Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Reforma cetatenilor. Si statul?

Există un joc cu două reguli. Una pentru prostime și alta pentru cei care fac regulile jocului. În economia normală, atunci când o societate produce mai mult decât consumă, dă faliment. Tot în economia normală există prețuri fixate de cerere și ofertă. În perioade de criză economică, greul este inevitabil dus de economia normală. În timp ce în economia ”anormală” domnește în continuare demagogia. Și o domnește cu succes.

În economia normală, banca îți poate cere încă un imobil drept garanție, dacă piața liberă stabilește că piața imobiliară a scăzut, iar cel sau cele deja gajate nu mai pot acoperi împrumutul luat. În economia ”anormală”, un sediu poat costa o mie de lei. Sau o chirie lunară poate fi de o sută de lei.
Și ne trezim peste noapte că regulile fixate pentru noi nu sunt aceleași fixate și pentru ei.
Un partid primește subvenție de la stat pentru a funcționa. Pur și simplu, este de datoria statului să întrețină în general demagogia. Un partid primește câteva sute de sedii de partid pe întregul cuprins al țării. Nu gratis, ci în chirie. O sută de lei pe lună. Dacă vor, le pot și cumpăra. O mie de lei cu totul, la preț de inventar.
Așa se face că partide despre care nu se mai știe nici dacă există sau nu, ocupă aer degeaba. În plus, mai strică și peisajul orașului, pentru că sediile lor arată tern, prăfuit. Sunt leneși și slabi gospodari. Dar șmecheri.
În Ardeal, pe timpul în care s-a stabilit că noțiunea de ”ardelean” este un epitet, se spunea că primarul era ales în funcție de gospodăria pe care o deținea. Unul cu vite multe, casă frumoasă și curte gospodărită avea toate șansele să conducă obștea. Uitați-vă acum la sediile partidelor. Rept. Sunt primite gratis, plătesc o chirie simbolică - dacă o plătesc! - și își bat joc de ele. Ce gospodari putem alege să ne conducă? După ce reguli ale jocului mai mergem mai departe?
Ce poate păți un om care refuză să-și mai plătească chiria? Fie și la stat. Este dat cu jandarmii afară. Dacă are noroc, poate își mai primește mobila înapoi. Ce pățește un partid care nu și-a mai achitat chiria de aproape doi ani? Nimic. Costurile evacuării ar fi prea mari față de suma datorată statului.
Dacă scriu pe ușă Partidul Demagogic, oare mă dă cineva afară?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 337

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus