Miercuri,
15.01.2025
Cer Senin
Acum
-7°C

Dosarul Clamparu, punct final: 67 de ani si jumatate de puscarie

 

La şapte ani de la începerea procesului în Dosarul Clămparu, justiţia din România a apucat să îşi spună cuvântul final. După ce la finele lui februarie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins recursul promovat de inculpaţi, dar şi de procurori, împotriva hotărârii de la Curtea de Apel Alba, în ultima zi a săptămânii trecute, şapte din cei opt inculpaţi în dosar au fost ridicaţi şi duşi la puşcărie.

Procesul din dosarul Clămparu a început în 2004, la Bucureşti. A fost strămutat la Sibiu la finele lui 2005, unde hotărârea finală a fost dată în 2008. Pedepsele date de magistraţii sibieni au fost de închisoare între cinci ani şi nouă ani şi şase luni. Evident, decizia a fost atacată la Curtea de Apel Alba, unde noul proces a mai durat până în martie 2010. Atunci, Curtea de Apel Alba a admis apelul formulat de procurorii sibieni şi, rejudecând, a împărţit anii de puşcărie. Cel mai mult a primit liderul grupării, Ioan Clămparu, cel care este dat dispărut încă din mai 2004, bănuindu-se faptul că se ascunde în Spania. Cea mai mică pedeapsă acordată a fost de cinci ani de închisoare.

Și această decizie a fost atacată la instanța superioară, dosarul fiind înregistrat în mai 2010. După patru amânări, pe 23 februarie 2011 a fost pronunțată decizia finală: au fost respinse atât recursurile procurorilor DIICOT, cât și cele depuse de inculpați, menținând astfel decizia Curții de la Alba.

Cei care au fost ”ridicați” la finele săptămânii trecute, însă, vor beneficia de deducerea din pedepsele aplicate a duratei reţinerii şi arestării preventive, care se întind pe aproximativ trei ani.

Inculpații din dosarul Clămparu au fost judecați pentru trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani. Achetatorii au demonstrat faptul că cei din grupul lui Clămparu au închegat, din 2001, o rețea de trafic de persoane racolate din Prahova, Neamț și Sibiu. Fetele astfel racolate erau duse în Spania, unde li se rețineau documentele de identitate și erau obligate să se prostitueze. Clămparu și-a cunoscut membrii rețelei în penitenciarul Aiud, unde executa o pedeapsă pentru omor. De aici a fost eliberat condiționat în 1999, după executarea a două treimi din pedeapsa de 15 ani de închisoare.

 

 

Pedepsele din dosarul Clămparu

 

Clămparu Ioan 13 ani închisoare

Mihăilă Dan - 10 ani şi 6 luni închisoare

Pop C-tin Ovidiu - 9 ani închisoare

Stanciu Marian - 8 ani şi 6 luni

Ciufu Bogdan Valentin - 8 ani închisoare

Şamu Vilmoş - 7 ani şi 6 luni închisoare

Cioflan Cristian Ştefan - 6 ani închisoare

Popeanu Cornel - 5 ani închisoare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

un sibian

Acum 13 ani

Se pare ca lncepe sa lucreze si justitia nu numai procurori
Raspunde

Cozma

Acum 13 ani

Pai da dar uite ca 6 ani au executat de puscarie mai au 6 fiecare. La fel ca si in cazul Clanului Tampla vor face cu toti recurs sau cine stie ce metoda judiciara vor aplica pentru a scapa mai repede,
Raspunde

criteriu

Acum 13 ani

ciorro-tziganii vor face orice. clamparu iese si omoara pe primul agarici. procurorii sa se ascunda
Raspunde

cristi

Acum 13 ani

cam subtiri pedepsele. daca toti ies dupa executarea a 2/3 din pedeapsa, minus circa 3 ani executati deja, rezulta ca in curand ne intalnim cu ei pe strada
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus