Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Episoade culturale

Un amic, proaspăt mutat de la Bucureşti la Sibiu, imi spunea că îi place la Sibiu şi pentru că aici în fiecare seară găseşte un moment cultural la care merită să mergi. Astfel îţi poţi realiza un program diversificat şi interesant în fiecare zi. Acesta este unul dintre rezultatele spontane şi total particular gândite a anului 2007 şi a capitalei culturale. Sibienii, întreprinzătorii sibieni au creat o adevărată reţea de mici momente culturale care se desfăşoară nonstop pe întreaga durată a anului. Banii investiţi în acest adevărat calendar cultural al Sibiului sunt 100% particulari, iar acest element aduce o notă în plus acestui element cultural la fel de fundamental pentru oraşul nostru. Aceste mici episoade culturale unesc marile evenimente ale Sibiului cultural, ajută aceste proiecte mari, practic îmbracă anul cultural sibian. Sunt nasturii, sunt cataramele sunt elementele ce aduc specifcul într-o ţinută, ce aduc stilul.

Cafenele, cluburile, librăriile şi alte spaţii publice ale oraşului ne oferă teatru, poezie, expoziţii de fotografie sau pictură, dezbateri, concerte, întâlniri cu personalităţi. Noi cei de la Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu organizăm lunar întâlniri dedicate istoriei noastre a sibienilor. Dacă vrei, luni poţi vedea o piesă de teatru, marţi un concert de jazz, miercuri o expoziţie, joi un concert rock, vineri o dezbatere şi tot aşa în fiecare săptămână. Avantajele acestui calendar alternativ al culturii sibiene sunt nenumărate. În primul rând este nonstop. Dacă muzeele stau închise lunea, daca teatrul ne oferă câteva piese pe săptămână, daca filarmonica ne oferă săptămânal un concert iar marile festivale adună în total 42 de zile de cultură de mare calitate, aceste episoade culturale sunt zilnice. Nivelul calitativ al acestora este evident mai scăzut decât cel oferit de marile nostre festivaluri, precum cel de teatru sau cel de rock sau cel de jazz, etc...Totuşi, calitatea lor este una care reuşeşte să menţină interesul pentru cultură al sibienilor, atrage un număr însemnat de turişti şi mai mult aduce împreună trei elemente esenţiale, omul de cultură, finanţatorul şi spectatorul.

Cafenelele, cluburile, locaţiile care au optat pentru realizarea unui astfel de program cultural în locaţia lor, după patru ani, sunt locurile cele mai cunoscute, cele mai frecventate din Sibiu, cele mai căutate de turişti, cele care apar în agendele cultural – turistice ale oraşului, cele de care ştiu şi bucureştenii, şi clujenii sau alţi cetăţeni ai altor oraşe. Acestea reuşesc a apropia şi mai mult sibienii de cultuă de o viaţa mai bogată din punct de vedere spiritual. Cultura nu rămâne închisă în bibliotecă sau în muzeu şi are şansa a se apropia şi a fi cunoscută şi apreciată de câţi mai mulţi localnici. Poate cea mai importantă realizare a acestor episoade culturale este investiţia particulară ce au provocat-o.

Concertele, piesele de teatru, expoziţiile şi toate celălalte costă şi necesită un buget, buget ce este format din bani ai iniţiativei particulare din Sibiu. Oraşul nostru a dovedit, de fapt dovedeşte, că reuşeşte să aducă investiţii mult mai importante în cultura locală, că reuşeşte să convingă micii întreprinzători în a-şi investi banii în cultura locală. Sibiul are şansa încă odată a fi un exemplu, un caz de succes pentru România pentru managmentul cultural din ţara noastră.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 499

Comentarii

1 comentarii

intrebare

Acum 13 ani

Turnul Sfatului, daca e obligatoriu sa-l publicati constant pe acest agramat, va rog, macar corectati textele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus