Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
8°C

Cum te simti in orasul tau, cum te simti in tara ta?

Probabil că mulți dintre cei care (mai) citesc ziare primesc asemenea analize cu percepția de „ceva deja știut”… Totuși, unor semeni, mai ales tineri, nu este niciodată destul să le deschizi ochii asupra lumii din jur – care este mai ales lumea celorlalți și nu numai a ta!

Dacă cineva se simte bine când pe stradă se strigă, se înjură, se scuipă, se râde prostește, se cerșește - cred că are o problemă cu lipsa de căldură din familie, cu lipsa de educație socială, cu lipsa credinței din sufletul său…

Dacă cineva se simte bine când, în mijlocul naturii, se aude tare muzică de la un aparat, se discută zgomotos, se face fum cu lemne și fripturi, se aruncă gunoaie – cred că are mari probleme cu integrarea normală în mediul său de viață, cu modul în care își educă familia, cum relaționează cu vecinii sau necunoscuții, pare mai degrabă un intrus, un străin nepăsător la toate, poate chiar un dușman al locului și oamenilor între care a ales să viețuiască…

Dacă toate astea se întâmplă astăzi în Sibiu/în România, atunci o bună parte dintre noi nu ne simțim aici „acasă”! Ceva nu mai este bine așezat în locurile copilăriei noastre... După cum ne arată specialiștii în domeniu, o comunitate umană are nevoie de modele – modele de viețuire, de comportament, de implicare civică – modele care, dacă nu apar chiar din sînul acelei comunități, atunci trebuie „importate”, pentru ca viața societății umane respective să-și poată păstra echilibrul, să nu decadă iremediabil ! Au mai spus-o mulți, asemenea societăți sunt sortite consumismului primitiv, devin simple consumatoare de licențe tehnice și licențe de viață proastă…

Principele Radu al României arăta, la o lansare de carte în Sibiu, că așa cum omul primește iubire, încredere și ocrotire de la părinți, familie, prieteni, tot așa societatea are nevoie de afecțiune, ocrotire, încredere – care nu pot veni decât de la lideri adevărați și instituții cu caracter identitar (nu de la cele care îți tot cer bani și nu-ți oferă decât chitanțe...). Și putem aduce exemplul milionului de bucureșteni ieșiți să-l întâmpine pe Regele Mihai al României în primăvara lui 1992 sau milionului de londonezi și oaspeți care au salutat în această primăvară căsătoria Prințului William al Marii Britanii! „Acest fel de oameni, de instituții reprezentative, de valori – aduc confort identitar, încurajare sufletească, sunt ca o mână întinsă minții și sufletului comunității și fiecăruia în parte! Asemenea valori îți dau mândrie și te fac să te simți acasă în țara ta, în orașul tău…” (de la lansarea cărții Provizoratul Istoric).

Generațiile născute (și cu cei „șapte ani de acasă”) înainte de venirea comuniștilor la putere – știau din instinctul social, educat firesc, să trăiască în acest spirit și să aibă încredere în instituțiile tradiționale, care, cu toate greutățile urcușului spre civilizație, au asigurat o prosperitate decentă majorității poporului român și chiar vârfuri de cultură, umanistă și tehnică, prin care România era apreciată în toată Europa. Asta era înainte de 1945;  fiecare puteți să faceți o comparație cu faima joasă pe care o avem azi, în aceeași Europă…

Și mai spunea recent Principele Radu: „Cu ocazia nunții regale de la Londra… societatea românească a fost conectată direct, prin mass-media, la un eveniment de talie internațională… Ar fi fost o bună ocazie pentru autoritatea politică românească să constate cât de bine poate reprezenta Casa Regală interesele României, oricând și pe toate meridianele lumii…”

Și cât timp și câți oameni am pierdut din 1945 până astăzi!

Oare câți dintre noi ne dăm seama că astfel ne tot pierdem pe noi-înșine ??

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

siby

Acum 11 ani

Asteapta inca 7-8 ani si vei vedea ca limba romilor va deveni oficiala, alaturi de cea a evreilor care vin tot mai multi sa ne cumpere pamanturile!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus