Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Brokerii pot depune oferte pentru intermedierea listarii Romgaz pana pe 29 decembrie

Statul aşteaptă până pe 29 decembrie oferte de la brokerii care doresc să intermedieze listarea producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş, prin vânzarea unui pachet de 15% din titlurile companiei la bursă, informează Mediafax.

Acţiunile ar urma să fie vândute din actuala participaţie a statului. Ministerul Economiei controlează, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, un pachet de 85% din acţiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri.
Ofertele trebuie depuse până pe 29 decembrie, la ora 12, urmând ca deschiderea acestora să se realizeze 30 de minute mai târziu.
Caietul de sarcini costă 8.000 de euro, sau echivalentul în lei sau dolari, plus TVA. Documentanţia trebuie cumpărată doar de un singur broker din cadrul unui consorţiu.
Participanţii la licitaţie trebuie să depună o garanţie de 25.000 de euro, sau echivalentul ei în lei sau dolari.
Romgaz are un capital social de 383 milioane lei, divizat în 38,3 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei.
Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să vândă acţiuni reprezentând 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.
În prezent, statul aşteaptă până pe 8 decembrie oferte pentru o ofertă secundare de vânzare a 15% din acţiunile Transgaz.
După eşecul la oferta Petrom puţini brokeri au avut curajul să participe la următoarele două licitaţii de selectare pentru vânzare de acţiuni ale statului, la Transelectrica şi Tarom.
Atât la Transelectrica, cât şi la Tarom statul a primit doar câte o ofertă.
În cazul Transelectrica a fost selectat consorţiul format din Banca Comercială Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital. Oferta se va derula în primăvara anului viitor şi vizează cedarea unui pachet de 15% din Transelectrica.
La Tarom, Ministerul Transporturilor a anulat licitaţia, întrucât a existat o singură ofertă şi "scumpă şi neconformă", potrivit ministrului de resort, Anca Boagiu. Singura ofertă pentru intermediere a fost depusă de consorţiul format din Carpatica Invest şi Swiss Capital. Licitaţia va fi reluată, deoarece în decembrie trebuie să fie deja ales un consultant, potrivit ministrului.
Potrivit unor proiecte de hotărâre de Guvern elaborate de Ministerul Economiei, statul vrea să vândă pe bursă câte 10% din acţiunile Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, titlurile urmând să fie emise în cadrul unor majorări de capital.
Romgaz a înregistrat în primele opt luni un profit net de 677,7 milioane lei (156,7 milioane euro), mai mare decât nivelul bugetat pentru întregul an şi de 2,3 ori peste câştigul din perioada similară a anului trecut. Compania a bugetat pentru acest an un profit net de 649,5 milioane lei. În primele opt luni ale anului trecut a avut un câştig net în valoare de 297,61 milioane lei.
Romgaz a avut în 2010 un profit net de 508,5 milioane lei.
Romgaz a înregistrat în primele opt luni o cifră de afaceri de 2,57 miliarde lei (594,75 milioane euro), cu 10,9% mai mare comparativ cu nivelul din perioada similară a anului trecut, de 2,31 miliarde lei, ca urmare a livrării unei cantităţi mai mari de gaze importate. Vânzările de gaze naturale au avansat la nouă luni cu 9,2%, de la 4,31 miliarde metri cubi la 4,71 miliarde metri cubi.
Romgaz, controlată de stat, prin Ministerul Economiei, nu vinde în mod direct gaze naturale către piaţa reglementată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus