Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Sfantul Andrei Saguna

Consiliul BOR a votat într-o mare unanimitate sanctificarea lui Andrei Şaguna, cel ce a fost mitropolitul românilor din Transilvania, unul dintre întemeietorii Bisericii Ortodoxe a României moderne.

Andrei Şaguna este una dintre marile personalităţi ale Sibiului, la care cetăţenii oraşului rezonează puternic. Andrei Şaguna este şi în acest moment un reper de valoare al Sibiului, un reper de cultură şi de istorie în cetatea noastră.

S-a născut în 1809 la Miskolc. Şcoala o face în localitatea natală şi apoi la Pesta la gimnaziul piariştilor. Studiază dreptul şi filosofia la Buda. La Vârşeţ studiază teologia.
În 1826 decide a reveni la religia părinţilor, la ortodoxie, el fiind botezat catolic. S-a călugărit luând numele de Andrei şi devenind profesor al seminarului din Karlowitz iar mai apoi la Vârşeţ.

Vine la Sibiu în 1846, fiind numit vicar general, doi ani mai târziu fiind numit episcop al Transilvaniei. În 1850 a organizat primul Congres Bisericesc al Bisericii Ortodoxe din Transilvania. În acelaşi an, va deschide tipografia eparhială, cea care şi astăzi funcționează. A fost primul mitropolit ortodox al Transilvaniei, în epoca modernă.

Tot Şaguna va publica, începând cu 1853, ”Telegraful Român” ziar ce este şi astăzi editat, fiind cel mai vechi ziar din România încă în activitate.
În 1855, el a pus bazele Institutului Teologic de la Sibiu, actuala Facultate de Teologie, cunoscută în vremea sa drept Seminarul Andreian. Pe lângă acest seminar, Şaguna a înfiinţat alte 800 de şcoli confesionale, gimanzii ortodoxe. A tipărit peste 20 de manuale şcolare.

A participat activ la Revoluţia de la 1848. A fost unul dintre cei care au condus Adunarea de la Blaj. De aici el va pleca la Viena, unde va înmâna împăratului cererile naţunii române. Sub oblăduirea lui Şaguna, s-a organizat o nouă adunare, la Sibiu şi o nouă petiţie a fost trimisă aceluiali împărat.
Ma târziu va fi unul dintre fondatorii ASTRA, fiind primul preşedinte a acestei asociaţii. A fost membru de onoare al Academiei Române, iar autorităţile habsburgice îl vor înnobila, cu titlu de baron.
Pe lângă activitatea sa politică şi religioasă, este de remarcat activitatea sa de cercetare, el publicând o serie de lucrări teologice.

Moare în 1873 la Sibiu. Este înmormântat la Răşinari, lângă oraşul nostru. Sibiul îi va fi recunoscător, o stradă primind, încă din perioada austro ungară, numele său, nume ce îl poartă şi astăzi.

Am fost întrebat la o emisiune tv dacă aş săruta icoana lui Andrei Şaguna. Nu cred că astfel se pune problema privind sanctificarea sa, dar o discuţie privind acest eveniment trebuie să existe în Sibiu pentru a înţelege mai bine personalitatea lui Andrei Şaguna pentru a înţelege de ce Biserica Ortodoxă Română a decis sanctificarea sa, de ce merita a fi sanctificat.

Andrei Şaguna, ignorând rolul său în emanciparea românilor din Transilvania şi la urma urmai la unificarea provinciilor istorice româneşti în 1918, ignorând rolul său administrativ şi cele câteva sute de şcoli înfiinţate de el, este poate figura cea mai importantă din temelia bisericii moderne româneşti. El este cel care a dezvoltat instituţional biserica, el este cel care i-a dat coerenţă şi care a adăugat o latură educaţională, puternică, o latură culturală necesară dar şi una tehnică necesară răspândirii cuvântului.

Poate că Andrei Şaguna nu a realizat vreo minune, poate că Andrei Şaguna nu a avut o viaţă pioasă şi adâncită în rugăciune, poate că Andrei Şaguna nu a fost acel total exemplu pozitiv în timpul vieţii sale, dar Andrei Şaguna îşi merită locul în calendarul ortodox român şi în casa fiecăruia tocmai prin rolul ce l-a avut de a exista acel calendar în fiecare casă, în fiecare an în toată România.

Dacă este să ne întrebăm de ce Şaguna a primit acest vot spre sanctificare, să ne întrebăm de ce Ştefan cel Mare? De ce Constantin Brâncoveanu?

Ştefan cel Mare a înfiinţat multe mânăstiri, a ajutat ca viaţa monahală românească să se modernizeze, dar cu ce este mai presus în linia sanctităţii faţă de Şaguna. Constantin Brâncoveanu înainte de a fi martirizat să nu uităm că şi-a trecut prin foc şi sabie toţi inamicii săi.

Să nu uităm că acest exemplu de sanctificare al unor mari întemeietori, administratori ai bisericii creştine este unul foarte des întâlnit între toate bisericile naţionale, între toate modalităţile de înţelegere a creştinismului. Nu este aici locul să începem o înşiruire a papilor, a regilor, a abaţilor, a episcopilor şi a clericilor care au devenit sfinţi datorită faptelor lor ce au dus la consolidarea creştinismului.

Nu sunt teolog nici nu imi arog un drept în a analiza din acest punct de vedere necesitatea santificării lui Andrei Şaguna, dar ca orice alt simplu observator pot spune că una dintre cauzele acestei decizii a fost probabil şi o întărire a fundaţiei Bisericii Ortodoxe Române, o întărire a importanţei acesteia în analele lumii creştine.

Că Andrei Şaguna devine sfânt este mult mai normal şi mult mai de înţeles decât unul dintre domnitorii noştrii mai degrabă vărsători de sânge sau mai degrabă fericiţi în ale vieţii pământene.

Mă repet, nu este locul acestui text de a explica teologic, de ce Şaguna este un sfânt al Bisericii Ortodoxe Române, aspectele sunt necesar a fi explicate de către specialiştii în acest domeniu. Andrei Şaguna trebuie înteţes ca una din figurile esenţiale ale istoriei române.

Noi sibienii trebuie să îl preţuim pe acest mare român, acest mare sibian, ca unul dintre cei care au construit acest oraş, ca unul dintre cei care au pus temelii la renumele şi respectul pe care lumea o are pentru urbea noastră.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

Ma intreb

Acum 11 ani

Ce este o mare unanimitate, dar una mica?
Raspunde

octogon

Acum 11 ani

pretuirea sibienilor s-ar putea manifesta si prin grija fata de palatul mitropolitului, ridicat din banii personali ai lui Saguna si lasat mostenire bisericii, care la randul ei il lasa de 20 de ani in paragina.
Raspunde

Florin Oancea

Acum 11 ani

Pentru cei care se tem să nu fie ridicoli sărutând icoana Mitropolitului Andrei Șaguna, ei bine, ca ardelean și realizator a atâtor emisiuni culturale și religioase pentru RTS și Antena 1 Sibiu, spun cu mâna pe inimă, că DA!! aș săruta Icoana Mitrpolitului Andrei Șaguna cu evlavia și respectul pe care se cuvine a-l arăta celor care în vremuri de cumpănă au ținut sus Tricolorul pe biserica neamului românesc. Știu că sună bombastic și sforăitor cuvintele acestea dar uneori adevărul trebuie rostit apăsat fără a ține cont de zgomotul de fond al călduților acestei lumi. Să auzim numai de bine!!!
Raspunde

mihai curtean

Acum 11 ani

florine, chiar ţi se pare în regulă a împărţi etichete pe care scrie \"sfânt\" în stânga şi-n dreapta şi a le lipi pe frunţile a diverşi oameni care n-o făcut minuni, n-o profeţit, n-o fost martiri pentru credinţa lor? mie toată obsesia asta cu titlurile de sfinţi şi cu perpetuarea unui cult fanatic al pupăturii de icoane şi de moaşte nu mi se pare a fi altceva decât fetişism într-o formă sau alta. cine-i sfânt nu cred că are nevoie să i se acorde un titlu şi nici noi nu cred că avem nevoie să ne prosternăm înaintea chipului lui înrămat. nu printr-un titlu sau printr-un portret sub sticlă poate aduce un om folos unui alt om, ci prin ceea ce spune şi face. dacă îl admirăm pe şaguna pentru ce-o făcut, asta nu înseamnă că tre să-l canonizăm automat, ca să-l venerăm şi să-i pupăm pe vecie obrajii pictaţi. în fine, fiecare cu părerea lui.
Raspunde

ghe

Acum 11 ani

HAIDETI SA FIM SERIOSI. ESTE O MANEVRA DE-A LUI STREZA, CARE VREA SA ARATE LUMII CA SI EL POATE FACE SFINTI. DA, IL FACEM SFANT PE ANDREI SAGUNA, DAR IDEILE PROMOVATE DE EL IN LEGATURA CU ORGANIZAREA BISERICII UNDE SUNT? EXEMPLU CEL MAI ELOCVENT ESTE NOUL STATUT DE ORGANIZARE BOR, CARE FIIND ALCATUIT DE IERARHI FARA A FI INTREBATA SI \"TURMA CEA CUVANTATOARE SI PLATITOARE\" SI-AU ADUNAT TOATA PUTREA IN MANA LOR. CEILALTI, PREOTI SI CREDINCIOSI DEOPOTRIVA SUNT DOAR NISTE OI DE MULS, CARE TREBUIE SA LE DEA LOR LAPTE CAT MAI MULT ( DIFERITE FONDURI SI DONATII CARE TREBUIE SA AJUNGA IN MANA LOR) SI SA ASCULTE PANA LA SUPUNERE TOTALA (SCLAVAGISM) DE EI SCUMPII NOSTRI CONDUCATORI. SI NE MAI INTREBAM EI DE CINE ASCULTA PT CA EI CHIAR AU DEPUS UN VOT AL ASCULTARII DAR SI AL SARACIEI FIIND IN PRIMUL RAND MONAHI APOI IERARHI? PAREREA CREDINCIOSILOR NU CONTEAZA NICI NU SUNT LUATI IN CONSIDERARE. PAI ASA A INVATAT SAGUNA? UNDE SUNT IDEILE LUI? PRAF IN OCHI ARUNCAT PROSTIMII. NU VA TEMETI IERARHILOR VA SOSI SI CEASUL IZBAVIRII CAND PROSTIMEA SE VA DESTEPTA NU E DEPARTE TIMPUL ACESTA. TREBUIE DOAR SCANTEIA.
Raspunde

Radu Popescu

Acum 11 ani

Probabil ca din aceasta cauza si suntem un popor de pupincuristi. In loc sa pupam icoane, ar trebui sa ne bagam capul intre umeri si sa ne vedem fiecare de munca si datoria noastra. Cred ca ar fi suficient ca acest s-o duca mai bine.
Raspunde

Eugen

Acum 11 ani

Citat din Wikipedia despre un \"sfant\": \"De aceea, Ecaterina Varga a fost urmărită ca instigator şi a apoi predată autorităţilor prin uneltirea lui Andrei Şaguna, pe atunci vicar episcopal, la 17 ianuarie 1847, în localitatea Bucium Poieni. A fost închisă la Aiud şi la Alba Iulia, între anii 1847-1851, timp de aproape patru ani, fără judecată.\"
Raspunde

mihai

Acum 11 ani

Daca s-ar scula marele Andrei Saguna si ar vedea ce afacut martele informator al securitatii cu Mitropolia Ardealului ar muri imediat.Rusine porcului de Streza.
Raspunde

eurosimpatizant

Acum 11 ani

Daca BOR isi asuma puterea de a crea sfinti, sa te tii ce va urma! Comportamentul de \"stat-in-stat\" se manifesta si fata de biserica ortodoxa mondiala careia totusi ii apartine, nu numai fata de statul roman. Bietul Saguna, nu ar fi visat sa-i poarte cineva capul cu alai de popi fatarnici, parveniti, lacomi de putere si bani, dand cu cadelnita tamaie prin strazile urbei. Sibiul si Bucurestiul acestei toamne par luate dintr-un film grotesc britanic, cred ca primarul se inroseste de rusine.
Raspunde

oana

Acum 11 ani

lasati l pe DUMNEZEU, aveti incredere in El.nu mai comentati atata, poate sunt oameni kare se mantuiesc prin oameni de genul asta.
Raspunde

cel ce stie

Acum 11 ani

Saguna, mitropolitul Saguna, pentru cine cunoaste ce a facut si cum a lucrat pentru neamul romanesc, cum a cuagult valorite timpului sa lucreze pentru unitate si limba romaneasca, pentru statutul biserici (ce bine ar fi daca actualele fete bisericesti, s-ar ridica macar la 10%, din aceasta valoare), apoi asociatiunea Astra... Este si merita.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus