Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiu: Aproximativ 50 de asistenti medicali au cerut sa plece din tara, in ultimele doua luni

 

 Liderul sindicatului Sanitas Sibiu, Dan Pirnoiu, a declarat, marţi, că "instituţiile medicale sunt depopulate" pentru că "toată lumea îşi face cerere să plece dincolo", doar în ultimele două luni aproximativ 50 de asistenţi medicali din judeţ depunând actele pentru plecarea în străinătate.
Dan Pirnoiu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că fenomenul este acelaşi şi în cazul medicilor, mai ales medici rezidenţi şi stagiari, dar şi în cazul infirmierelor, transmite corespondentul Mediafax.
"Toate instituţiile medicale sunt depopulate. Nu mai avem medici, nu mai avem asistente medicale, nu mai avem femei de serviciu, nu mai avem infirmiere. Toată lumea îşi face cerere să plece dincolo. Vin cu grămada şi asistenţi, şi medici rezidenţi, şi tot felul de categorii. O să ajungem să ne tratăm singuri cu ce putem, pentru că nu o să mai aibă cine să ne trateze. Medicamente nu sunt, materiale sanitare nu sunt, personalul pleacă", a declarat Dan Pirnoiu, liderul Sanitas Sibiu.
Potrivit acestuia, doar în ultimele două luni aproximativ 50 de asistenţi medicali au cerut să plece din sistem pentru că şi-au găsit loc de muncă în afara ţării.
"Sunt zeci de asistenţi medicali care pleacă. Zeci. Şi astăzi (marţi - n.r.) am semnat actele pentru trei asistenţi medicali care pleacă în Vest. La medici nu am o statistică exactă, dar sunt medici rezidenţi, stagiari, tineri care au terminat facultatea şi nu-şi găsesc locuri şi pleacă încet - încet. Statistica arată că, la nivel naţional, sunt în jur de 5.000 de cadre medicale care pleacă şi părăsesc sistemul şi, de regulă, pleacă cei mai buni. O să rămânem în situaţia în care o să avem mari probleme să acoperim serviciile cu personal", a declarat Pirnoiu.
El a spus că cei mai mulţi asistenţi medicali din Sibiu pleacă în Spania, Germania, Elveţia, Franţa şi Austria. Sunt, de asemenea, cadre medicale care şi-au găsit locuri de muncă în Noua Zeelandă şi SUA.
Potrivit lui Pirnoiu, salariile pe care le câştigă asistenţii medicali în afara ţării depăşesc 2.000 de euro pe lună, în timp ce în România salariul mediu al unui asistent medical este cuprins între 700 şi 900 de lei.
Potrivit statisticilor, în judeţul Sibiu, sunt aproximativ 4.000 de asistenţi medicali, majoritatea făcând parte din sindicatul Sanitas.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 256

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus