Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Autostrada Sibiu - Orastie va avea trei noduri pentru sibieni

Vom putea "urca" pe cei 36 de km pe care îi va avea autostrada Orăştie - Sibiu pe teritoriul judeţului Sibiu prin trei noduri - la Miercurea Sibiului, la Sălişte şi în preajma Zonei Industriale Vest.
Cei 82,07 km ai tronsonului de autostradă Sibiu - Orăştie ar trebui să fie circulabili, potrivit planului CNADNR, din 2013. Deocamdată, CNADNR a obţinut acordul de mediu.
Potrivit documentaţiei depuse de CNADNR, cei 36 de km de autostradă care vor traversa judeţul Sibiu urmează ruta Miercurea Sibiului - Apoldu de Jos - Amnaş - Aciliu - Sălişte - Săcel - Cristian şi Sibiu. Pe teritoriul acestor localităţi, urmează să fie amenajate 19 poduri, viaducte sau podeţe casetate. Cele mai mari vor fi un viaduct de aproximativ un kilometru lungime înainte de Sălişte şi un alt viaduct de peste 1,2 km în Pădurea Dosu Mare. Nodurile rutiere prevăzute pe teritoriul judeţului Sibiu sunt amplasate la km 47+060 de la Miercurea Sibiului, la km 66+290 la Sălişte şi cel de la km 82+070, care va face legătura cu Zona Industrială Vest. De altfel, aici va fi realizată şi conectarea autostrăzii Sibiu - Orăştie la cei 17 km de centură a Sibiului cu profil de autostradă.
Autostrada va avea câte două benzi pe sens, late de 3,75 de m fiecare, cărora li se adaugă o bandă de siguranţă de 0,5 m. Între cele două sensuri de mers, banda mediană va măsura trei m. Pe fiecare parte a autostrăzii vor fi prevăzute benzi pentru oprire de urgenţă, late de trei metri, dintre care 0,5 metri vor fi neasfaltaţi. Pe teritoriul judeţului Sibiu, aceeaşi autostradă va mai avea câte un spaţiu de parcare şi odihnă pe fiecare sens de mers. În plus, lângă nodul rutier de la Sălişte va fi amplasat şi unul din cele două centre de întreţinere ale sectorului de autostradă Sibiu - Orăştie.

16,5 ha de pădure defrişate

Autostrada va trece la 60 de m de casele din Băile Miercurea Sibiului, drept pentru care vor fi amplasate panouri fonoabsorbante cu o înălţime de trei m pe o distanţă de 700 de m, cărora li se va adăuga şi o perdea forestieră. Faţă de Miercurea Sibiului, autostrada va trece la o distanţă de aproximativ 400 de metri. Panourile fonoabsorbante de 2,5 m înălţime vor fi instalate pe aproximativ 1.500 de metri. Tot aproape de autostradă, aproximativ 60 de m, va fi şi localitatea Apoldu de Jos, care va fi protejată de zgomote cu panouri de 2,5 m înălţime pe aproape doi kilometri. În fine, protejate cu astfel de panouri pe o lungime totală de aproape un kilometru vor fi şi localităţile Săcel şi Cristian - autostrada se va afla, în aceste cazuri, la cel puţin 450, respectiv 300 de metri, de zonele locuite.
Chiar dacă viitoarea autostradă nu cere demolarea unor construcţii existente, pădurile nu vor scăpa intacte pe mai bine de 16,5 hectare. Între Cristian şi Săcel, din pădurea Dosu Mare vor fi tăiaţi copacii de pe o suprafaţă totală de 125.300 de mp. Suprafaţa defrişată este cerută pentru aproape doi km de autostradă. În plus, pădurea Amnaşului (lângă Apoldu de Jos) şi pădurea de pe Dealul Bucium (lângă Aciliu) vor mai fi defrişate pe suprafeţe de 29.750, respectiv 10.500 de mp.

Promisiuni

Tronsonul dintre Sibiu şi Orăştie face parte din celebrul coridor paneuropean IV. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în trimestrul al treilea al anului trecut. Potrivit CNADNR, ar mai dura trei luni până la obţinerea autorizaţiei de construcţie. După licitaţia pentru angajarea unui constructor, cei 82,07 km ar trebui finalizaţi în 36 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor. Valoarea totală a proiectului este estimată la 823,89 de milioane de euro, bani asiguraţi din bugetul de stat şi din fonduri europene. Pentru acest an, Ministerul Transporturilor nu a dat semne că îşi şi doreşte să lanseze licitaţia de execuţie a lucrărilor, precizând în proiectul de buget că îşi propune "acţiuni de pregătire a documentaţiilor tehnice pe diferite tronsoane ale autostrăzii Nădlac - Deva - Sibiu - Piteşti", cu accent deosebit pe porţiunea Orăştie - Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

me

Acum 14 ani

suna frumos pe hartie insa am rezerve ca va fi gata in 2013
Raspunde

Jean

Acum 14 ani

La pastele cailor cu autostrazile........
Raspunde

ioan

Acum 14 ani

in strainatate, daca alfa lumea ca la 60 de m ti se baga o autostrada, se raliau toti, faceau actiuni sa mute autostrada mai departe. degeaba bagi panouri ca tot te polueaza fonic. de asemenea.....defrisarea unei asemenea suprafete de padure ar trebui permisa doar daca se stabilieste in scris in contract ca acceasi suprafata sa fie altundeva plantata....daca nu pe raza judetului sb...undeva in amarata de moldva, de-o parte si de alta de drum, ca sa de-a nastere unei perdele protectoare si sa nu mai ramana oamenii inzapeziti la fiecare viscol. in rest...hai sa vedem cand se apuca de treaba, ca de terminat stim noi cum merg lucrurile in tara asta
Raspunde

noi

Acum 14 ani

cu porcul asta fara gat ministru, nu se face nimic !!!!doar se fura !!!
Raspunde

MB

Acum 14 ani

bai ma lasi !?!? 60 m este mai mult decat bine. Actualul "drum european" trece direct prin localitati la 2 m (uneori poate si mai putin) de ferestrele oamenilor. Crezi ca se mai plange cineva ca viitoarea autostrada va trece la 60 m? Cat despre realizare, s-ar putea sa se faca totusi, chiar daca probabil va fi finalizata cu intarziere...nu mult, cat sa coincida cu viitoarele alegeri.
Raspunde

Sibiu.Net

Acum 14 ani

probabil prin 2020 vom circula pe autostrada Sibiu-Orastie, cu toate ca o firma mare ar putea termina cei 82 km in 12 luni....
Raspunde

weekender

Acum 14 ani

Vand teren 2000 ha in apropierea viitoarei autostrazi Sibiu - Orastie, langa Orastie
Raspunde

apangepelopo

Acum 14 ani

primarul din miercurea sibiu ,troanca ioan,refuza sa dea al 13 lea salariu la angajatii prmariei,cu toate ca este prevazut in contractul de munca
Raspunde

lica

Acum 14 ani

2013?cred ca ai confundat.mai bine zii 2300.suna mai realist!
Raspunde

[email protected]

Acum 13 ani

Vand teren 0,84 ha in apropierea viitoarei autostrazi Sibiu - Orastie, langa Orastie tel 0741104602
Raspunde

seby.popa29

Acum 12 ani

vind teren in locul unde trece autostrada sibiu-orastie
Raspunde

K.Samuel

Acum 12 ani

De ce bagati in continuare placa cu \"nu se face nimic\" cand s-a vazut ca s-a miscat cat de cat cu actuala guvernare?<br><br>Poate nu cat s-ar fi putu, dar cu siguranta sunt motive de optimism.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus