Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Aproape 7.000 de gogosi vor fi impartite participantilor la "Parada Lolelor", la Sibiu si Agnita

 

Organizatorii paradei tradiţionale a breslelor din judeţul Sibiu au anunţat, miercuri, că aproape 7.000 de gogoşi vor fi distribuite spectatorilor la cele două parade stradale ale "lolelor" care vor avea loc, la sfârşitul săptămânii, la Sibiu şi Agnita, transmite corespondentul Mediafax.
Cei 220 de participanţi activi la reconstituirea obiceiului "Fuga Lolelor" vor pregăti peste 1.800 de gogoşi pentru parada care va avea loc, sâmbătă, în municipiul Sibiu şi alte 5.000 de gogoşi pentru parada de duminică de la Agnita, loc tradiţional de desfăşurare a obiceiului.
"Noi, cei care participăm la paradă, o să distribuim gogoşi spectatorilor din cleştii speciali de lemn care fac parte din costumul de «lolă». Distribuirea de gogoşi este parte a obiceiului, la fel şi purtarea biciului şi a unei talăngi pentru a face zgomot. «Lolele» care vor defila prin Sibiu au rolul de a alunga iarna şi spiritele rele. În acest an, sărbătorim o sută de ani de la prima paradă comună a breslelor, de aceea organizăm parade şi în alte localităţi, în afară de Agnita", a declarat, într-o conferinţă de presă, Bogdan Pătru, preşedintele Asociaţiei "Breasla Lolelor" de la Agnita.
Potrivit acestuia, la paradă vor participa 220 de "lole" din România şi Germania, cu vârste cuprinse între 3 şi 75 de ani.
Un moment special pregătit de organizatori pe durata paradei din municipiul Sibiu este demonstrarea măiestriei celor care poartă biciuri.
Obiceiul "lolelor" îşi are originea în secolul al XVII-lea când se practica nu doar în Transilvania, ci şi în localităţi din Austria, Elveţia şi Germania.
Există multe legende privind originea acestui obicei, cel mai probabil însă, acesta este legat de tradiţia înmânării lăzilor de breaslă noilor conducători, acestea fiind păzite împotriva spiritelor rele de personaje mascate numite "lole".
În anul 1872, când Universitatea Săsească a desfiinţat breslele, obiceiul a fost întrerupt. În anul 1911, tradiţa a fost reînviată prin organizarea unei parade comune cu însemnele breslelor şi fuga "lolelor" pe străzile oraşului, pentru alungarea spiritelor rele.
În prezent, parada se desfăşoară pe străzile localităţii Agnita şi este condusă de breasla cizmarilor, urmată de breslele croitorilor, blănarilor, dogarilor şi personaje stranii, simbolice.
Costumul "lolelor" este alcătuit dintr-o pânză albă pe care sunt cusute bucăţi de material negru cu elemente simbolice specifice fiecărei bresle.
În mână, "lolele" poartă un bici pe care, la un semn al căpeteniei, îl pocnesc pentru a alunga spiritele rele.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus