Sâmbătă,
22.06.2024
Cer Senin
Acum
20°C

"5 euro pentru 500 de kilometri. Si in Romania asta inseamna ieftin!"

Un spaniol plin de bani şi puţin excentric a poposit săptămâna trecută pe la Sibiu, pentru a ne arăta şi nouă ce înseamnă o maşină electrică adevărată. Cu multă rabdare Rafael de Mestre a stat de vorbă cu toţi sibienii curioşi să admire o supermaşină Tesla Roadster S şi aproape ne-a convins pe toţi să renunţăm la Logan pentru o maşină pe baterii. Vedeţi în rândurile următoare de ce.

Reporter: De ce aţi hotărât să veniţi cu acest turneu în România? Noi, românii, nu suntem tocmai piaţa tipică pentru maşini electrice...

Rafael de Mestre: Eu am un birou în România, lucrez din 2007 în Bucureşti şi toată lumea spune că România, da, este o ţară destul de frumoasă, în dezvoltare, dar eu am vrut să el arăt că România este o mare ţară în dezvoltare. Drept dovadă, sunteţi ţara numărul 1 în Europa la facilităţi pentru maşini electrice!

Rep.: Haaa, haaaa... Nici măcar n-a fost amuzant!

R. de M.: În toată Europa nu există un lanţ hotelier, aşa cum există Continental în România, care să ofere posibilitatea gratuită de a încărca maşina electrică pe perioada şederii! Simplu. Practic, pot merge în orice oraş mare din România şi beneficiez de un loc unde îmi pot încărca gratuit maşina. În Germania nu poţi face asta! Nici în Suedia!

Rep.: În acelaşi timp, păstrând comparaţiile cu ţările de mai sus, câţi kilometri aţi parcurs pe autostrăzi până să ajungeţi la Sibiu?

R. de M.: În România am venit la Sibiu direct de la Arad şi am ales drumul cel mai direct, nu am căutat să merg pe autostrăzi. Ai dreptate că nu aveţi un număr prea mare de kilometri de autostradă, dar eu nu am nevoie de autostradă ci de o priză! Dimpotrivă, chiar ţin să evidenţiez faptul că din Arad până la Sibiu am străbătut câteva peisaje cu totul deosebite. A fost un drum foarte frumos, cu multe curbe, într-o maşină sport puternică.

Rep.: În câţi ani credeţi că România va ajunge la un nivel care ne permită să spunem despre maşina dumneavoastră că este ceva obişnuit şi că o maşină electrică nu mai reprezintă ceva SF?

R. de M.: Eu cred că în cel mult zece ani maşinile electrice vor deveni ceva obişnuit pentru românul de rând.

Rep.: Zece ani, atât de repede? Pe ce vă bazaţi?

R. de M.: Regula este simplă şi poate fi verificată oricând. De la apariţia lor preţul maşinilor electrice s-a înjumătăţit la fiecare doi ani. În acelaşi timp, portbagajul a crescut, maşinile au devenit cu patru uşi, iar autonomia lor a crescut exponenţial.

Rep.: Nu este prea scumpă o astfel de maşină pentru omul de rând?

Rafael de Mestre: Orice maşină ai cumpăra, după ce ai achiziţionat-o preţul ei începe să scadă. Dacă cumperi această maşină, preţul ei rămâne acelaşi. Există doar un număr limitat şi destul de redus de astfel de maşini cumpărate, aşa că dimpotrivă, preţul ei va creşte pe măcură ce trece timpul.

Rep.: Şi nu costă prea mult curentul electric consumat?

R. de M.: Deloc. În Germania au început să apară tot mai multe staţii de încărcare a maşinilor electrice, după modelul staţiilor de benzinărie. Iar la hoteluri, chiar şi în România, este gratuit. Motivul este unul foarte simplu: atâta timp cât încarc stau la ei cazat, deci le convine. Iar dacă nu îmi oferă o priză gratuită, nu stau la ei. Este o situaţie din care câştigăm amândoi, eu am un loc unde să-mi încarc maşina, ei au un client mulţumit. Dar şi dacă nu ar fi gratuit, costul energiei electrice raportat la kilometri parcurşi este sub cel al benzinei şi motorinei. Pentru o încărcare simplă în România, de care am eu nevoie am, costul cred că s-ar ridica la aproximativ 5 euro. Bine, asta şi pentru că în România totul este foarte ieftin.

Rep.: Păi vedeţi, este şi asta o diferenţă, preţurile sunt ieftine pentru dumneavoastră, nu noi, românii.

R. de M.: 5 euro! Energie electrică pentru aproape 500 de kilometri. Şi în România asta înseamnă ieftin!

Rep.: Totodată, au nevoie de puncte speciale pentru încărcare...

R. de M.: Nu.

Rep.: Aş putea să merg cu ea acasă şi să o încarc la priză?

R. de M.: Asta şi vreau să înţeleagă lumea, din acest motiv şi facem acest turneu prin Europa de Est. Maşinile electrice au evoluat mult mai mult decât crede lumea. Şi ca să îţi răspund la întrebare, da, o poţi încărca foarte simplu la tine acasă. Ea vine cu adaptoare speciale pentru fiecare tipurile de priză din fiecare ţară în parte, inclusiv pentru România.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 364

Comentarii

1 comentarii

Ion

Acum 12 ani

Legia?!? Exista acest cuvant in dex? Cine a scris articolul, un reporter sau \"spaniolul\"?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus