Marţi,
26.01.2021
Parțial Noros
Acum
0°C

Premierul israelian s-a hotarat sa accepte planul Cvartetului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat sâmbătă dispus, cu unele rezerve, să accepte planul Cvartetului, format din Statele Unite, UE, Rusia şi ONU, de a se ajunge la un acord de pace israeliano-palestinian până la sfârşitul lui 2012.

În cazul în care Cvartetul cere reluarea negocierilor directe fără condiţii prealabile cred că este vorba despre un lucru important", a afirmat Netanyahu pentru Canal 10, un post privat de televiziune din Israel. Întrebat despre şansele de a se ajunge la un acord până la sfârşitul anului viitor, Netanyahu a rămas prudent.

"Dacă există o voinţă de a se încheia un acord, acest lucru va reuşi, deoarece este promiţător, dacă această voinţă nu există, nu va merge", s-a mulţumit el să afirme. Premierul a subliniat că poziţia oficială a Israelului privind propunerea de calendar a Cvartetului va fi cunoscută în zilele următoare.

"Trebuie să analizez propunerea, să mă consult cu consilierii mei şi cu Cabinetul", a adăugat el. "Sper că palestinienii vor înţelege până la urmă că nu este posibil să eludezi negocierile, că nu pot obţine un stat şi continua conflictul" cu Israelul, a declarat el.

Netanyahu a subliniat că pentru el, problemele de securitate ale Israelului ar trebui abordate cu prioritate în "mod concret". "Nu vom comite aceeași eroare ca în Gaza, care a devenit o bază iraniană", a avertizat el, făcând aluzie la preluarea puterii în această enclavă de către islamiştii palestinieni din cadrul Hamas.

Anterior, ministrul adjunct al Afacerilor Externe Danny Ayalon a afirmat la radio că "în poziţia Cvartetului este important faptul că nu impune condiţii pentru reluarea negocierilor privind colonizarea şi frontierele. Dar calendarul aplicării nu este sfânt".

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu le-a propus israelienilor şi palestinienilor să reia negocierile de pace cu obiectivul de a ajunge la un acord final la sfârşitul lui 2012.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus