Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Vietile ascunse ale orasului. Serial pentru minte, inima si arhitectura

Intrarea într-un nou an nu mai aduce „buchetul de speranţe” obişnuit altă dată, semn evident că suntem prinşi într-o schimbare fundamentală. S-a ajuns ca percepţia comună, populară, să indice că orice schimbare ar fi, e spre rău ! Şi cum n-ar fi, cel puţin pe aceste meleaguri, dacă:

-           furtul de la stat rămâne nepedepsit,

-           justiţia este incapabilă să rezolve marile procese, sau e chiar complice cu infractorii

-           tinerii valoroşi pleacă definitiv din ţară,

-           specialiştii (mai ales cei din sănătate) pleacă şi ei spre Vest,

-           indicii demografici devin catastrofali (nemaivorbind despre milioanele de avorturi, despre care oamenii bisericii spun că atârnă foarte greu în balanţa dezastrului moral românesc, şi nu poate rămîne nepedepsit...).

Gândind asupra fenomenelor de dezagregare la care asistăm, şi chiar au ajuns să nu ne mai atingă în cruda lor lumină, ne putem da seama câtă dreptate are Principele Radu al României când insistă asupra valorilor date azi la o parte: identitate naţională, patriotism local, mândria de a fi român, credibilitatea instituţiilor statului şi profesionalism! Fără toate acestea, asigurate prin lucrarea unor conducători adevăraţi, un specialist nu va mai rămâne, chiar fiind bine plătit, în mijlocul mizeriei, haosului, dispreţului faţă de România...

Din nou şi din nou, revenim la experienţele trecutului, care, pentru un popor ce vrea să dăinuiască, se adună într-o „memorie socială” şi este un permanent izvor pentru a rezolva noile sfidări, economice sau spirituale. Cine nu cunoaşte istoria, nu o pătrunde în înţelesurile ei specifice pentru poporul în care s-a născut, va repeta aceleaşi greşeli şi va suporta aceleaşi necazuri, chiar de mai multe ori într-o viaţă !!

Iată exemplu concret, românesc:

- 1948 – naţionalizarea, adică statul comunist fură de la industriaşii mari şi mici, de la agricultorii mari până la cei mai mici, de la biserici, de la toţi cei harnici, dar îi avantajează doar pe conducătorii comunişti – care profită personal de locuinţe de lux, birouri luxoase, vacanţe şi chefuri neruşinate, etc.

- 1970 – începe aşa-zisa modernizare a industriei, de fapt imposibilitatea statului comunist de a asigura progresul ţării şi apelarea la îndatorarea financiară de la „duşmanii capitalişti”! Urma plata, până în 1989, prin îndobitocirea şi deprimarea unui întreg popor... Dar poporul nu a învăţat nimic, îl votează de trei ori pe Iliescu şi ciclul se reia:

- 1990 – începe o nouă naţionalizare (căreia i se spune, culmea, privatizare!), adică se transferă de la adevăraţii proprietari, care încă trăiesc şi au urmaşi, aproape toate bunurile furate de către stat direct clienţilor privilegiaţi (comunişti, securişti, colaboratori...). Nicăieri, niciodată, capitaliştii care aduc prosperitate pieţei naţionale nu s-au născut peste noapte! Ei apar în timp, prin selecţie naturală, nu prin liste de servicii speciale sau informatori...

- 2009 – dată fiind imposibilitatea statului neo-comunist de a asigura progresul real al ţării, se reia îndatorarea înrobitoare la finanţa mondială (F.M.I., Banca mondială,etc.).

Sa vă mai spun ce urmează ?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 152

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus