Aproape 2.000 de sibieni nu pot primi pensie în străinătate din cauza pierderii actelor în România, o mare parte dintre aceştia fiind saşi care au plecat în Germania înainte şi după 1990 şi nu au reuşit să îşi recupereze cărţile de muncă din ţară, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Elena Cernea, director la Casa Judeţeană de Pensii Publice (CJPP), transmite Agerpres.
17% din totalul sibienilor care au cerut pensie internaţională în ultimii patru ani, au dosarele incomplete, motiv pentru care nu pot încă primi pensie.
Există sibieni care aşteaptă chiar şi câţiva ani pensia în străinătate, pentru că nu reuşesc să dovedească cu acte că au muncit şi în România. Principala problemă o constituie fabricile şi ulterior, societăţile care s-au desfiinţat şi odată cu ele au dispărut şi cărţile de muncă ale angajaţilor. Cei mai mulţi sibieni care au muncit în ţară şi în străinătate şi aşteaptă o pensie internaţională sunt cei care au dosarele de pensie în curs de soluţionare.
Aproape 26% din totalul celor 11.147 de cereri pentru pensie internaţională, din ultimii patru ani, reprezintă dosarele în curs de soluţionare. 16% dintre aceste cereri sunt soluţionate, conform directoarei CJPP Sibiu. Dintre cei 11.147 de sibieni care ar trebui să se bucure şi astăzi de pensie internaţională 39,6% sunt decedaţi, iar, în cazul unora, urmaşii le încasează lunar pensia.
Majoritatea sibienilor care au lucrat în străinătate şi acum doresc pensie au rămas în ţările unde au muncit în ultimii ani, numai 69 dintre ei s-au întors acasă pentru a-şi depune dosarul de pensie.
Sibiul este printre primele judeţe din ţară cu cei mai mulţi saşi care au lucrat în România şi beneficiază de pensie în Germania, numărul lor fiind de 10.565, adică 94,7% din totalul sibienilor posibili beneficiari de pensie internaţională. După sibienii care cer pensie în Germania urmează cei care au muncit şi s-au stabilit în Austria - 166 şi în Spania - 123 de persoane. În medie, un sibian care a lucrat în ţară şi străinătate ia în prezent o pensie de aproximativ 150 de euro, adică 638,25 de lei.
Dacă îţi place acest articol, poţi susţine echipa Turnul Sfatului cu o donaţie: 10 lei,
25 lei,
50 lei,
100 lei.
Şi tu poţi sprijini presa locală - află mai multe aici.
Vizualizari: 128
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Vasi Contiu
Acum 1 oră
Ion Iolanescu
Acum 1 oră
Minerul Şmotru
Acum 2 ore
Caut Fer
Acum 2 ore
George Codru