Joi,
02.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Angajatii CCI Transilvania: ASTRA nu a putut face nici macar un abonament!

Angajații Centrului Cultural Interetnic Transilvania au transmis un nou comunicat de presă în care explică motivele pentru care au suspiciuni cu privire față de preluarea Centrului de către Biblioteca Astra. Unul dintre argumente: "Într-atât de mult îi pasă acesteia de revista Transilvania încât nu a fost în stare să contracteze nici măcar un abonament, preferând să aştepte donaţii din partea centrului şi exemplarul care-i parvine graţie Legii Depozitului legal!", susțin angajații CCI Transilvania.


Comunicatul CCI Transilvania:

Argumentele noastre!

Locul revistei Transilvania este, într-adevăr, pe rafturile bibliotecilor private şi publice. În ceea ce priveşte Bibliotecii Judeţene “Astra” Sibiu, într-atât de mult îi pasă acesteia de revista Transilvania încât nu a fost în stare să contracteze nici măcar un abonament (şi nu este vorba doar despre anul în curs!), preferând să aştepte donaţii din partea centrului şi exemplarul care-i parvine graţie Legii Depozitului legal! Oare să fie biblioteca în aşa mari dificultăţi financiare încât să nu-şi permită 120 de lei pentru un abonament la revista noastră, sau este, pur şi simplu, dispreţ faţă de o publicaţie cotată la vârful publicaţiilor cu profil academic din ţară? Nu mai punem în discuţie spiritul de solidaritate şi colegialitate care ar trebui să existe între instituţiile de cultură!
S-a afirmat în presă că, în spijinul raţiunii de a desfiinţa Centrul Cultural Interetnic Transilvania, “avem un director care cumulează funcţii. Există trei persoane cu carte de muncă, restul sunt colaboratori. Oamenii aceştia nicidecum nu vor fi puşi pe drumuri Sigur, există un disconfort: salariul de director economic scade, în cadrul Bibliotecii, la unul de economist. Dar cred că trebuie să lucrăm în interesul public şi nu în interesul unor persoane”.
Iată care este situaţia de fapt:
1. Directorul instituţiei este cu cumul de funcţii încă dinainte ca revista să fie preluată de către Consiliul Judeţean!
2. Mai există încă trei persoane angajate cu carte de muncă la centru: un secretar tehnic de redacţie, un referent de specialitate şi un contabil şef (repetăm: nu director economic!); mai există şi două posturi de redactor (unul cu normă întreagă şi unul cu jumătate de normă) şi unul de tehnoredactor (cu normă întreagă) – toate trei ocupate prin cumul de funcţii, prin concurs, deci nu colaboratori.
3. În noul Stat de funcţii al Bibliotecii Judeţene (cel care se presupune că include şi personalul CCIT), posturile referentului de specialitate şi cel al consilierului (noua funcţie pe care ar trece contabilul şef – funcţia de economist nici nu apare!) apar ca fiind vacante, spre deosebire de toate celelalte posturi, care apar ca fiind ocupate.
4. În privinţa disconfortului legat de o eventuală scădere a unor salarii, am înaintat deja o adresă Consiliului Judeţean prin care spunem că, desfiinţării instituţiei, de dorit ar fi varianta scăderii indemnizaţiilor de conducere şi a reducerii subvenţiei.
5. Considerăm că amânarea hotărârii de absorbţie a centrului de către Biblioteca Judeţeană dă posibilitatea Consiliului Judeţean de a ne răspunde adreselor prin care am solicitat rapoarte tehnice prin care să se evidenţieze aspectele de ordin economic care cântăresc în favoarea desfiinţării instituţiei, precum şi aspectele legate de încadrarea şi salarizarea fiecărei persoane în noua structură. Reamintim faptul că, anul trecut calendaristic, când instituţia se afla într-o situaţie similară (revista Transilvania urma să treacă în subordinea Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, iar CCI Transilvania urma să-şi piardă personalitatea juridică), după ce s-a luat hotărârea de preluare a patrimoniului instituţiei şi a întregului personal, s-a dovedit că trei persoane (două dintre cele vizate şi acum) treceau în subordinea universităţii “cu contracte de muncă preavizate” – formularea aparţinei unui specialist din cadrul serviciului Resurse umane de la Consiliul Judeţean Sibiu!
Nu credem într-o reală problemă de ordin economic care să ducă la desfiinţarea instituţiei mai ales că, la o consultare a Procesului verbal încheiat în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Sibiu, din data de 10 februarie 2011 (vezi o copie a acestui document pe site-ul Consiliului Judeţean Sibiu, pagina 2), putem să citim faptul că Domnul preşedinte Martin Bottesch spune foarte clar că “nu avem nici o gaură în bugetul consiliului judeţean”! Mai mult, dacă analizăm per ansamblu la bugetele alocate de către Consiliul Judeţean instituţiilor de cultură, Centrul Cultural Interetnic Transilvania dispune de cel mai mic buget. Nu spunem că ar fi fost nevoie de buget mai mare; ne întrebăm însă, de ce a mai fost alocat un buget dacă tot urma ca instituţia să fie desfiinţată? Adăugăm şi faptul că, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, având şi un venit propriu aproximativ 4.000 lei (faţă de 2.000 prevăzuţi la acest capitol), au fost returnaţi Consiliului Judeţean aproape 46.680 lei.
6. Se vorbeşte despre interesul public şi interese personale! Suntem perfect convinşi că Centrul Cultural Interetnic Transilvania funcţionează în interesul publicului (este drept că acesta se selectează singur!). Ne întrebăm: ale cui interese personale ar fi îndeplinite dacă s-ar desfiinţa instituţia noastră?

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

anonim

Acum 13 ani

Ar fi indeplinite interesele personale ale rectorului Oprean, ale administratorului public Iosif Moldovan si sa nu-l uitam si pe marele secretar Iordan Nicola.
Raspunde

revolutia sibiu 89

Acum 13 ani

dar de ce sa scada salariul economistului de la transilvania daca are studii de lunga durata, S, asa cum prevede legea salarizarii?cont sef de la Astra are SSD, acum face mastrul, dar Cons. jud. nu se indura sa scape de ea pentru ca s a laudat la toata lumea ca a semnat destle sume....pentru cei care au facut corpul B...cineva de la PDL....asa ca Stana de Vale ramane...ca sa mai semneze si alte sume....chiar daca la controlul auditului de la cons. v a iesi bine, nu stiu ce pensie linistita v a avea criptocomunistul securist, pupincurist de nemes, vintila onuc, ion sau cum si o mai fi spunand acest nemernic si zeg social, el si fufuzetele pe carwe le a promovat, laura bucataru, si mama omida florinela vasilescu...DNAUL, v a sti de ce....
Raspunde

tot revolutia

Acum 13 ani

rectific, nu cineva de la pdl ci cineva de la pld, parca fostul vice presedinte al cons jud...unul dicu...
Raspunde

vechi sibian

Acum 13 ani

vai de biet roman, saracul!!!.... inapoi tot da ca racul!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus