Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Vrei sa inveti sa cioplesti in lemn? Cursuri gratuite

Sibienii de la sate, aflaţi în căutarea unui loc de muncă, au de acum o nouă oportunitate: practicarea meşteşugurilor tradiţionale româneşti, printre care şi sculptura în lemn.
Locuitorii din mediul rural al judeţului Sibiu se pot înscrie gratuit la unul dintre cele 20 de ateliere de lucru, a câte 12 zile, organizate în cadrul proiectului „Te învăţăm cioplitul în lemn, artă tradiţională la români!”. Proiectul este dezvoltat de Fundaţia Culturală Artex, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi şi Muzeul Etnografic al Moldovei, şi se adresează unui număr de 240 de români din mediul rural, care locuiesc în regiunea de centru a ţării. Astfel, pe lângă Sibiu, proiectul se va derula şi în judeţe precum: Braşov, Harghita, Covasna, Alba sau Mureş.
Organizatorii estimează participarea a minimum 15 sibieni, bărbaţi şi femei, inactivi în câmpul de muncă sau care practică agricultura de subzistenţă. „Proiectul dezvoltat în perioada august 2011-noiembrie 2012 se adresează persoanelor care nu au un loc de muncă sau care practică agricultura de subzistenţă. În urma recrutării persoanelor din grupul ţintă, se organizează 20 de ateliere de lucru, a cîte 12 zile fiecare. Persoanele înscrise la aceste ateliere de lucru vor fi instruite de către echipe mixte, compuse din formatori şi meşteri populari autorizaţi în meşteşugul sculpturii în lemn. Participarea este gratuită, la fel ca şi uneltele şi materialele necesare pe parcursul atelierului”, a declarat Sergiu Olteanu – specialist în Relaţii Publice în cadrul Fundaţiei Artex.
Sibienii înscrişi la acest proiect beneficiază şi de consiliere gratuită în vederea deschiderii propriei afaceri. Obiectivele acestui proiect sunt: dezvoltarea şi creşterea resurselor umane din mediul rural şi pregătirea lor pentru a face faţă pe o piaţă a muncii din ce în ce mai dinamica şi calificarea femeilor şi a tinerilor inactivi într-o meserie cu tradiţie, cea a cioplitului în lemn.
La finele proiectului, după o etapă de evaluare, vor fi acordate diplome care atestă dobândirea cunoştinţelor practice şi teoretice despre meşteşugul predat în perioada atelierelor. Diplomele sunt recunoscute de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.
Proiectul „Te învăţăm cioplitul în lemn, artă tradiţională la români!” este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European POSDRU 2007-2013.

Foto: World News

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

student valcean cu buletin de sibiu

Acum 11 ani

da vreau
Raspunde

sibianul

Acum 11 ani

si eu vreau, dak este pe gratis :)))
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

Si eu vreau sa invat .Se poate si pentru oraseni?
Raspunde

Petruț

Acum 11 ani

@sibian ei au spus că publicul tință este reprezentat de cei din zonele rurale. Ca să fii sigur, mai bine cauți un număr de telefon de la Artex și întrebi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus