Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Expozitie Theodor Pallady la Brukenthal

În Palatul Brukenthal, la Cabinetul de Stampe, a avut loc deschiderea expoziţiei intitulate ARMONII STINSE. THEODOR PALLADY (1871-1956). DESENE. Vernisajul din 13 iulie a deschis expoziţia ce va putea fi vizitată până în data de 5 septembrie.
Muzeul Naţional Brukenthal deţine în colecţiile sale de grafică peste 300 de desene ale maeştrilor artei din România interbelică. Între acestea se distinge un grup de 46 de desene semnate de Theodor Pallady (1871-1956). Personalitate distinctă a artei româneşti, Pallady a fost unul din pictorii aflaţi în contact direct cu reprezentanţi ai simbolismului, fauvismului şi cubismului activi la Paris, în primele decenii ale secolului XX. Comparat adesea cu Henri Matisse, cu care a păstrat o relaţie de prietenie întreaga viaţă, Pallady a creat într-o tonalitate proprie, aspirând mereu spre desăvârşire. O anume asceză a spiritului, l-a îndemnat să  aleagă esenţa, mai degrabă decât materia. De aceea, desenul a constituit pentru Pallady forma cea mai potrivită de expresie. Desenele, însoţite adesea de note şi datări precise, completează jurnalul însemnărilor zilnice. Dialogul cu sine constituie marca definitorie a artistului.
Expoziţia organizată în sălile Cabinetului de stampe al Muzeului Naţional Brukenthal include desene reprezentative pentru creaţia palladiană. Figuri în interiorul atelierului,  portrete, naturi statice şi peisaje prezintă în armonii stinse temele predilecte ale artistului.   

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus