Luni,
21.06.2021
Innorat
Acum
17°C

Si daca te sperii, gripa trece in sapte zile

„Dacă mâine aş afla că am contactat gripa nouă nu m-aş alarma foarte tare pentru că nu este cazul”. Declaraţia aparţine doamnei doctor Elena Resiga, director coordonator adjunct sănătate publică şi programe în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.
În jurul gripei porcine, sau gripei noi cum i se zice corect din punct de vedere politic, s-a creat atâtat vâlvă în mass-media încât unii medici, care ştiu exact cu ce au de a face şi şi cât de real este pericolul, au ajuns să privească amuzaţi. Cât ne priveşte pe noi, sibienii, ar trebui să ştiţi că nouă persoane din totalul celor 11 declarate bolnave de gripă nouă în judeţul Sibiu, au fost trimise acasă cu ştampila „vindecat” la câteva zile de la depistarea bolii.
„Această afecţiune, ca şi orice boală respiratorie infecţioasă acută, este produsă de un virus, în acest caz virusul gripal de tip A H1N1, şi pentru că evoluează cu simptome specifice unei infecţii respiratorii – febră mare, 38, 38,5, 39, tuse, dureri musculare, stare de oboseală, dureri de cap, ea trebuie tratată aşa cum se obişnuieşte la orice boală respiratorie infecţioasă acută, cu izolare, cu tratament simtomatic şi sub supraveghere medicală. Este adevărat că nu trebuie să mergem spre extreme nici de o parte nici de alta, deci nici nu trebuie să exagerăm simptomele şi importanţa afecţiunii dar nici nu trebuie să minimalizăm o astfel de afecţiune. Dacă nu este tratată, dacă nu este tratată corespunzător, atunci se poate complica şi să apară boli respiratorii, pneumonie, bronhopneumonie sau complicaţii cardiace, respiratorii sau de altă natură. Trebuie să avem moderaţie în aprecierea cazurilor şi să o tratăm ca o infecţie respiratorie acută”, a declarat Dr. Elena Resiga. „Dacă aş depista mâine că sunt bolnavă sş contacta medicul de familie care să îmi prescrie în funcţie de simptomatologie tratamentul antiviral şi simtomatic necesar, aş sta izolată la domiciliu şi aş evita pe cât posibil orice contact cu membrii familiei şi bineînţeles aş fi în permanent contact cu medicul de familie care m-ar supraveghea pe perioada celor şapte zile şi ar monitoriza evoluţia bolii. Toate cazurile pe care până acum le-am înregistrat în judeţul Sibiua u fost cazuri normale, cu evoluţie favorabilă, cu externare sau declarare vindecată a bolnavilor”, a mai spus Dr. Resiga.„ Nu este cazul să ne alarmăm dar trebuie tratat corespunzător. Importantă este izolarea. Foarte pe scurt, dacă v-aş face o imagine cum evoluează cazurile sau curba epidemică, se adună un vârf de cazuri foarte mare dacă nu am interveni. Ceea ce dă riscul de destabilizare socială. Fără supraveghere şi tratament ar fi o problemă de securitate naţională dar dacă intervenim cu măsuri numărul de cazuri înregistrat la un moment dat este mai mic, ponderea nu afectează cu nimic nici dacă se întinde curba accea de cazuri. De aceea prin măsurile acestea de limitare pe care le aplicăm în momentul acesta, până acum am aplicat măsuri prin care caz cu caz am urmărit contactele, de acum avem grijă să izolăm cazurile şi să facem în aşa fel încât bolnavii să beneficieze de tratament şi să evităm efectele grave, adică decesele. Asta este până la urmă cel mai important”, Dr. Marga Georgeta, şef serviciu Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile a Direcţiei de Sănătate Publică.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus