Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Vescan, pe "urmele" lui Brukenthal

Achiziționat acum trei săptămâni cu 155.000 de euro, cel mai faimos ”Car cu boi” pictat de Nicolae Grigorescu a devenit prima lucrare deținută de un colecționar privat, dar expusă public în România postdecembristă.
Tabloul a fost cumpărat în cadrul unei licitații de către Mircea Vescan (foto), om de afaceri din Mediaș, aflat la prima achiziție de acest fel. După licitație, Vescan a fost de acord ca tabloul să fie expus cel puțin un an în Salonul de muzică al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Baronul Samuel von Brukenthal a fost primul colecționar de artă din actualul spațiu românesc care și-a prezentat publicului operele achiziționate.

Achiziție pentru copiii copiilor

Mircea Vescan, președinte al Asociație Patronatelor din Industria Gazului și acționar principal al Armax Gaz SA, spune că decizia de a cumpăra tabloul a fost luată pe loc. ”Un prieten m-a chemat la licitația organizată de Artmark. Nu avem de gând să cumpăr ceva, a fost un gest nepremeditat. Dar este o achiziție bună și pentru copiii copiilor mei. Este prima achiziție de acest fel, nu sunt un colecționar și nici nu am de gând să devin”, spune Vescan.
Imediat după licitația din 30 septembrie, omul de afaceri a fost contactat de mai multe muzee, dar a ales să își expună tabloul intrat în proprietatea sa la Sibiu. În decembrie, Vescan speră să expună lucrarea și la Mediaș, orașul în care locuiește, în cadrul Muzeului Gazului. ”Pentru câteva săptămâni. Dar m-aș bucura să fie expus și în alte locuri din țară. Am cumpărat acest tablou pentru toți românii și nu spun acest lucru din populism”, adaugă Vescan.

Tradiție reînnoită

Expertul casei de licitații Artmark, Ioana Cristea, totodată șefă de secție în cadrul Muzeului de Artă din București, a remarcat și coincidența evenimentului de joi. ”Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când un colecționar achiziționează o lucrare și o oferă publicului. Și nu oriunde, ci la Muzeul Național Brukenthal, care este primul loc din spațiul românesc în care o colecție privată de artă a fost deschisă publicului”, a remarcat Cristea. Ea spune că, în România postdecembristă, astfel de lucrări de artă au mai fost tranzacționate, dar niciodată prezentate publicului. ”Ceea ce se întâmplă astăzi este inedit pentru mentalitatea culturală românească. Oamenii adună, tezaurizează, dar nimeni nu vede”.

Contract fără bani

Mircea Vescan și Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, au semnat în cadrul ceremoniei de azi și un contract, pe o perioadă de un an, cu posibilitate de prelungire. Potrivit contractului, Mircea Vescan oferă tabloul spre expunere fără a pretinde bani, iar de celalaltă parte, nici Muzeul sibian nu solicită vreo sumă pentru depozitare. De mai mulți ani, o serie de colecționari privați au ales să își păstreze lucrările achiziționate la Muzeul Brukenthal, din motive de securitate, plătind sume generoase pentru acest lucru.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

bes

Acum 13 ani

Felicitari pentru gest!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus