Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

O singura lege: legea Transmixt

 

Principalul transportator din județul Sibiu, Transmixt SA, nu dă doi bani pe lege: hotărârile Consiliului Județean Sibiu, care reglementează tarifele de călătorie, par doar consultative pentru compania care, în decurs de câteva luni, a scumpit de două ori biletele fără să mai aștepte cadru legal pentru acest lucru. Turnul Sfatului a decis să sesizeze și oficial această situație, în condițiile în care aleșii județeni nu dau niciun semn că ar avea ”curajul” de a lua măsuri în acest sens.
 
Printr-o adresă transmisă către Consiliul Județean Sibiu la sfârșitul lunii martie, operatorul de transport rutier SC Transmixt SA a solicitat aprobarea creșterii tarifelor la bilete și abonamente pe 41 de trasee pe care efectuează curse regulate. SC Transmixt SA solicita scumpirea tarifelor cu o medie - calculată de Turnul Sfatului – de 9,8% la bilete și de 7,1% la abonamente. Cele mai mari sumpiri (10%) sunt solicitate pe traseele scurte, de cel mult 35 de km, cel mai des frecventate de sibieni.
 
A așteptat Transmixt aprobarea?
 
Potrivit legilor în vigoare (Legea 92/2007 a serviciilor de transport public local, Hotărârea CJ Sibiu 85/2008), tarifele practicate de operatorii de transport rutier cărora li s-a atribuit gestiunea delegată a serviciilor de transport public județean sunt aprobate prin hotărâre a Consiliului Județean Sibiu. Cu alte cuvinte, Transmixt solicită aprobarea măririi tarifelor, iar dacă aleșii județeni aprobă, are dreptul să scumpească biletele.
În cazul solicitării din martie anul acesta, Transmixt nu a mai așteptat aprobarea CJ Sibiu. ”De aproximativ o lună s-au scumpit biletele. Pe traseul Sibiu – Agnita am plătit 15,5 lei. Înainte era 14 lei”, a declarat, în cursul săptămânii trecute, un client al Transmixt.
Turnul Sfatului a și luat un astfel de bilet de la Agnita la Sibiu (60 de km): 15,5 lei suma plătită, biletul fiind ”tăiat” la 15 lei (nu există pe tichet ”diviziunea” 15,5 lei). Biletul este datat 27 aprilie 2011, cu o zi înainte ca CJ Sibiu să discute dacă aprobă sau nu cererea de majorare a tarifelor.
De precizat că, potrivit hotărârii încă în vigoare, SC Transmixt SA ar avea dreptul să perceapă pe traseul Sibiu – Agnita suma de maxim 14 lei. Iar potrivit solicitării depuse la CJ acum o lună, Transmixt cerea dreptul de a scumpi prețul la 14,8 lei.
 
Hotărâre - nu, scumpiri - da
 
În ședința Consiliului Județean de săptămâna trecută, proiectul de hotărâre pentru aprobarea majorării tarifelor a fost retras de pe ordinea de zi, în urma ”discuțiilor din Comisia Economică”. Cu toate acestea, în ziua de vineri, prețurile practicate de Transmixt au rămas tot cele scumpite cu de la sine putere. ”De la Mediaș la Soroștin (aproximativ 33 de km – n.r.) un bilet costă 11 lei. Da, s-au scumpit”, au încuviințat pentru Turnul Sfatului reprezentanții agenției Transmixt Mediaș. În fapt, Transmixt ar avea voie să practice pe acest traseu doar bilete cu o valoare de fix zece lei.
 
Prima dată, e o greșeală. A doua oară?
 
Practica Transmixt de a modifica prețurile după cum consideră de cuviință, fără a mai aștepta aprobarea legală nu este nouă în cazul companiei amintite. În iunie anul trecut, conducerea Transmixt a mai solicitat CJ Sibiu aprobarea pentru o majorare de tarife, una destul de substanțială, de aproape 30% în unele situații. În ședința din luna respectivă, la fel, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi. Cu toate acestea, Transmixt a operat noile prețuri mărite, care au fost aprobate, în cele din urmă, abia în octombrie 2010. Situația a fost semnalată de un consilier județean, iar conducerea CJ Sibiu a promis o anchetă. Cu un singur angajat în cadrul Serviciului Transporturi, ancheta a fost moartă din fașă.
 
Turnul Sfatului a cerut explicații
 
În cursul zilei de miercuri a săptămânii trecute, Turnul Sfatului a transmis o adresă scrisă conducerii SC Transmixt SA prin care solicita motivul pentru care au fost mărite prețurile, în absența unui cadru legal. Până la închiderea ediției (vineri, ora 16.00), conducerea Transmixt nu a oferit niciun răspuns. ”Singurul care vă poate da declarații este domnul director Iliescu (Marius Iliescu – n.r.), iar dumnealui nu este acum disponibil, este într-un consiliu de administrație”, au declarat, telefonic, reprezentanții Transmixt în cursul zilei de vineri.
 
De ce a fost retras proiectul?
 
Proiectul de scumpire a tarifelor practicate de Transmixt SA (în județul Sibiu există mai mulți operatori în gestiune delegată, dar numai Transmixt a solicitat scumpirile) a fost retrase de pe ordinea de zi de vicepreședintele Ioan Banciu, fără nicio explicație clară. ”Așa am stabilit în ședința Comisiei economice, că cel mai elegant ar fi să retragem proiectul de pe ordinea de zi. Erau niște neconcordanțe în anexele prezentate și am cerut refacerea calculelor. Apoi, aduceau drept justificare creșterea carburanților cu 22% față de iunie 2010, asta în condițiile în care ultima scumpire am aprobat-o în octombrie 2010. Ar fi trebuit să aibă ca reper luna octombrie, pentru creșterea prețurilor la carburanți. Nu, nu știam și nici nu s-a discutat în Comisie despre faptul că biletele sunt deja scumpite”, a declarat pentru Turnul Sfatului un consilier județean, membru al comisiei amintite.
 
Sesizare scrisă
 
Cum până la închiderea ediției Turnul Sfatului nu a primit niciun răspuns din partea Transmixt, echipa redacțională a decis depunerea unei sesizări scrise pe adresa conducerii Consiliului Județean Sibiu, sesizare însoțită de un bilet ”scumpit” și datat chiar înainte ca proiectul de hotărâre care reglementa acest lucru să fie adus, măcar, pe masa consilierilor județeni. Potrivit contractului încheiat între CJ Sibiu și Transmixt, este prevăzut în mod clar faptul că ”tarifele practicate sunt cele aprobate prin Hotărârea Consiliului Județean Sibiu”. ”Probabil că cei de la Transmixt vor primi o amendă”, au declarat surse oficiale pentru Turnul Sfatului.
Contractul de gestiune delegată a serviciului de transport public județean Sibiu a fost semnat de CJ Sibiu și Transmixt în vara lui 2008. Alături de alte companii de transport public rutier din județ (BMT Trans SRL, Meditur SA etc.), SC Transmixt SA a câștigat prin licitație practicarea acestor servicii pe mai mult trasee din județ. Legile în vigoare prevăd, însă, că licitațiile pe traseele din județ nu sunt organizate de CJ Sibiu, ci de o Agenție din cadrul Ministerului Transporturilor. Contractul semnat în 2008 între CJ Sibiu și SC Transmixt SA este valabil până în 30 iunie 2011.
 
Cine deține Transmixt?
 
Transmixt este o societate pe acțiuni, membră a Holdingului Atlassib. Potrivit datelor Registrului Comerțului, acționarul principal al societății este Ilie Carabulea (aprox. 71 %). Alături de el, mai sunt prezenți în acționariat Aurel Albu (10,98%) și Tudor – Victor Popescu (9,46%). Restul acțiunilor (8,5%)sunt trecute în dreptul asociaților tip listă persoane fizice. Conform ultimelor date financiare publicate de Ministerul Finanțelor (cele pe 2009), Transmixt SA a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 22 de milioane de lei și un profit de 126.000 de lei.
 
Reacție mai veche
 
Turnul Sfatului a reacționat editorial și la situația din octombrie anul trecut, într-un articolul cu titlul ”Consiliul Județean a votat după cum Transmixt-ul a dictat”. După publicarea acestuia articol, conducerea Transmixt SA a remis un drept la replică, în care anunța că ”își rezervă dreptul de a acționa în judecată publicația pentru modul incorect în care relatează evenimentele”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

un sibian

Acum 11 ani

este singurul lucru ilegal pe care-l face carabulea in Sibiu?
Raspunde

alt sibian

Acum 11 ani

de ce nu-l intrebi tu, boala, pe om? vrei mura\'n gura sau altceva? ori meri si intreaba marea...
Raspunde

sUPER dOREL

Acum 11 ani

Cracrabulea face ce vrea cu legile tarii.El se crede marele imparat.Saracii angajati de la firmele lui cit trebuie sa rabde.
Raspunde

Alex

Acum 11 ani

conditii jalnicce de transport incredibil de multa mizerie in autobuze si mult praf
Raspunde

Alex

Acum 11 ani

conditii jalnice de transport incredibil de multa mizerie in autobuze si mult praf
Raspunde

libertatea economica

Acum 11 ani

traianelica, nu prea le ai cu economia. carabulea este o jigodie, da, dar libertatea economica este baza capitalismului. degeaba iti lasi parul lung daca refuzi libertatea economica. din cate se vede, nu prea stii ca stiinta economica ne arata ca singurul factor care trebuie sa regleze pretul este relatia dintre cerere si oferta. daca ar fi concurenta, preturile ar scadea. doar statul interventionist isi reglementeaza pietele. graficul cartezian al pietei ne arata ca daca se impune pretul din afara pietei, cineva pierde. ori pierde producatorul, ori pierde cumparatorul. ar fi frumos sa mai citesti niste carti de economie si de matematica inainte sa te apuci sa scrii despre ce nu te pricepi. nu?
Raspunde

liviu

Acum 11 ani

lui 3: cat de prostovan trebuie sa fii, ca sa emiti asemenea trasnai! ia zii, ce te f... pe tine grija, oxiurule, de salariatii firmelor respective?! esti cumva afectat? ziuo, verde romaneste, dar tu nu esti roman, esti doar un vierme... catre 6: judecata corecta, dar nu cred in caracterizarea facuta domnului cu pricina; e doar un om de afaceri de succes, si-atat!
Raspunde

gigi

Acum 11 ani

lui 3: tre\' sa fii tare prostovan sa zici ceea ce scrii!este optiunea ta si te reprezinta, dar te dezonoreaza (ca si cum ar conta... scuze, loaza). catre 6: gandire corecta, mai putin caracterizarea respectiva; omul nu-i decat un om der afaceri de succes, si-atat! restul sunt invidii, ura si speculatii...
Raspunde

sUpER dOReL

Acum 11 ani

Pentru fraierii de liviu si gigi(care sint siamezi,sint lipiti fata-dos),ma doare in basca de seful vostru,as vrea sa va vad cum il conduceti la garsoniera din hipodrom 5.Va plateste sa il pupati in (_!_) la tribuna.Succesuri in continuare.
Raspunde

remmi

Acum 11 ani

tipule, te doare-n basca, pentru ca nu ai cap si, de cate ori te citesc, imi vine sa merg la WC... vrerea ta nu se va implini,mai devreme de-a fii,tu, devorat de viermi! parca-i vad... hi,hi,hi kentule!
Raspunde

sUpER dOReL

Acum 11 ani

Poti merge la Wc dupa seful tau sa vezi ce a mancat de prinz si sa te infrupti si tu din masa copioasa,sahistule.
Raspunde

tavi

Acum 11 ani

lui sUpER dO...DeL: prostovan si \"original\", da\' consecvent! cata scarba poti produce, jegule!
Raspunde

sUPER dOREL

Acum 11 ani

Ma bucur ca ti-am produs scarba,dar nu inteleg de ce il pupati in Cür pe cea mai penala scursura din Sibiu.Asta inseamna ca va asemanati intre voi.
Raspunde

sib

Acum 11 ani

Pai e fiu-sau lui Carabulea, asa ca-i normal sa-si apere tatal!
Raspunde

inca un sibian

Acum 11 ani

Carabulea le rade la toti in nas, face ce vrea la Sibiu si in tara, nu da 2 bani pe altceva decat interesele lui....
Raspunde

piters

Acum 11 ani

... e de ras, ca s-a gasit 15 sa faca 13-14! daca lui 13 vrea sa-i fie scurs ceva in gura, nu te poti opune; e placera lul. da\'poi, 14 ii prostovan sadea,prin tampenia ce-o sustine. sictir si adios celor 3 deliranti!
Raspunde

gogu

Acum 11 ani

ba piters, paduche carabulian, dupa ce ai supt ca o capusa sangele sibienilor si nu numai, a venit timpul sa sugi pul@!
Raspunde

gil

Acum 11 ani

prostovanului de la 17: chestia aia i-ai facut-o, tu, schizo, lu\' tac-to, cand erai mic, de-ai confundat tata ma-ti cu matul prin care se usura
Raspunde

sUPER dOREL

Acum 11 ani

Bai pitare,mai bine te duci la cracrabulea,sefu tau sa iti dea ceva de lucru in loc sa intri pe net. Ca si asa e mare magnat si are de unde da.Unul ca tine si frate-tu bulisor trebuia sa va nasteti peste 1000 de ani.
Raspunde

douazeci (sic!)

Acum 11 ani

Mereu vor exista pareri pro si contra. Comentariile astea imi aduc aminte de intrebarea. \"da`cu calu`ce-ati avut? Ah, si Carbabulea asta, cu cine dracu sa faca concurenta daca ale lui sunt toate? Eu nu stiu de ce vin unii , \"specialisti\" in economie sa discute un articol...Daca ar fi pe meserie acest \"critic\", ar explica el mai bine cum sta treaba...Adica, exact ce am spus si eu, nu ai competitie, faci ce vrea muschiul tau...Si cum salta unul capu`, pac! cu bocancul in freza, hehe! Of, m-a ferit dumnezeul ala al romanilor de carabulea, ca daca ma apucam sa scriu si eu despre `mnealui, nu terminam nici azi, si ...pierdeam sansa de-a trai departe de asa ceva...
Raspunde

douazeci (adica tot eu!)

Acum 11 ani

Si cine nu crede ca a murit Osama, pai sigur il gasiti muncitor necalificat la Carabulea, ca asta e dat dracu, eu va spui! Da stiti ceva? De mult nu se mai teme nimeni de el, doar ca inca nu s-a inventat vaccinul...Se lucreaza intens...Ce dracu, suntem in UE, si chiar daca Romania pare o tara din lumea a ...patra, tot nu scapa nimeni pana la urma...
Raspunde

phill

Acum 11 ani

lu\' 20/21: onanism verbal, berbecule, da\' esti simpatic... nu te incanta o slujba buna la omu\'?
Raspunde

hi,hi

Acum 11 ani

Are dreptate nr. 20, chiar ca toate sunt ale lui Carabulea, asta inlocuind statul comunist. Asa ca, din parti concurenta! Capitalism de rahat , tipic pentru ciubenii din Sighii.
Raspunde

gil

Acum 11 ani

harhaitului de la 23: mai rar un asa prostovan, ce se baga-n seama (scriind astfel de tampenii), cand, de fapt, ar trebuit sa se bage in cu totul alta parte, mai umbroasa si mai umeda, pe unde a mai fost mai demult...
Raspunde

Lucian V. Verbiceanu

Acum 11 ani

Vreau sa va uimesc cu ceva tare si real care poate fi verificat de oricine. Am fost de Pasti (anul acesta 2011) in localitatea Ghimpati, Judetul Giurgiu care se afla la 40 km de Bucuresti si am platit un bilet de calatorie din Bucuresti spre Ghimpati cu doar 7 Lei, iar din Cisnadie spre Sibiu (13 km) am platit un bilet de calatorie in valoare de 8 Lei. Trageti concluziile si dumneavoastra. Doresc sa spun ca nu am vazut om in picioare calatorind si am calatorit in conditii civilizate fata de operatorul nostru rutier, Transmixt.
Raspunde

geo

Acum 11 ani

ce sa-ti spun, bai l.v.v. ca mai uimit...ramai in ghimpati si baga-ti ghimpii aia intr-un loc pe care nu ti-l indic...ce mare economie de un leu ai facut, sa ti-l bagi si ala tot acolo... aprpo, de ce draku te-ai intors pe melegurile astea? nu stii, loaza, ca-i economie de piata si fiecare-si fixeaza pretul in functie de cheltuieli si profit? mars la zoo!
Raspunde

AIR TON

Acum 11 ani

maimutica geo fiica lui marele caraculea caruia i tine partea. Va plateste bine marele magnat sibian sa-i pupati dosul?
Raspunde

cos

Acum 7 ani

Este cel mai jalnic mijloc de transport in comun cu care am mers... si am destule la activ. Pornind de la atitudinea soferului care nu are mai mult de 4 clase... continund cu faptul ca tre sa te certi ca sa primesti bilet, sau ca in autocar e legea junglei... fiecare sta unde vrea... mananca ce vrea si asa mai departe. Sa nu mai zicem de preturi. Pe o scara de la 1 la 10... maxim nota 2. Asta cu un punct din oficiu
Raspunde

carampulea

Acum 7 ani

Puscariasul Carabulea isi face viitori ani de puscarie acasa prin arest la domiciliu, care se echivaleaza cu zile inchisoare. Asa a fost conventia cu prietena lui Kovesi. Cand se va termina procesul, termina si batranul puscarias penitenta facuta acasa in lux!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus