A înnebunit vremea. Atâta zăpadă ca anul acesta nu am văzut niciodată. Ca să nu mai vorbesc de atâtea coduri galbene şi portocalii. Unde mai e încălzirea globală în toată treaba asta? Am vrut să mă lămuresc la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud. M-a lămurit şeful serviciului de prognoză din Sibiu, Mihaela Stăncescu.
Reporter: A fost, sau încă mai este, o iarnă anormală?
Mihaela Stăncescu: Putem spune că a fost o iarnă anormală pentru luna decembrie şi prima jumătate a lunii ianuarie. În această perioadă au fost variaţii destul de rapide între cald şi rece. Dacă este să caracterizăm luna decembrie şi prima jumătate a lunii ianuarie putem spune că a fost mai cald decât în mod obişnuit.
Rep.: De ce?
M. S.: Pentru că în 25 decembrie spre exemplu s-au înregistrat 16 grade celsius. Şi iar văs pun că în ultima zi din an au fost 14 grade celsius în Sibiu. Deci a fost mult mai cald decât în mod normal.
Rep.: Şi atunci cum îmi explicaţi faptul că am văzut iarna asta mai multă zăpadă decât în toate iernile de până acum?
M. S.: Au mai fost ierni cu căderi mari de zăpadă şi îmi amintesc foarte clar, în cei 15 ani de activitate, că iarna anului 1995 a început în noiembrie. Şi a fost o iarnă lungă. Ce v-a mirat poe dumneavoastră iarna aceasta a fost faptul că am avut multe variaţii de la cald la rece. În trei, patru zile, se schimba regimul termic. Ţin minte foarte bine că în 21 decembrie, dimineaţa, am avut minus 21, minus 20.8 grade celsius, pentru ca în 23 decembrie să avem 14 grade la prânz. Aici a fost partea neobişnuită a lucrurilor. Dar din ianuarie vorbim de o iarnă adevărată. Abia atunci a început iarna adevărată.
Rep.: Păi acum iar s-a încălzit puţin.
M. S.: Da, numai acum, zilele acestea două avem parte de o uşoară încălzire, dar din 13 februarie iarăşi se răceşte vremea. Ciclonii mediteraneeni care au avut putere în decembrie, au fost foarte activi, mai activi decât în mod normal, acum au mai pierdut din putere, iar masa caldă pe care au transportat-o nu a mai fost atât de însemnată ca în luna decembrie.
Rep.: Şi atunci când se termină iarna asta?
M. S.: Nu pot să vă spun. Noi nu facem prognoze pe o durată mai mare de şapte zile. Şi după trei zile probabilitatea prognozelor scade.
Rep.: Temperaturile de minus 20 şi ceva de grade sunt normale?
M. S.: Dar aproape în fiecare an avem parte de asemenea temperaturi. Din memorie vă pot spune că ierni grele, cu perioade de câteva zile în care temperatura s-a menţiunut foarte scăzută, am mai avut în 1963, 1985 şi 1967. Vorbim în special de luna ianuarie. Deci nu este unic, nu a excelat ianuarie 2010 cu nimic.
Rep.: Ne-am obişnuit noi cu ierni mai domoale.
M. S.: Da, ne-am obişnuit cu ierni mai blânde. Iarna cea mai blândă de până acum a fost decretată 2006 – 2007, ca regim termic.
Rep.: Dacă nu ştim când se termină iarna, geruri ca în ianuarie ştim dacă o să mai avem?
M. S.: Geruri ca în 22 – 24 ianuarie nu cred că se vor mai vedea de acum încolo. De acum deja se schimbă, ne ducem către anotimpul de primăvară. Ger nu cred că vom mai avea. Dar vom mai avea parte de ninsori, să ştiţi!
Rep.: Există încălzire globală?
M. S.: Nu pot să vă răspund la întrebarea aceasta. Nu este domeniul meu. Ce aţi auzit dumneavoastră la televizor asta ştiu şi eu, temperatura medie globală a crescut cu 0,6 grade. Mai mult nu ştiu. Aţi văzut că dezbateri pe această temă există şi la nivel înalt.
Rep.: În ultimii ani avem o succesiune foarte rapidă de la iarnă la vară.
M. S.: Da, în ultimii ani s-a scurtat primăvara. Nu şi toamna, care în ultimii ani s-a lungit. În iarna 2008 – 2009 am avut luna decembrie caldă, mai apropiată ca temperaturi de toamnă. În acelaşi timp primăvara se scurtează pentru că o dată ce luna decembrie este mai blândă iarna se mută mai către primele luni ale anului, până spre martie, care era lună de primăvară. Nu este o regulă este ceea ce am observat în ultimii ani zona noastră.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mihaela Stăncescu
Vizualizari: 357
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Satuldeprosti
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Lidia blajan
Acum 7 ore
Marius
Acum 8 ore
Asen