Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Cum se impart cele 120 de terenuri din Cartierul Tineretului: prin punctaje si tragere la sorti

Tinerii care aspiră la un teren pentru ridicarea unei locuințe în Cartierul Tineretului vor trebui să depună un dosar, actele care îl compun ducând la stabilirea unui punctaj. În caz de egalitate, departajarea se va face, în cele din urmă, prin tragere la sorți: fiecare va extrage un plic în care se va afla un bilet ”câștigător” sau ”necâștigător”.

Reprezentanții administrației locale au definitivat proiectul de hotărâre referitor la criteriile suplimentare în vederea atribuirii de terenuri în folosință gratuită, pentru construirea unei locuințe. În Cartierul Tineretului, au fost eliberate – fie pentru că au renunțat primii beneficiari, fie pentru că aceștia nu s-au încadrat în termenele legale – 120 de loturi, cu suprafețe cuprinse între 260 și 490 de mp.

Criteriile de departajare

Aceste loturi vor fi redistribuite pe baza unor punctaje acordate în funcție de vârstă, stare civilă, numărul de copii, existența sau inexistența cazierului judiciar și a datoriilor către administrația locală. Punctajul maxim (100) îl vor obține cei căsătoriți, cu vârsta cuprinsă între 33 și 35 de ani, cu doi sau mai mulți copii, fără datorii la administrația locală și fără cazier judiciar.

  Criteriu               Specificație            Punctaj
1. Vârsta              33 – 35 de ani            40
                              30 – 32 de ani            35
                              27 – 29 de ani            30
                              24 – 26 de ani            25
                              21 – 23 de ani            20
                              18 – 20 de ani           15

2. Copii               peste/sau 2 copii        30
                             un copil                         25
                             niciun copil                   20

3. Stare civilă     căsătorit                       20
                             necăsătorit                  10

4. Cazier judiciar         fără cazier           5
                                       cu cazier              0

5. Certificat fiscal        fără datorii          5
                                       cu datorii            0

Extrageri la sorți

Dacă există situații de egalitate, departajarea se va face după ordinea criteriilor stabilite, respectiv după vârstă, copii, stare civilă, cazier judiciar și certificat fiscal. ”Dacă și după această departajare mai sunt dosare cu același punctaj, se va proceda la tragerea la sorți efectuată de către solicitanții aflați în cauză. Tragerea la sorți, de către persoanele în cauză, constă în: extragerea de plicuri, în interiorul cărora se vor regăsi bilete cu «Câștigător» sau «Necâștigător»; scrierea pe plic a numelui și a textului «Câștigător» sau «Necâștigător» și se va semna”, se arată într-un document al administrației locale.

Ce trebuie să cuprinsă dosarul

Tinerii care doresc un astfel de teren trebuie să depună o cerere (în cazul celor căsătoriți are dreptul să depună cerere doar unul dintre soți, în caz contrar fiind luată în considerare doar prima cerere înregistrată). Cererea respectivă (un model standard) va cuprinde datele de identificare ale solicitantului, suprafața cerută și termenul la care se angajează să înceapă construcția (dar nu mai mult de un an de la atribuirea terenului).
Cererea va fi însoțită de copii legalizată a certificatului de naștere al solicitantului, copie a actului de identitate, copie legalizată a certificatelor de naștere ale copiilor, copie legalizată a certificatului de căsătorie, cazier judiciar în original, valabil la data depunerii cererii și certificat fiscal în original, valabil de asemenea la data depunerii cererii.


În dosar vor trebui adăugate și două declarații notariale, date pe proprie răspundere. Una din acestea arată că atât solicitantul, cât și soțul sau soția nu dețin și nici nu au deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii de locuințe proprietate personală, atât în Sibiu, cât și în alte localități.
Cea de-a doua declarație notarială va fi dată tot pe propria răspundere pentru a arăta că părinții solicitantului nu dețin și nici nu au deținut în proprietate, în ultimii zece ani, un teren în suprafață mai mare de 500 de mp în mediul urban și 5.000 de mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul. Dacă este cazul, la dosar va fi atașat copia certificatelor de deces ale părinților.

Proiectul de hotărâre privind criteriile de departajare a solicitanților de terenuri în Cartierul Tineretului va fi supus votului, cel mai probabil, în cadrul ședinței Consiliului Local de săptămâna viitoare. Ulterior, reprezentanții Primăriei vor anunța termenele de depunere a cererilor cu dosarele aferente.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus