Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

„Bancutele minciunilor”

Pe locul actualului Pod al Minciunilor, până la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla un rând de case care împărţeau Piaţa Mică în două. Sub acest rând de case exista un tunel curbat, luminat de la jumătatea secolului al XIX-lea. Acest tunel era unul dintre accesurile care legau Oraşul de Jos de cel de Sus. Intrarea se realiza printr-un turn care aparţinea celei de a doua incinte a oraşului, care înconjura actuala Piaţă Mică. Acesta era prevăzut cu o hersă şi era flancat de scări de lemn. în interiorul rândului de clădiri menţionăm existenţa unei biserici, „Laubenkirche”, a unora dintre halele de bresle, cântarul oraşului, casele baronului Rosenfeld, Casa Jickeli, o farmacie, Casa Thomas Gulden şi un mic podeţ denumit „Podeţul Laptelui”. Pe cele două intrări în tunel existau la 1837 două căsuţe de gardă, păzite de militari. Denumirea veche a locului era „Băncuţele minciunilor” denumită astfel de Damasus Dürr în secolul al XVI-lea. Mult prea multele gunoaie care produceau un miros insuportabil, vor face ca Magistratul să ia decizia de a demola acest rând de case, fapt ce se va întâmpla în 1851. între 1851 şi 1859, aici se va construi cel de al doilea pod de fontă din Europa, în 17 decembrie 1860, acesta fiind inaugurat. Podul este format din patru arcuri, care menţin echilibrul între structura de rezistenţă. Decoraţia este realizată prin traforare, realizând şase elemente circulare descrescătoare, dinspre arc spre latura arcului. Pe latura de sud este aplicată stema Sibiului, pe partea opusă fiind aplicat anul inaugurării podului. Pe latura din nord regăsim alte două inscripţii, Friedrich, pe latura opusă plăcii unde este trecut anul construcţiei şi Hütte pe partea opusă. Deasupra a celor patru piedestale ce flanchează marginile podului, sunt aplicate corpuri de iluminat realizate în fontă turnată. Pe laterale sunt amenajate două rampe de scară din piatră.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

mb

Acum 14 ani

nu este articol fara greseli: trecerea pe sub casele care existau acolo a fost luminata noaptea incepand cu 1771 (deci nu mij. sec. XIX cand trecerea a fost desfintata) Podul de fonta a fost construit in 1859 si inaugurat un an mai tarziu, nu a fost nevoie de 8 ani sa-l construiasca. El a inlocuit un pod provizoriu de lemn ramas dupa demolarea caselor, iar pe locul respectiv exista pana in 1951 un pod zidit din caramida care se numea, firesc, tot al minciunilor.
Raspunde

mb

Acum 14 ani

bineinteles ca podul din caramida a fost acolo pana in 1851, nu 1951
Raspunde

rosu

Acum 14 ani

de ce se numeau "bancutele minciunilor", dl-e Pop? Articol subtire pentru un presupus istoric!
Raspunde

z

Acum 14 ani

ce istoric? umflatul fatalau este un impostor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus