Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Fost-au noua in Parlament si se intorc doar patru

Fostul, actualul şi dacă l-ar lăsa Constituţia, şi viitorul preşedinte al României, Traian Băsescu, dădea o ultimă lovitură politică pe finalul primului mandat: referendum pentru parlament unicameral şi micşoarea numărului de parlamentari. Din ideea cu pricina nu s-a născut deocamdată nimic, doar că minţile luminate urzesc deja planurile pentru a se face voia preşedintelui şi a poporului, nu în ultimul rand. Aşa că la alegerile viitoare vom vota probabil nu nouă, ci maxim patru parlamentari. Să vezi atunci bătaie pe posturi. Şi ca bătaia să fie generală, se va schimba şi sistemul de vot. Sunt luate în calcul două posibilităţi: să se aleagă din fiecare colegiu candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi, sau să se meargă pe principiul votului de la preşedinţie, cu o finală între cei mai buni clasaţi.
„Cred că este foarte serioasă această discuţie. Toată lumea a fost nemulţumită de acest sistem de vot. Eu cred că asta chiar se va aplica şi nici nu ţine neapărat de modificarea Constituţei, aşa cum este cazul renunţării la sistemul de parlament bicameral. Se poate schimba legea, se poate scădea numărul de parlamentari, dar nu se poate renunţa la o cameră a Parlamentului fără schimbarea Consitutuţiei”, spune vicepreşedintele PD-L, Cornel Ştirbeţ.
Doar că acest sistem de vot ar crea ceva probleme liberalilor. La ultimele alegeri parlamentare, din PNL a obţinut doar câţiva parlamentari locuri directe în parlament. Restul au ajuns în legislativ doar datorită redistribuirii voturilor. La Sibiu, este cazul parlamentarilor Minerva Boitan şi Mircea Cazan. Cei doi nu numai că nu au reuşit să câştige majoritatea în colegiu, aşa cum au făcut Ioan Cindrea (PSD) şi Gheorghe Roman (PD-L), dar nici măcar nu au reuşit să obţină cele mai multe voturi în colegiu. De aici şi nemulţumirea celor din PD-L şi PSD. Ioan Cindrea, preşedintele PSD Sibiu susţine că în 2012 vom avea vot uninominl complet. „Sunt convins că va fi vot uninominal, doar că probbil că se va schimba configuraţia actulelor colegii”, a declarat Cindrea.
Şi democrat-liberalii speră la intrarea în vigoare a sistemului, de la alegerile viitoare: „Nu cred că pe această formulă se poate vorbi de dispariţia PNL. Va avea o altă pondere, probabil, în noul parlament, pe un astfel de sistem de vot, dar nu va dispărea. Ar fi o formulă de vot mult mai directă, varianta pe două tururi de scrutin. Primul vot ar fi probabil unul politic, dar în turul doi se va alege probabil şi omul, nu numai partidul”, spune Cornel Ştirbeţ.
Lieralii lasă ca timpul să treacă. „Este mult prea devreme de discutat”, spune Mircea Cazan, deşi este convins că PSD şi PD-L doresc să rămână cât mai singuri în viitorul parlament. „Ar fi foarte convenabil pentru ei, din punct de vedere politic” mai spune liderul PNL Sibiu.


Scorul alegerilor parlamentare din 2008 în judeţul Sibiu
Colegiul 1
1. Cornel Ştirbeţ – 39,89%
2. Eugen Mitea – 21,77%
3. Florin Orlăţan – 18,62%

Colegiul 2
1. Raluca Turcan, PD-L – 47,13%
2. Eugen Barbu, PSD – 20,42%
3. Virgil Popa, PNL – 16,32%

Colegiul 3
1. Gheorghe Roman, PD-L – 52,55%
2. Ilie Laţa, PSD – 16,97%
3. Gheorghe Stelian Petrescu, 13,09%

Colegiul 4
1. Ioan Cindrea, PSD – 51,53%
2. Dănuţ Voinea, PD-L – 30,79%
3. Mircea Opriş, PNL – 7,18%

Colegiul 5
1. Dan Nanu, PD-L – 35,62%
2. Mircea Silvestru Lup, PSD – 29,16%
3. Ilie Stoica, PNL – 15,83%

Colegiul 6
1. Constantin Trihenea, PD-L – 41,64%
2. Mircea Cazan, PNL - 33, 06%
3. Viorel Eugen Şoaită, PSD – 16,34%

Senat
Colegiul 1
1. Ion Ariton, PD-L – 49,38%
2. Nicolae Neagu, PNL – 20,18%
3.Ioan Stroie, PSD – 19,41%

Colegiul 2
1. Marcel Piteiu, PD-L – 45,02%
2. Viorel Arcaş, PSD – 34,70%
3. Laszlo Sajtos, PNL – 6,45%

Colegiul 3
1. Horaţiu Cercel, PD-L – 48,06%
2. Minerva Boitan, PNL – 23,30%
3. Constantin Morar, PSD – 21,44%


Parlamentari de Sibiu, dacă am fi avut vot uninominal, pe sistemul un singur tur de scrutin, la alegerile din 2008:

Camera Deputaţilor
Colegiul 1 – Cornel Ştirbeţ – PD-L
Colegiul 2 – Raluca Turcan – PD-L
Colegiul 3 – Gheorghe Roman – PD-L
Colegiul 4 – Ioan Cindrea - PSD
Colegiul 5 – Dan Nanu – PD-L
Colegiul 6 – Constantin Trihenea – PD-L

Senat
Colegiul 1 – Ion Ariton – PD-L
Colegiul 2 – Marcel Piteiu – PD-L
Colegiul 3 – Horaţiu Cercel – PD-L

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

dan sabau

Acum 14 ani

este foarte curios ca femeia asta,minerva boitan este acolo.Ea este un medic si un cadru universitar slab pregatit.Este plina de aere,ifose si o incredibila dorinta de parvenire la care se adauga o lacomie demna de harpagon.O nonvaloare care conjunctural a ajuns cu tenacitate dintr-un biet medic de tara ditamai senatorul .Noi,cadrele medicale de la scjs abia asteptam sa fie debarcata pentru a o pune la locul pe care il merita.Femeia asta proasta are atat de multi critici si si-a facut atat de multi dusmani incat va avea viata gre la sibiu dupa ce va primi un picior in curul ala gras pe care il are. Daca o asemenea nesimtita a ajuns senator ce sa mai zicem....
Raspunde

cristi

Acum 14 ani

dan sabau , ai dreptate 100%
Raspunde

ioana

Acum 14 ani

Bravo, cata dreptate ai!Asa este, subscriu...o nesimtita ahtiata dupa bani, Boitan, asta e!
Raspunde

dan

Acum 14 ani

votul complet uninominal este un pas inapoi... sa presupunem prin absurd ca in mai mult de 50 % din colegii, psd castiga cu 30%. sa mai presupunem ca in celelalte colegii ramase, castiga pdl cu 80%. asta poate insemna ca in general pe romania ar putea castiga pdl cele mai multe voturi, dar tara este condusa de psd, pentru ca au castigat cele mai multe colegii... daca ar fi fost asa la alegerile din 2008, probabil am fi avut un parlament format doar din pdl si psd. oare asta e reforma statului de care vorbeste basescu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus