Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Top 300 "tine" cu Carabulea: diferentele averilor

Calculele bazate pe analize complexe, cu multiplicatori specifici fiecărei industrii şi aşa mai departe, au generat la nivel naţional două topuri ale celor mai performanţi oameni de afaceri din România. Comparate, cele două topuri arată cifre total diferite în dreptul averilor celor mai prosperi sibieni, diferenţele fiind, în unele cazuri şi de peste 80 de milioane de euro.

 

Ilie Carabulea are, potrivit Top Capital 300 are o avere cuprinsă între 190 şi 210 milioane de euro, averea fiind în creştere faţă de ediţia trecută a topului. Magnatul din fruntea Holdingului Atlassib este considerat cel mai bogat om din judeţul Sibiu, fiind situat pe locul 24 la nivel naţional înaintea unor nume cu mare rezonanţă mediatică, precum George Copos (180 – 200 de milioane euro) sau Fathi Taher (130 – 150 de milioane de euro).

Însă averea lui Ilie Carabulea este cu cel puţin 40 de milioane de euro mai mică, susţin cei de la Forbes România 500 de miliardari, care îl plasează pe Carabulea pe al doilea loc în funcţie de prosperitatea financiară.

Faptul că holdingul Atlassib este o afacere mult mai prosperă potrivit celor de la Capital 300 se vede și în evaluarea averii lui Corneliu Tănase, asociat al lui Ilie Carabulea atât în rețeaua de transporturi, cât și în cadrul Băncii Comerciale Carpatica. Top 300 estimează o avere de 27 – 30 de milioane de euro, în timp ce Top 500 Forbes nu consideră că afacerile și proprietățile lui Tănase ar valora mai mult de 12 – 13 milioane de euro.

 

Cea mai mare diferență

 

Cei de la Forbes au calculat că cel mai bogat sibian ar fi Aurel Muntean, cu 145 – 150 de milioane de euro, în scădere față de ediția trecută. Revenind la Top 300, aceștia susțin că spațiile comerciale și cele hoteliere, nu îi vor putea aduce lui Relu Muntean o lichiditate care să depășească 55 – 60 de milioane de euro. În cazul lui Aurel Muntean, valorile estimate de cele două topuri înregistrează cele mai mari diferențe.
Însă diferențele demne de luat în calcul nu sunt doar între cifrele avansate de cele două publicații, ci chiar și între edițiile diferite ale aceleiași publicații. Spre exemplu, ocupantul locului doi în județul Sibiu, economic vorbind, este Ilie Vonica, potrivit Top 300. În ediția din acest an, imperiul clădit în industria farmaceutică și medicală este estimat la o valoare cuprinsă între 135 și 140 de milioane de euro, în creștere spectaculoasă față sumele vehiculate în de ediția de anul: 90 de milioane de euro.

Diferență mare este înregistrată și între averea lui Ioan Ciolan, cel datorită căruia a apărut în România rețeaua Ambient. Averea acestuia, pornește de la 30 de milioane de euro (Top 500) până la 50 de milioane de euro (Top 300).

Mircea Bulboacă, estimări apropiate

Pentru președintele grupului de firme Con-A, Mircea Bulboacă, estimările sunt cele mai apropiate, cel puțin la nivelul județului Sibiu. 34 de milioane de euro avere, este suma înaintată de Top 300, în timp ce economiștii angajați de Top 500 Forbes, estimează valori cuprinse între 35 și 38 de milioane de euro.

Însă și mai apropiate în estimări sunt cele două topuri în cazul lui Horațiu Cercel. Tânărul acționar al Concefa SA are, potrivit celor de la Top 300 între 26 și 27 de milioane de euro, în timp ce concurenții de la Top 500 au calculat o avere cuprinsă între 28 și 30 de milioane de euro.

Cel mai prosper om de afaceri din Mediașrămâne Gheorghe Călburean – în această privință cad de acord atât Top 300, cât și Top 500. Ultima publicație, citează o sumă cuprinsă între 70 și 75 de milioane de euro, în timp ce Capital calculează o avere între 58 și 60 de milioane de euro.

În fine, ultimul milionar în euro sibian din Top 300 este proprietarul Ana Oil și a hotelurilor reunite de numele Ana (Golden Tulip Ana Tower, Ana Dome din Cluj Napoca și hotel Ana din Sibiu). Dumitru Ghișe are o avere de 24 de milioane de euro, potrivit Top 300, estimările fiind mai ridicate în Top 500: 26 – 28 de milioane de euro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus