Vara la Sibiu începe cu Festivalul de Jazz, continuă cu Festivalul de Teatru, cu Artmania şi cu Festivalul Medieval.
Iarna...avem Târgul de Crăciun. Atât. De fapt dacă ne gândim bine, nici în celălalte anotimpuri nu prea se întâmplă mare lucru. O dată la doi ani Astrafilm şi cam atât. Sibiul în afară de sezonul estival nu trăieşte. Fiecare ne facem viaţa noastră culturală şi o populăm cu activităţi şi momente singulare, dar oraşul în restul perioadelor nu oferă mai nimic.
Eu nu înţeleg, spre exemplu, de ce Festivalul Medieval se organizează vara. De ce nu în aprilie sau în octombrie. Vara ne cheamă la mici şi bere, nu la o sărbătoare a oraşului. În general, cred că strategia de calendarizare a evenimentelor culturale adresate marelui şi numerosului public, trebuie regândită. Nu trebuie să le înghesuim toate în cele trei – patru luni de căldură.
Dar să revin la comparaţia din titlul acestui comentariu. Dacă vara avem evenimente de calibru, bine organizate (aproape toate) şi care realizează o agendă de invidiat de restul ţării şi nu numai, iarna avem doar Târgul de Crăciun! Privind târgul de anul acesta, putem afirma că agenda estivală a Sibiului este singurală iar balansul este total inegal cu perioada hibernală, atât ca multitudinea evenimentelor cât şi referindu-ne la calitatea acestora.
Ideea organizării Târgului de Crăciun este salutară şi inspirată. Un oraş ca Sibiul are nevoie de un astfel de eveniment. Doar că, Târgul de Crăciun, trebuia să fie scânteia care pornea un sezon hibernal la Sibiu. De la Târgul de Crăciun trebuia să se realizeze un întreg sezon de iarnă. Nu a fost aşa, mai mult, anul acesta remarcăm chiar un regres.
Conceptul târgului de Crăciun nu ne aparţine, este important din mediul european occidental, fiind un mod excelent de a sărbători Crăciunul şi Anul Nou, într-un oraş de sorginte medievală. Sibienii când merg la Viena sau Strasbourg sau în alte oraşe europene, vin încântaţi de târgurile de acolo, ce îţi oferă o impresie de turtă dulce şi brad de Crăciun.
Cineva, sincer nu ştiu cine, a adus această idee şi la Sibiu şi în urmă cu câţiva ani am putut găsi primele căsuţe în Piaţa Mică. Astăzi Târgul de Crăciun este în Piaţa Mare şi practic adună oraşul împreună, de sărbători.
Calitatea ridicată a celorlalte evenimente culturale sibiene, adresate publicului larg (Festivalurile de teatru, jazz, film documentar sau Artmania) mă face să afirm că Târgul de Crăciun lasă de dorit şi nu se ridică la standardele culturale sibiene.
Să nu fiu prost înţeles, Târgul de Crăciun este binevenit, este o ideea excelentă, trebuie să le mulţumim organizatorilor, dar trebuie să ridice ștacheta. Este păcat că după aceasta ediţie din 2010 unicele cuvinte ce umblă prin târg să fie cele legate de bani şi de scumpete. Trebuie să remarc buna intenţie a organizatorilor de a aduce produse de calitate spre vânzare, dar nu este de ajuns. Sincer, ca un trecător sau turist, nu vreau să plec din târg cu zece căciuli de lână, cu vată pe bâţ şi cu două icoane şi o casetă de semi-manele şi multe dulciuri. Din păcate s-a început cu cca. 40 de căsuţe şi s-a terminat cu sub-jumătate dintre ele încă funcţionale după o lună.
De lăudat scena din lemn elegantă, dar muzica era infernal de puternică şi de proastă calitate. Bradul frumos, dar prea sărac. Patinoarul deschis este, spun eu, cel mai inspirat punct al Pieţei Mari în sezonul de iarnă. Nu are legătură cu Târgul de Crăciun, dar fac pereche bună. Este foarte frumos să patinezi alături de Palatul Brukenthal. În schimb maşinuţele şi restul de maşini sunt murdare şi aduc o pată urâtă asupra Pieţei Mari şi asupra Târgului.
Putem trece peste cele amintite, pentru că nu-i aşa, ele se pot regla la viitoarea ediţie. Totuşi, ceea ce este cel mai supărător este faptul că în afară de a pune la dispoziţie casuţele şi scena, organizatorii nu fac absolut nimic pentru a avea un Târg de Crăciun reuşit. Doar un site, puţin mediatizat nu ajută cu nimic. Nu s-au făcut evenimete, nu s-a organizat Crăciunul sau Anul Nou. De ce nu s-ar face o zi/seară a marţipanului sau ceva de genul, sau o zi/seara tradiţională (românească, săsească şi sibiană)? De ce nu s-ar face ceva dedicat copiilor?
Evenimente, acţiuni şi multe altele se pot face, iar Sibiul, aşa cum am mai afirmat, este deschis şi pregătit la un plus de valoare cultural şi social, Sibiul fiind în acest sens un exemplu pentru restul ţării.
Tocmai pentru că suntem exemplul pozitiv, nu ne putem permite semi-evenimente şi tocmai de aceea cred că Târgul de Crăciun trebuie să continue, dar de anul acesta să se ridice la standardul sibian.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe
Instagram /
Facebook /
YouTube
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Alex
Acum 6 ore
Borat Sagdiyev
Acum 6 ore
Sibianul turmentat
Acum 7 ore
Mika
Acum 7 ore
Kokos