu a crescut preţurile, aşa cum toată lumea se aştepta, ci doar a făcut că vânzătorii să fie mai fermi pe poziţii în negocierile cu cumpărătorii.
Preţurile medii cerute la vânzarea garsonierelor, apartamentelor de două şi trei camere au scăzut cu până la 30 de procente. Garsonierele scoase la vânzare sunt mai ieftine, după jumătatea anului, preţurile medii cerute scăzând de la 33.000 de euro în T1 la 27.000 de Euro după T2.  La apartamentele de două camere, scăderea este mult mai mică, de la un preţ mediu de 45.000 de Euro la 40.000 de Euro. Apartamentele de trei camere au scăzut şi ele, acestea fiind găsite pe piaţă la un preţ mediu de 50.000 de Euro, faţă de 55.000 de Euro, în primăvară. De la preţul cerut iniţial de vânzători şi cel pe care aceştia îl primesc în final este însă cale lungă. Cum au cam dispărut cumpărătorii, preţurile sunt mult negociabile, iar cei mai pricepuţi la negocieri puţeau obţine până nu demult o scădere de până la 15 procente. Programul Prima Casă a adus însă un suflu nou în piaţă imobiliară, iar vânzătorii îşi pun speranţele că vor vinde mai bine apartamentele, ceea ce îi face să ţină la preţ sau să ceară mai mult.

 Prima Casa” pas cu pas

Guvernul Boc scoate la data de 01.07.2009, ca o măsură de revigorare a sectorului imobiliar din România, peste noapte, programul „Prima Casă”, care, din punctul de vedere al guvernului este operativ tot de la acea dată cu un avans de 5 %, o dobândă de maxim 6% şi venituri nete de familie de minim 2.200 lei pentru un credit de 33. 000 Euro, pentru orice român care nu a mai deţinut nici o locuinţă. între discursuri şi realitate e un drum lung.

1.Vizită la bancă

Primul pas este alegerea băncii cu care doreşti să achiziţionezi imobilul şi analizarea de către ofiţerul de credit din punct de vedere financiar - adică daca salariul clientului e suficient de mare (simulare). în urma simulării vom şti pe ce sumă ne bazăm şi ce ne putem permite.
 

2.Găsirea locuinţei

Apelăm la o agenţie imobiliară sau pe cont propriu.

 
3. Dosarul de credit în două părţi

1.Documentele cumpărătorului (copie carte de muncă, copie C.I., adeverinţă de salariu, adeverinţă fiscală, declaraţie pe propria răspundere etc).

2. Documentele vânzătorului (act de proprietate, extras C.F de informare, schiţa imobilului, certificat fiscal şi o plasă de acte - tot ce avea legat de imobil - şi cei de la bancă au xeroxat totul, după principiul "nu se ştie de ce avem nevoie!"
 

4.Semnarea antecontractului.

Se alege notarul şi se achita avansul de minim 5 %.
 

5.Evaluarea locuinţei

Evaluatorul face 3 poze, studiază schiţa din dosar - durează maxim 30 de minute şi aşteptăm că dosarul să treacă de juristul băncii.

 
6.Semnarea contractului cu bancă şi trimiterea la Fondul de Garantare.

 Până în acest moment s-au scurs aproximativ 30 de zile. Fondul de Garantare analizează dosarul şi, normal, în 5 zile cumpărătorul are un răspuns dar la ora actuală acest termen este de minim 21 zile din cauza nr. mare de dosare aflate în lucru.
  

7. Semnarea contractului

Trebuie depusă în cont contravaloarea evaluării şi comisionul fondului. Ipotecarea locuinţei şi trimiterea la Fondul de Garantare a ipotecii pentru a intra banii în contul vânzătorului.

 
La oră actuală, în Sibiu s-au  semnat 11 contracte de ipotecă şi beneficiarii au intrat efectiv în posesia banilor, creditele au fost  primite de la Alfa Bank, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank şi valoarea lor nu depăşeşte 45.000 Euro.

 

Comentarii

1 comentarii

sibian

Acum 12 ani

Alfa BAnk costuri ascunse........
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus