Sâmbătă,
16.10.2021
Innorat
Acum
7°C

Noua moda in randul drogatilor sibieni: taxi etnobotanice

Cei care luptă împotriva consumului de droguri în judeţul Sibiu spun că mai nou şi taximetriştii fac livrări acasă cu substanţele comandate. Alte locuri de unde tinerii sibieni îşi procură dozele zilnice sunt „spălătoria de pe Calea Dumbrăvii”, „butonul verde de pe strada Dealului” sau deja clasicul internet.

Angajaţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sibiu spun că ţin permanent legătura cu elevii şi studenţii sibieni şi că, în urma discuţiilor cu aceştia au aflat şi care sunt principalele lor surse de aprovizionare. „S-a ajuns încât poţi să dai un telefon la taxi şi îţi aduce acasă ce vrei. Mai este magazinul de pe Calea Dumbrăvii, îl ştiţi probabil cu toţii, acela din spatele spălătoriei şi butonul verde de pe strada Dealului” a declarat astăzi Florin Ghidiu, inspector de poliţie şi angajat al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sibiu. Acesta a mai declarat astăzi că toate informaţiile le-a aflat după ce au intrat în contact cu sute de elevi din oraş. Oficial, în acest moment în Sibiu mai există doar două magazine de etnobotanice, însă numărul lor poate fi mult mai mare. O mare parte dintre ele sunt cunoscute numai de consumatori şi funcţionează doar câteva ore pe noapte, acasă la personae particulare, deci sunt foarte greu de depistat.

16 consumatori consiliaţi

În prezent, la CPECA Sibiu sunt 16 consumatori consiliaţi, cel mai tânăr având 14 ani iar cel mai în vârstă 34 de ani. "Au apărut probleme acasă, părinţii au observat un comportament mai ciudat, au conştientizat că există probleme şi au venit la noi. De obicei, părinţii vin, se interesează de serviciile pe care le oferim, merg acasă, discută cu copiii şi revin împreună pentru consiliere. Acestea sunt în general situaţiile cu care ne întâlnim. Munca noastră cu consumatorii este aproximativ aceeaşi, indiferent de tipul de drog pe care îl consumă. Există, însă, un anumit specific în reacţii pentru consumatori în funcţie de drogurile consumate. În 6 luni, un an pot apărea consecinţe foarte puternice. Consumatorii de etnobotanice, spre exemplu, consumă aceste droguri două zile încontinu, ei asta fac. După aceea este o perioadă destul de grea pentru ei, trebuie să se odihnească, să doarmă, să îşi revină. Un specific al consumatorilor de etnobotanice este că pot slăbi foarte repede într-un timp foarte scurt, sunt paranoicii, au mania persecuţiei. Canabisul îl injectezi la o anumită perioadă de timp", a declarat şi Maria Radu, coordonatoul centrului.

Studiu în oraş

CPECA a realizat şi un studiu în rândul a 153 de elevi de gimnaziu, 158 de elevi liceeni, 134 de studenţi, 16 profesori şi trei psihologi, toţi din judeţul Sibiu. Rezultatele arată că tinerii sibieni sunt cât se poate de informaţi în ceea ce priveşte consumul de droguri, însă asta nu garantează că sunt feriţi. "Elevii sunt foarte bine informaţi, cunosc substanţele, cum se prezintă, unde sunt magazinele. Consider că este un lucru bun faptul că sunt informaţi", a concluzionat Maria Radu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

sibianca

Acum 9 ani

numa acum aflati?????????????? am un amic pe taxi(953 indicativ 40) si ce mi a povestit m a....mirat putin. ia clienti din zona ostirii , ii duce pe dealul gusteritei, acolo se drogheaza cat vor dupa care acasa.
Raspunde

blondu

Acum 9 ani

va astept pe str.Dealului,la butonul verde.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus