Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Globalizarea educatiei (I)

Educaţia reprezintă principalul mijloc de promovare a progresului în toate domeniile şi suportul real al dezvoltării durabile.
Filozoful român Emil Cioran dă un înţeles pozitiv al „nedreptăţii” atunci când defineşte progresul ca fiind: „Nedreptatea pe care o făptuieşte fiecare generaţie faţă de cea care a precedat-o”, o treaptă superioară de dezvoltare a societăţii.
Peter Drucker spunea: „Educaţia alimentează economia şi modelează societatea”. Educaţia este creatoare de cunoştinţe şi specialişti în toate domeniile, iar atunci când ne referim la modelarea societăţii înţelegem formarea de noi modele, de noi conştiinţe şi cultură.
Noul concept de „sustainable employability” presupune formarea de persoane cu competenţe de bază: cognitive, sociale şi afective, care să le permită să obţină performanţe profesionale efective, creative, într-un mediu de muncă cu schimbări rapide.
Benjamin Britten spunea: „Învăţarea e ca vâslitul împotriva curentului: de îndată ce încetezi eşti împins înapoi”.

Secolul XXI marchează trecerea de la societatea industrială la societatea bazată pe cunoştinţe şi cultural intensivă, iar conceptul de dezvoltare durabilă cuprinde, pe lângă cele trei componente iniţiale: dezvoltarea economică, dezvoltarea socială, protecţia mediului (aspectul ambiental ecologic) şi componenta culturală şi componenta asigurării securităţii internaţionale, naţionale şi regionale.
Componenta culturală a fost adăugată structurii dezvoltării durabile prin contribuţia participanţilor la Summit-ul francofoniei de la Quagadougou, Burkina Faso, decembrie 2004, pentru că, aşa cum spunea Melina Mercuris, fostul ministru al culturii din Grecia: „Arta, cultura şi creativitatea nu sunt mai puţin importante decât tehnologia, comerţul şi economia”.

Securitatea internaţională, naţională şi regională reprezintă cadrul corespunzător dezvoltării celor patru componente ale dezvoltării durabile.
Strategiile de securitate trebuie să aibă în vedere: terorismul; securitatea energetică; proliferarea nucleară; schimbările climatice.
În acest sens acţiunile sunt conjugate. Astfel, cancelarul german Angela Merkel a propus crearea la nivelul Uniunii Europene a Consiliului European pentru Strategia Securităţii, în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso spunea că trebuie creată „comunitatea cunoaşterii şi inovării” prin implicarea celor trei elemente ale triadei cunoaşterii: universităţi, institute de cercetare şi industria.
În orice economie, educaţia este parte integrantă a infrastructurii sociale şi o componentă esenţială a consumului social.
Societatea contemporană a intrat într-o perioadă de rapide şi profunde transformări economice, sociale şi politice în contextul unui nou cadru al cunoaşterii realizate într-un sistem educaţional universitar antreprenorial.
Globalizarea economică se realizează în condiţiile formării pieţelor hipercompetitive, schimbărilor demografice, diversităţii etnice şi culturale crescute, tehnologiilor informaţionale, biotehnologiilor şi nanotehnologiilor.

În aceste condiţii constatăm dezechilibre grave între necesităţile educaţionale şi capacitatea educaţională.
Pe de altă parte, complexitatea sistemului educaţional rezidă şi din faptul că produsul său nu poate fi standardizat aşa cum se întâmplă în domeniul economico-industrial şi al afacerilor – şi de aici diversitatea produselor obţinute într-o piaţă globală a învăţământului superior.
Cu toate acestea, responsabilitatea mediului universitar este deosebit de mare pentru a asigura dezvoltarea durabilă a societăţii prin crearea „universităţilor durabile” cu „programe de studiu durabile”, care să asigure un înalt nivel al calificărilor şi obţinerea aşa-numiţilor „brainworkers”. Acest lucru presupune modificări de conţinut şi structură de curriculum, un mediu nou de învăţare, cu metode noi de predare şi învăţare: PBL- Problem Based Learning, WBL- Work Based Learning, PBL-Project Based Learning, CBL-Computer Based Learning, CPD-Continuing Professional Development.
La nivel internaţional se constată elaborarea de strategii naţionale ce vizează crearea universităţilor de clasă mondială în domeniul cercetării – universităţi ce realizează calitate la nivel de clasă mondială, instituţii de învăţământ superior de clasă mondială, şcoli de afaceri de clasă mondială.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

Jerome

Acum 14 ani

Texte ingineresti! Chemati intelectualii!
Raspunde

dodecaedru

Acum 14 ani

totul in Romania e cu bolta, se tinteste sa se ajunga pe banda de depasire DIRECT in elita mondiala! Daca ar fi asa de simplu, ar fi facut-o altii inainte. Din pacate o competenta sociala, ecologica, afectiva se educa in primul rand in cei 7 ani de acasa, care in Romania dispar din ce in ce mai mult in ceata si nu prin universitati de elita. Deficientele de educatie " preuniversitare" se vad la toata paleta de persoane publice romane.
Raspunde

Pentru dodecaedru

Acum 14 ani

Aveti un alambic tare intortocheat. Doriti sa fiti subtil. Spuneti mai pe sleau ca il cunoasteti si stiti ca este un needucat.
Raspunde

pentru 3

Acum 14 ani

ma refeream direct la continutul articolului si nu la autor cum se obisnuieste pe forum. Nu-l cunosc pe autor, dar din ce am citit despre si de el nu-mi permit sa-l declar needucat si nici nu cred ca este. PS. Un alambic este prin definitie intortocheat, de restul nu am nici o vina.
Raspunde

mircea

Acum 14 ani

de ce ati pus poza cu cel mai retardat om din universitatea ''Lucian Blaga''
Raspunde

Catre Mircea

Acum 14 ani

Oprean (julaul cel mare) da contracte faine la ziare si toti publica toate ocoselile lui. Dar cei care-l cunosc stiu ca este numai smecher, dar face pe savantu, altfel n-are loc la troaca cea mare.
Raspunde

Mircea cel Mare

Acum 14 ani

Acest ziar nu a scris nimic de sedinta Consiliului Judetean, din 26 nov., in care presedintele Bottesch i-a spus in fata lui Oprean ca discursul sau a fost o laudarosenie. Incep sa cred ca intr-adevar acest ziar sta la picioarele Ceausescului de la ULBS.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus