Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Stirile de alta data. Iernile de pe vremuri

Erau vremuri când pensionarii îl chemau pe primar la raport, pentru că nu au locuri de parcare şi pentru că îşi rup picioarele din cauza gheţii. Erau vremuri când ningea de se cheltuiau munţi de bani pentru deszăpezire. Erau şi vremuri când la Păltiniş te duceai în decembrie în tricou. Este perioada primilor ani de mandat ai actualului primar.

30 decembrie 2002. Primarul Sibiului ales de numai doi ani, Klaus Johannis propune şi trece prin Consiliul Local o hotărâre prin care sibienii sunt obligaţi să cureţe trotuarele din apropierea locuinţelor sau a firmelor în care-şi desfăşoară activitatea. “Persoanele fizice sau juridice care nu respectă această hotărâre de Consiliu vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între câteva sute de mii de lei până la câteva milioane”, scria presa vremii.
Mai cald ca în acest an nu a fost niciodată, spun sibienii în aceste zile. Nimic mai fals. În 2002, în Sibiu nu era pic de zăpadă, iar de revelion au fost opt grade. “În schimb, anunţă meteorologii, vom avea parte de ploi şi de lapoviţă”, spun ziarele. De parcă nimic nu s-a schimbat.
Peste doi ani, în 2004, era coadă la urgenţe. Frig de crăpau pietrele, iar decizia primăriei prin care trotuarele trebuiau curăţate u avut un effect prea important. “Medicii sibieni s-au confruntat în ultimele trei zile cu peste 20 de cazuri de fracturi. Zăpada abundentă căzută în acest sfârşit de săptămână a format adevărate patinoare pe străzile din muncipiu. Dintre cele 142 de persoane care s-au prezentat la Urgenta, mai mult de 20 au suferit entorse sau fracture, scriau ziarele din 4 februarie 2004.
Vă mai amintiţi de Tiberiu Ţânţ? Directorul de la DPC. El propunea în ianuarie 2004 plombarea străzilor “la rece”. “Gropile care au apărut pe majoritatea străzilor imediat dupã ce s-au oprit ninsorile i-au dus în pragul disperării pe majoritatea sibienilor, care au şi început sesizările la adresa Primăriei. Directorul DPC spune că este conştient de această situaţie. "Vrem să facem un plan de intervenţie pe mai multe străzi din Sibiu unde este un adevărat dezastru. Ne însuşim sesizările făcute şi vom interveni cât mai curând posibil. Chiar mâine (n.r. astãzi) voi propune domnului primar plombarea specifică anotimpului rece”, spunea Ţânţ în ianuarie 2004.
Sare şi nisip din greu. După ce primarul s-a arătat mulţumit de modul în care s-a intervenit după primele ninsori din 2004, angajaţii primăriei s-au pus pe treabă. Aşa se face numai într-o singură noapte s-au împrăştiat 150 de tone de nisip cu sare. "Pentru luna decembrie specialiştii de la Direcţia economică spun că au primit o factură de 1,2 miliarde de lei, iar pentru luna ianuarie nu s-a facturat încă, dar după primele informaţii de la societatea prestatoare este vorba de 1,8 miliarde de lei" , declara în 2004 Marius Constantin, purtătorul de cuvânt al Primariei.
O lună mai târziu, pensionarii din oraş îl chemai pe primarul Johannis la raport. “Uniunea Pensionarilor din Sibiu l-a chemat pe primar la o întrunire pentru a-i face cunoscute problemele lor, iar cea mai stringenta pare cea legata de trotuarele necuratate de zapada si ocupate de masini. Johannis le-a explicat ca exista o hotarâre pentru acest aspect si pentru care se fac eforturi sa fie respectata, iar pâna acum s-au dat vreo 10.000 de amenzi pentru parcare în locuri interzise”, scria ziarul Obiectiv, în 20 februarie 2004.Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus