Vineri,
26.04.2024
Partial Noros
Acum
9°C

”Croitorul” de spatii: Catalin ”Versace”

O glumă la un pahar cu prietenii i-a împământenit porecla de Versace. V-ați aștepta să fie un croitor, dar nu. Este designer de decorațiuni interioare. Multe localuri sibiene și chiar unul din Paris, alături de locuințe ale unor vedete de la București poartă amprenta artistică a lui Cătălin „Versace”. În urma lui au ramas idei neconvenționale materializate în decoruri de la vintage la futurist și de la abstract la rustic. Viziunile lui animă locurile în care elementele păreau moarte și le conferă un stil original. E designer-ul care decorează un perete cu o poartă veche sau cu tapet încrețit, care se joacă cu geometria luminii, care calculează cu exactitate proporția culorilor și pentru care deficiențele unui spațiu nu sunt obstacole ci oportunități de a exprima ceva unic. Materialele pe care le folosește sunt foarte variate și este de principiul investiției minime cu efect maxim.
După terminarea facultății, Cătălin Mustață a pictat primii șapte ani biserici, după care a schimbat baricada și a început să amenajeze baruri și restaurante. Dacă vreți să vedeți ce a ieșit din mâna lui meșteșugită, White Rabbit si Pardon Caffe sunt doar două exemple.

Designul: modus vivendi


Designul e singurul mod de viață pe care Cătălin îl poate accepta. A fost pasiunea cu care s-a jucat, domeniul pe care l-a studiat și munca din care își câștigă existența. „De ce am ales design-ul? Pentru că este forma de expresie care ma reprezintă. Așa mă exprim eu și-atât!” Designul interferează mult cu viața lui personală, iar între ocupație și timp liber aproape că nu există granițe. Jubilează atunci când muncește și-și vede ideile prinzând viață și analizează estetic chiar și atunci când se distrează. Orice întreprinde este supus legilor estetice. „Oriunde ai fi, nu te poți feri de contact vizual, de dorința, de frumos, de urât, dacă calea aceasta te-a ales. Orice obiect, lucru ce ne înconjoară are un contur, o formă, o pată de culoare ce exprimă dorința unui creator, fie el el zidar, croitor, arhitect sau altceva. Atunci, dacă atenția este trează, pot spune că distanța dintre privitorul atent și freamătul zilnic al vieții este foarte mică. Condiția este să fii treaz, atât la propriu cât și la figurat!”. Tăria convingerilor sale estetice și rigorile de care ține cont sunt contrabalansate de relativitatea conceptelor de urât și frumos pe care o acceptă ca pe ceva natural. Frumusețea stă până la urmă și în ochii privitorului, fapt care îl face sa aibă rezerve când vine vorba să-și exprime opinia despre localuri urâte sau frumoase din sibiu. Sau poate doar modestia il face sa se abțină..

„Nu-ți cade nimic din cer fără efort, oricât talent ai avea...„


Formarea continuă a lui Cătălin nu e ușoară, dar cel puțin pentru el, foarte plăcută. Ea presupune abonarea la reviste de specialitate, atât din țară cât și la cele de peste hotare. Are o întreagă colecție cu care se mândrește și de care se și folosește în a-și completa inspirația. Călătoriile în străinătate îi sunt deasemenea necesare și nu trec două luni fără a face una. Târgurile de design, precum cele renumite de la Paris, sunt deasemenea vizate. Târguri de unde nu se întoarce cu mâna goală ci cu o mulțime de accesorii dichisite ce ajung în decorurile locaților unde prestează. Pasiunea pentru frumos poate însă că îi este cel mai mare formator. „Desigur, lipsa antrenamentului spune multe și unui sportiv, indiferent de disciplina practicată; la fel și aici, în sfera esteticului, a designului, comoditatea, lenea, trândăvia nu au ce căuta. La celălat pol se află interesul, căutarea, ambiția, atenția, perseverența. Cu alte cuvinte, nu-ți cade nimic din cer fără efort, oricât talent ai avea. Cel puțin asta cred eu”, spune Cătălin. Dacă unii au nevoie de anumite surse de inspirație, la acest  capitol, Cătălin este de o modestie genială. Orice detaliu cu gust pe care îl întâlnește în cotidian îi este lecție și sursa de inspirație. Depinde însă de filtrul percepției din ochiul privitorului. „Da Vinci își baza teoria în special pe observație. O observație foarte atentă și articulată pe multă practică și disciplină, desigur. E o cale la care ader și care, pe lângă toată teoria, mi-a adus cele mai bune idei”, mai spune el.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Remus MARIN

Acum 12 ani

Buna seara, Am citit articolul si ... cred ca recunosc un prieten din copilarie. Daca ma puteti pune in legatura cu el, va raman recunoscator. Multumesc - 0756 522 777
Raspunde

OCTAVIAN PIRIU

Acum 10 ani

SERVUS TANA MAI MA TII MINTE SUNT COLEGUL TAU DE SCOALA TITI PIRIU.
Raspunde

Alexandru

Acum 9 ani

As dorii nr lui de contact pentru o lucrare
Raspunde

pt. Alexandru

Acum 9 ani

Servus, cauta-ma la o722 o54 119. Astept, Cătă .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus