Miercuri,
28.09.2022
Partial Noros
Acum
10°C

Milioanele de euro din Sibiu, disparute diferit in topuri

Foarte şters au fost remarcate, în acest an, celebrele topuri de altă dată ale oamenilor bogaţi. Clasamentele la care, zic ei, au muncit profesionişti, sunt diferite pentru oamenii de afaceri din Sibiu. Ba e Carabulea cel mai bogat sibian, ba e Călburean în locul lui. Şi cum cele două topuri la care facem referire - Forbes 500 miliardari şi Capital 300 cei mai bogaţi români - se cam anulează reciproc, vă prezentăm, oarecum aleatoriu, cum au calculat bucureştenii averilor celor mai înstăriţi sibieni. De remarcat, o oarecare diferenţă în calculele făcute de cele două publicaţii. Top 300 cei mai bogaţi susţine că şi-a încheiat socotelile la nivelul lui 31 decembrie 2008, pe când cei de la Forbes susţin că au luat în calcul şi evoluţia din 2009.

Ilie Carabulea.  Cei de la Forbes 500 îl dau pe Carabulea pe locul al doilea în ţară ca pierdere la bursă, cu acţiunile Băncii Carpatica. "Cu un pachet de 36,2% din acţiuni, i-a adus pierderi de peste 50 de milioane de euro, în urma scăderii pieţei de capital de anul trecut". Cu toate acestea, patronul Holdingului Atlassib este plasat pe locul 22 al celor mai bogaţi oameni din România, cu o avere calculată între 230 şi 250 de milioane de euro - cea mai mare din Transilvania. Top 300 temperează avântul holdingului Adevărul şi îi calculează lui Carabulea o avere de trei ori mai mică, între 75 şi 80 de milioane de euro. Cu toate că, în revista celor de la Capital, Atlassib are şi o pagină de reclamă.

Gheorghe Călburean. Top 300 consideră că cel mai bogat sibian este Gheorghe Călburean, cu 148 - 154 de milioane de euro, pe locul 45 la nivel naţional, cu o avere în creştere faţă de 2007. Parcă pentru a demonstra că orice calcul poate fi pus sub semnul întrebării, Forbes susţine că medieşeanul merită abia locul 225 la nivel naţional, cu 25 - 26 de milioane de euro. Dar, cad de acord că sumele sunt în scădere faţă de ediţia trecută.


Ilie Vonica. E bogat, asta e sigur. Top 300 îl dă pe locul trei la nivelul judeţului Sibiu şi pe 88 la nivel naţional, cu 75 - 80 de milioane de euro. Surprinzător, în scădere: în 2007, cei de la Capital au calculat o avere de peste 110 de milioane de eurom, pentru familia Vonica. Cei de la Forbes îi dau, însă, veşti mai puţin proaste - averea îi este în scădere, într-adevăr, dar până în jurul pragului de 90 - 95 de milioane de euro. Adică un loc 67 la nivel naţional. Nici cu el, cei de la Forbes nu au apucat să discute.

Mircea Vasile Bulboacă anunţă în 300 Capital că a închis ConAmbient, firmă pe care cei de la Forbes 500 se bazează în calculele lor. Cu toate acestea, Capital licitează mai mult şi susţin că Bulboacă are o avere calculată la 70 - 75 de milioane de euro, în uşoară scădere faţă de anul trecut. Cei de la Forbes spun că e vorba de o creştere a averii, dar creşterea lor înseamnă o avere cuprinsă între 31 şi 32 de milioane de euro.


Ioan Ciolan este considerat de Capital tot pe locul 88, cu aceleaşi 75 - 80 de milioane de euro ca şi Ilie Vonica, dar cu o scădere a averii faţă de anul trecut cu "doar" cinci milioane de euro. "Dincolo", fondatorul brandului Ambient este poziţionat pe locul 121 la nivel naţional, cu o avere evaluată între 48 şi 50 de milioane de euro.

Horaţiu Cercel. Până în acest an, cei de la 300 Capital l-au sărit cu vederea. Acum, susţin că are afaceri cifrate la 55 - 60 de milioane de euro (locul 128). Cei de la Capital nu au discutat cu Horaţiu Cercel despre acest top. Cei de la Forbes au făcut-o însă şi reduc la mai puţin jumătate afacerile lui Cercel, adică între 27 şi 28 de milioane de euro şi locul 213 pe ţară. "Statul are un avantaj, este sigur, chiar dacă plăteşte cu întârziere. De la o firmă privată poţi avea neplăceri de plată, faliment", a declarat Cercel celor de la Forbes.

Mircea Vescan. Pe două pagini se întinde povestea lui Mircea Vescan în topul Forbes. Locul 358 este conform averii sale calculate la 13 - 15 milioane de euro. Deşi a fost consilier al fostului ministru al Economiei, Vescan cere statului, acum, să schimbe administraţia din domeniul energiei, pentru că lipsesc comenzile. Tot în scădere văd lucrurile şi cei de la Capital, care susţin însă că Armax Gaz şi firmele la care mai este asociat Vescan îi aduc acestuia o avere de 40 - 45 de milioane de euro.


Corneliu Tănase, asociat al lui Ilie Carabulea, apare în Top 300 cu 50 de milioane de euro (locul 153), dar în scădere faţă de anul trecut. În cazil Forbes, Tănase este pe locul 208 şi are o avere calculată la 29 de milioane de euro.


Dumitru Ghişe a atras atenţia asupra lui prin deschiderea Golden Tulip Ana Tower. Cei de la Capital îl prezintă drept "new-entry". Cu toate că jurnaliştii de la Capital remarcă oprirea investiţiilor imobiliare ale lui Ghişe, ei îi calculează proprietăţile la 38 - 40 de milioane de euro (locul 202). Deşi a anunţat că nu are, deocamdată, fonduri pentru ridicarea unui magazin pentru Praktiker pe terenul deţinut lângă Hotelul Ana, cei de la Forbes pun cap de afiş investiţia în cazul lui Dumitru Ghişe, îi conferă locul 213 pe ţară, cu o avere de 27 - 28 de milioane de euro.

Nicolae Minea este poziţionat de Forbes pe locul 316 cu o avere în scădere la 16 - 18 milioane de euro. "Am adoptat peste 2.100 de reguli pe care ei le au", a spus Minea pentru Forbes legat de adaptarea Palace Dumbrava la brandul Hilton, investiţie de peste 20 de milioane de euro. Pentru Top 300, Nicolae Minea este nou intrat în top, pe locul 276 cu o avere calculată la 25 - 27 de milioane de euro.


Doar în Forbes 500 miliardari


Aurel Muntean, cunoscut de sibieni drept proprietarul hotelului Împăratul Romanilor, este plasat de topul Forbes pe locul 27, cu o avere aproximată la 200 de milioane de euro. Inspiraţi fără milă din presa sibiană, de unde copiază cuvânt cu cuvânt, cei de la Forbes nu lasă, însă, impresia că ştiu despre ce vorbesc. Nu că cifrele legate de averea lui "Relu" Muntean nu ar fi adevărate.

Constantin Mateescu. Deşi imaginea de la Sibiu nu îl recomandă, Mateescu este cotat la o agoniseală de 20 - 22 de milioane de euro, adică locul 263. Discuţiile cu Mateescu alături de cei de la Forbes au avut loc înainte de închiderea mallului Trident Shopping Center şi a depozitului de fructe şi legume din Zona Industrială Vest.

Gheorghe Aldea apare pe locul 268. În scădere, averea lui recunoscută prin Alcomsib şi Redal este evaluată la 21 de milioane de euro. Terenurile şi imobilele deţinute de Aldea au fost calculate de cei de la Forbes la o valoare actuală de 15 milioane de euro.


Aurel Şerban (locul 319) are o avere estimată la 15 - 18 milioane de euro. Pentru Forbes, Aurel Şerban a declarat că a achiziţionat în anii `90 terenuri bune şi foarte bune în Bucureşti, Sibiu, Piatra-Neamţ şi Deva.

Dumitru Domnariu - Adrian Nicoară. Cei de la Forbes îl plasează pe coproprietarul Euroil, este vorba de Dumitru Domnariu, pe locul 333, cu o avere în creştere - 16 milioane de euro. Involuntar, umorul celor de la Forbes apare - "ocupă în timpul liber şi funcţia de consilier judeţean". Evident, pe acelaşi loc, cu aceeaşi avere este situat şi asociatul în toate a lui Domnariu, Adrian Nicoară, care le-a declarat celor de la Forbes că are în intenţie ridicarea unui hotel pe strada Octavian Goga.

Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei de la Sibiu, este nou intrat în top cu 10 - 13 milioane de euro avere şi un loc 385. Celor de la Forbes, Ancuţa le-a declarat că are în planuri ridicarea unei clinici de endocrinologie, cu fonduri europene. Proiectul este, deocamdată, în stand-by.

După decesul lui Aurel Albu, asociatul lui Ilie Carabulea, locul în topuri a fost luat de fraţii Alin şi Alina Albu. Moştenirea lor a fost calculată la 18 - 20 de milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut, locul naţional fiind 287.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

heptagon

Acum 12 ani

deoarece majoritatea covarsitoare a averilor de mai sus este formata de imobile care la ora actuala NU SUNT VANDABILE la pretul declarat sau ( supra)apreciat , ar fi mult mai interesant un rang al veniturilor lunare din dobanzi, chirii, cresteri de actiuni adica o parte activa in locul celei pasive.
Raspunde

z

Acum 12 ani

Si aia care sunt in umbra , nedeclarati ?
Raspunde

Ciprian

Acum 12 ani

lui Traian Deleanu: te-ai convins maistre [nu maestre] ce comentarii [doua, cu al meu trei!] a starnit facatura ta gazetareasca?! te tot legi de oameni, de viata si averile unor oameni care nici nu te baga-n seama, cand te vad inhamat la caruta non-jurnalismului ce-l practici, cu ridico- la ta coada de cal fluturand in apusul gazetei tale falimentare, fie standar, fie turnul... primes-te un sfat: lasa-te de meseria asta, nu-i pentru tine, iti sta mai bune "capsunar", se cauta si macar castigi cativa euroi. bafto delo!
Raspunde

otilia

Acum 12 ani

apreciez comentariul mai sus postat si consider ca jurnalistul citat uita, ignora sau, pur si simplu, nu admite ca, mai intotdeauna si firesc, parerile unora despre altii sunt impartite, fie bune, fie rele. concret: unii spun ca jurnalistul TD este formidabil, altii sustin ca este un antitalent cum, de altfel, au si afirmat forumistii nu de putine ori, asa ca, vorba aia, "ciocu' mic" cand stii ca nu esti in pozitia de a emite judecati de valoare, asa, aiurea...asta-i!
Raspunde

Kurt

Acum 12 ani

Trei hoti jegosi !
Raspunde

babaul

Acum 12 ani

Mai Kurt, ...... justitiarule!!!!! Care este frustrarea ta cea mai mare? 1) Ai salariul minim pe economie? 2) Nu te ajuta coeficientul de inteligenta sa fi la fel de hot ca si cei"trei muschetarii" din poza articolului ? Nimic in lume nu este mai periculos decat un prost frustrat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus