În scurta perioadă de la sfârșitul războiului și până la instaurarea regimului comunist, în Sibiu s-a simțit aer de libertate. Erau alte probleme, alte vremuri, alte idealuri, însă viața politică a orașului încerca să-și recapete un ritm normal.
În 10 septembrie 1944 se organiza prima întrunire a organizației Sibiu a Partidului Social Democrat (PSD). La ședința de inaugurare au participat numeroși sibieni veniți să asculte mesajul președintelui numit de la București: Ioan Șerban. “Ședința a fost deschisă de dl. Ioan Șerban, președintele organizației Sibiu, care după ce și-a exprimat bucuria de a-și putea relua activitatea întreruptă acum șapte ani, a arătat apoi importanța actului politic dela 23 August și a stăruit asupra misiunii PSD. Dl. Prof. univ. Al. Claudian dela Universitatea din Iași a adus salutul Social-Democraților din Capitala Moldovei spunând următoarele lucruri. “Doctrina noastră n-a pierit Ea fâlfâie astăzi, biruitoare, pe steagurile armatelor unite, pe steagurile armatelor care ne vor aduce pacea și trimful păcii și trimful muncii și al muncitorilor”.”. S-a ales un comitet de organizare din care mai făceau parte Ioan Șerban și prof. Mihai Popa. La sfârșitul întâlnirii s-a expediat o telegram de omagiu ministrului Constantin Titel Petrescu, președintele Partidului Social- Democrat din România, scrie Gazeta Sibiului din 15 septembrie 1944.
Pe pagina vecină din Gazeta Sibiului, se anunța refacerea organizației județene a Partidului Național Țărănesc. “Facem un călduros apel la toți luptătorii membri și aderenți ai Partidului Național Țărănesc din orașul și din județul Sibiu ca să se regrupeze în organizații comunale, de plasă și de județ și să se înscrie într-un număr cât mai mareîn gărzile noastre naționale și să respecte cea mai severă disciplină în toate împrejurările”, susține în Gazeta Sibiului Ieronim Stoichiță, președintele organizației județene a PNȚ.
Primăria era condusă imediat după încheierea războiului de către generalul Alexandru Hamzu, l-a urma însă după câteva luni dr. Sever Pop. Acesta a fost primar al Sibiului în perioada războiului, până în 1940, iar în octombrie 1944 a fost numit din nou primar al Sibiului. “Astăzi, după patru ani ne vine vestea că dl. Dr. Sever Pop a fost numit din nou în funcțiunea de primar al Municipiului Sibiu. Această numire vine să completeze un gol atât de mult simțit de românii din cetatea Sibiu. Noi, care-l cunoaștempe dl. Sever Pop, atât de bine, nu putem decât să-l felicităm pe dl. Ministru de Interne pentru numirea făcută și suntem în măsură să prevedem că destinele orașului nostrum au încăput pe mâini de adevărat gospodar, bun roman și netăgăduit împărțitor de dreptate”, scrie Gazeta Sibiului în știrea care anunță întoarcerea primarului.
Acest articol a fost realizat cu ajutorul colecției Gazeta Sibiului, donată de fam. prof. Nicolae și Doina Roncea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Partidului Social Democrat ,
Sever Pop ,
Gazeta Sibiului ,
Municipiului Sibiu ,
Alexandru Hamzu ,
Constantin Titel Petrescu ,
Doina Roncea ,
Capitala Moldovei ,
Gazeta Sibiului Ieronim Stoich ,
Ioan Șerban ,
Mihai Popa ,
Partidului Național Țărănesc
Politic
Telefon:
0745 590 991
alin[at]turnulsfatului.ro
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Comanescu
Acum 7 ore
1
Acum 7 ore
Anonim
Acum 7 ore
România Trezește
Acum 7 ore
Zz